Marmercake met kriekjes, een lekker makkelijke cake met toch steeds dat WOW effect. De combinatie van vanille en chocolade is gewoon al heerlijk en daar gaan we nog wat kriekjes of kersen toevoegen. Geen verse kersen natuurlijk omdat we niet in het seizoen zitten, wel uit een bokaaltje. Dat is zo’n simpel basic ingrediënt maar je kan er zo veel lekkers mee maken. Heel vaak combineren we die met gehaktballetjes, mijn lievelingseten 😃. Maar in gebak of dessertjes scoren ze altijd.
Nog meer lekkere cake receptjes? Check dan zeker deze lekkere cake receptjes
Welke ingrediënten heb je nodig voor deze Marmercake met kriekjes ?
- Kriekjes/kersen : op sap of siroop in een bokaaltje
- Boter
- Suiker
- Vanillesuiker
- Eieren
- Vanille extract
- Zure room
- Zelfrijzende bloem
- Maizena of vanille puddingpoeder
- Cacaopoeder
Hoe maak je deze Marmercake met kriekjes?
Begin met het te laten uitlekken van de kriekjes/kersen. Met het sap gaan we niets meer doen.
Vervolgens doen we zachte boter, vanillesuiker, suiker en vanille extract in een mengkom (van je keukenmachine of handmixer). Mix dit op hoge snelheid voor zo’n 3 a 4min romig en luchtig. Doe er dan één voor één de eitjes bij en mix steeds goed. Doe er de zure room bij en mix nog zeker een minuutje op hoge snelheid.
Verlaag dan de snelheid van je mixer. Doe er dan in porties zelfrijzende bloem, snuifje bakpoeder en maizena of vanille puddingpoeder bij. Mix goed tot een glad deeg, maar mix niet te lang. Verdeel het deeg in 2 gelijke delen. Het ene is de vanillecake dus daar gaan we niets meer aan toevoegen. Bij het andere deel gaan we cacaopoeder toevoegen en meng nog even goed.
Neem een beklede cakevorm en schep nu afwisselend hoopjes vanille- en chocoladedeeg in de vorm. Gewoon 1 laagje zodat de bodem bedekt. Verdeel hierover wat kriekjes/kersen. Schep hierop afwisselend wat van het deeg gevolgd door kriekjes/kersen.
Bak de cake dan gaar en mooi goudbruin in de oven voor zo’n 1h. Eenmaal gebakken, haal uit de oven en laat volledig afkoelen.
Marmercake met kriekjes
Ingrediënten
- 350 gr kersen/krieken op sap of siroop (bokaaltje)
- 170 gr boter (op kamertemperatuur)
- 20 gr vanillesuiker (= 2 zakjes)
- 310 gr suiker
- 4 eieren
- 1,5 tl vanille extract
- 150 gr zure room
- 250 gr zelfrijzende bloem (+ extra snuifje bakpoeder)
- 30 gr maizena of vanille puddingpoeder
- 30 gr cacaopoeder
Instructies
- Bekleed een cakevorm met bakpapier.Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Begin met het de kriekjes/kersen te laten uitlekken. Met het sap gaan we niets doen.
- Doe de zachte boter, vanillesuiker, suiker en vanille extract in een mengkom (van je keukenmachine of gebruik een handmixer). Mix dit op hoge snelheid romig en luchtig voor zo'n 3 a 4min. Schraap af en toe de zijkanten los. Doe er dan één voor één de eieren bij, mix steeds goed. Eenmaal alle eitjes zijn toegevoegd, doe er dan de zure room bij en mix nog zeker een minuutje op hoge snelheid. TIP! Het kan zijn wanneer je de eitjes of zure room toevoegt dat het deeg gaat schiften. Maar eenmaal je de bloem gaat toevoegen dan wordt dit opgelost.
- Verlaag dan de snelheid van je mixer naar de laagste stand. Doe er dan in porties de zelfrijzende bloem, snuifje bakpoeder en maizena/puddingpoeder bij. Mix tot een glad deeg en zet je mixer dan uit. De laatste restjes bloem aan de zijkanten kan je nog met een spatel even mengen.
- Verdeel het deeg in 2. Het ene is de vanillecake daar gaan we niets meer aan toevoegen. Aan het andere gaan we de cacaopoeder toevoegen, meng nog even heel goed.
- Schep nu afwisselend hoopjes vanilledeeg en chocoladedeeg in de vorm zodat je een mooi patroon krijgt. Doe dit in één laagje zodat de bodem bedekt is. Verdeel hierover enkele kriekjes/kersen.Doe opnieuw een laagje cakedeeg gevolgd door weer wat kriekjes en kersen.
- Zet in de oven en bak voor zo'n 1h a 1h05 tot de cake mooi gaar en goudbruin gebakken. Laat volledig afkoelenBewaar de cake luchtdicht.