Gehaktballetjes in curry, een snel makkelijk doordeweeks receptje om op je weekmenu te zetten. Een zalig eenpansgerechtje dat je mij elke week kan voorschotelen. Je hebt de zalige gehaktballetjes met een subtiele toets van curry en dan heb je de heerlijke currysaus. Een saus waarvoor je geen 101 verschillende kruiden of smaakmakers nodig hebt. We gebruiken hier gewoon kerriepoeder en wat room. Heel simpel, heel makkelijk te vinden in de winkel en toch super lekker van smaak. Je hoeft het jezelf niet altijd te moeilijk te maken.
In de currysaus verwerkte ik ook nog wat prei en paprika om toch de nodige groentjes binnen te krijgen. Je zou hier ook bijvoorbeeld een wokmix in kunnen verwerken of bloemkool en broccoli. Gewoon toevoegen wat je graag eet.
Nog meer inspiratie nodig voor eenpansgerechtjes? Check dan zeker ook even deze receptjes
Welke ingrediënten heb je nodig voor deze Gehaktballetjes in curry?
- Gehakt : je kan hier gemengd gehakt gebruiken of kippengehakt
- Kerriepoeder : ik gebruik hier gewoon klassiek kerriepoeder. Wil je een iets intensere smaak dan kan je ook curry madras poeder gebruiken, die kan je in sommige supermarkten vinden.
- Ei
- Paneermeel
- Prei
- Ui
- Paprika
- Bouillon : kip of groente
- Room : ik gebruik hier gewone room. Je zou dit ook met kokosmelk kunnen maken, de smaak zal dan ook helemaal anders zijn. Of gebruik een mix van gewone room en kokosmelk.
- Citroen
Hoe maak je deze Gehaktballetjes in curry?
We gaan beginnen met het maken van de balletjes. Hiervoor meng je gehakt met kerriepoeder, ei, paneermeel, peper en zout. Rol er balletjes van. Verhit een stoofpot of hoge pan met een royale scheut olijfolie. Bak de balletjes hierin rondom eerst mooi goudbruin aan. Ze hoeven binnenin nog niet gaar te zijn. Schep ze uit de pan of stoofpot.
Voeg opnieuw wat olijfolie toe en stoof hierin de fijngehakte prei, ui en paprika. Roer regelmatig en laat niet bruin worden. Doe er dan het kerriepoeder bij. Roer even en laat een minuutje mee bakken. Giet er de bouillon bij en leg de balletjes in de saus. Laat zo’n 15min zachtjes sudderen tot de balletje gaar zijn binnenin. Giet er vervolgens de room bij, roer goed en laat nog zo’n 2min zachtjes sudderen.
Breng verder op smaak met peper, zout, wat citroensap en eventueel nog wat kerriepoeder.
Serveer met rijst of puree.
Gehaktballetjes in curry
Ingrediënten
- 2 preien
- 1 ui
- 1 paprika
- 1,5 kl kerriepoeder + optioneel nog wat extra (*)
- 300 ml bouillon (kip of groente)
- 175 ml room
- Citroen
- Peper en zout
- Olijfolie
Gehaktballetjes
- 500 gr gehakt (kip of gemengd)
- 1,5 tl kerriepoeder
- 1 ei
- 30 gr paneermeel
- Peper en zout
Instructies
- Begin met het maken van de gehaktballetjes. Meng het gehakt met het kerriepoeder. Voeg dan het ei, paneermeel, peper en zout toe. Meng goed. TIP! Als je kippengehakt gebruikt, dan zal je misschien nog wat extra paneermeel moeten toevoegen. Rol balletjes van het gehakt.
- Verhit een pan met een royale scheut olijfolie. Bak de gehaktballetjes rondom mooi bruin aan in een stoofpot of in een hoge pan. Ze hoeven nog niet gaar te zijn binnenin. Schep ze uit pan en zet even opzij.
- Ondertussen kan je de preien wassen en fijnhakken. Pel de ui en hak fijn. Verwijder de zaadjes en zaadlijsten van de paprika. Snij in kleine blokjes.
- Verhit dezelfde stoofpot of stoofpan met eventueel nog een extra scheutje olijfolie. Stoof hierin de preien, ui en paprika aan voor zo'n 5 a 6min.Roer regelmatig en laat niet bruin worden.Voeg kerriepoeder toe, roer goed en laat een minuutje mee bakkenGiet er de bouillon bij, roer goed los. Leg de gehaktballetjes in de saus en laat 15min zachtjes sudderen. Giet er dan de room bij, roer even en laat nog zo'n 2 a 3min sudderen.
- Proef van de saus en breng verder op smaak met peper, zout, wat citroensap en eventueel nog wat kerriepoeder. Serveer dan eventueel met wat gekookte rijst of puree.
Simpel, snel en heerlijk zoals altijd
Heerlijk Elien, zoals altijd
Wat een fantastisch receptje Elien!
Mercikes
Super lekker en zo makkelijk
Top favoriet hier thuis, ook bij de kids
Favorietje
Super lekker receptje
Gisteren gemaakt en groot succes
Hallo Elien,
Gisteren meteen gemaakt en wow wat is dit lekker! Niet pikant, geen 101 potjes, heel lekker!
Merci voor het recept