Jamkoekjes met mango

Jamkoekjes met mango

Zaterdagochtend, voor mij het leukste deel van het weekend. Waarom?
Wel, zaterdagochtend is mijn bakmoment, vroeg in de ochtend staat mijn Kitchenaid al volle bak te geven en de oven staat ook klaar om overuren te maken voor mijn cakes, taarten of koekjes. Ja, dat bakmomentje op zaterdagochtend kunnen ze mij niet afpakken, dat is mijn moment, mijn moment van ontspannen en doen wat ik liefst doe … BAKKEN! Voor vele misschien een horror omwille van de precisie dat het vraagt, bij bakken hoort nu eenmaal perfect afgewogen ingredienten, maar als een perfectionist heb ik daar echt geen moeite mee :-). Waar ik ook geen moeite mee heb, is het proeven en genieten van al dat lekkers dat die ochtend in m’n oven heeft gestaan. En genieten dat heb ik gedaan toen ik deze jamkoekjes met mango in de namiddag bij een tas “homemade Pumpkin Spice Latte” eindelijk kon proeven!

Jamkoekjes met mango

Voor deze jamkoekjes maakte ik zelf een mangogelei, maar je kan natuurlijk ook gewoon een potje jam van de winkel meebrengen of heb je een andere zelfgemaakte jam/confituur in huis die kan je hiervoor natuurlijk ook perfect voor gebruiken. Maar deze mangogelei is weer eens iets anders dan de typische aardbeien- of abrikozenconfituur en helemaal niet moeilijk te maken en vraagt ook niet veel tijd.

Jamkoekjes met mango

Jamkoekjes met mango

En met de feestdagen in het verschiet, zijn deze koekjes misschien wel een super leuk en origineel idee om als cadeau te geven. Koop een leuke bokaal of doos, vul ze met wat zelfgemaakte koekjes en je hebt een leuk cadeautje. Eentje waarmee je echt kan scoren. De laatste jaren ga ik steevast voor een zelfgemaakt eetbaar cadeautje verpakt in een leuk doosje of pot, succes gegarandeerd.

Jamkoekjes met mango

Jamkoekjes met mango

Jamkoekjes met mango

Jamkoekjes met mango

Ingrediënten mangogelei

  • 2 mango’s
  • 500gr geleisuiker
  • 1/2 citroen

Ingrediënten zandkoekjes

  • 310gr patisseriebloem
  • 135gr suiker
  • 225gr boter/margarine (op kamertemperatuur)
  • 1 eigeel
  • vanille essence

Bereidingswijze

Begin met het maken van de mangogelei, dit kan je het best 1 of meer dagen op voorhand maken.
Schil de mango’s en doe het vruchtvlees in een blender en mix tot een glad papje. Doe dit papje in een kookpot samen met de geleisuiker, meng goed en breng aan de kook. Laat ongeveer 5min zachtjes sudderen.
Giet de gelei in een bokaaltje en dek af.
Laat volledig afkoelen en bewaar in de koelkast.

Voor de koekjes,
Doe de zachte boter in een mengkom (van je keukenmachine bijvoorbeeld) samen met de suiker en klop luchtig en glad.
Voeg het eigeel toe samen met vanille essence en meng goed.
Voeg als laatste de bloem en een snuifje zout toe en meng goed tot een stevig deeg.
Verpak het deeg in plasticfolie en laat ongeveer 30min opstijven in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 190 graden.
Beleg een bakplaat met een stuk bakpapier.
Haal het deeg uit de koelkast en rol bolletjes van het deeg, leg ze op de bakplaat (je kan ze best in porties bakken) en duw met je duim/wijsvinger/lepeltje een putje in het bolletje.
Bak de koekjes zo eerst 10min in de oven tot ze lichtjes beginnen te kleuren.
Haal uit de oven, je gaat het kuiltje terug ietwat voorzichtig met een lepeltje moeten aanduwen tot een klein kuiltje (wees voorzicht want de koekjes zijn nu heel broos). Vul het kuiltje met een beetje van de gelei en bak de koekjes nog eens 4 a 5min in de oven.
Haal uit de oven, laat de koekjes even afkoelen op de bakplaat tot ze stevig genoeg zijn om ze op een bakrooster te leggen en verder te laten afkoelen.
(Als de koekjes net uit de oven komen zijn ze nog heel zacht)

Bewaar de koekjes luchtdicht.

Smakelijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.