Zaterdagochtend, voor mij het leukste deel van het weekend. Waarom?
Wel, zaterdagochtend is mijn bakmoment, vroeg in de ochtend staat mijn Kitchenaid al volle bak te geven en de oven staat ook klaar om overuren te maken voor mijn cakes, taarten of koekjes. Ja, dat bakmomentje op zaterdagochtend kunnen ze mij niet afpakken, dat is mijn moment, mijn moment van ontspannen en doen wat ik liefst doe … BAKKEN! Voor vele misschien een horror omwille van de precisie dat het vraagt, bij bakken hoort nu eenmaal perfect afgewogen ingredienten, maar als een perfectionist heb ik daar echt geen moeite mee :-). Waar ik ook geen moeite mee heb, is het proeven en genieten van al dat lekkers dat die ochtend in m’n oven heeft gestaan. En genieten dat heb ik gedaan toen ik deze jamkoekjes met mango in de namiddag bij een tas “homemade Pumpkin Spice Latte” eindelijk kon proeven!
Voor deze jamkoekjes maakte ik zelf een mangogelei, maar je kan natuurlijk ook gewoon een potje jam van de winkel meebrengen of heb je een andere zelfgemaakte jam/confituur in huis die kan je hiervoor natuurlijk ook perfect voor gebruiken. Maar deze mangogelei is weer eens iets anders dan de typische aardbeien- of abrikozenconfituur en helemaal niet moeilijk te maken en vraagt ook niet veel tijd.
En met de feestdagen in het verschiet, zijn deze koekjes misschien wel een super leuk en origineel idee om als cadeau te geven. Koop een leuke bokaal of doos, vul ze met wat zelfgemaakte koekjes en je hebt een leuk cadeautje. Eentje waarmee je echt kan scoren. De laatste jaren ga ik steevast voor een zelfgemaakt eetbaar cadeautje verpakt in een leuk doosje of pot, succes gegarandeerd.
Ingrediënten mangogelei
- 2 mango’s
- 500gr geleisuiker
- 1/2 citroen
Ingrediënten zandkoekjes
- 310gr patisseriebloem
- 135gr suiker
- 225gr boter/margarine (op kamertemperatuur)
- 1 eigeel
- vanille essence
Bereidingswijze
Begin met het maken van de mangogelei, dit kan je het best 1 of meer dagen op voorhand maken.
Schil de mango’s en doe het vruchtvlees in een blender en mix tot een glad papje. Doe dit papje in een kookpot samen met de geleisuiker, meng goed en breng aan de kook. Laat ongeveer 5min zachtjes sudderen.
Giet de gelei in een bokaaltje en dek af.
Laat volledig afkoelen en bewaar in de koelkast.
Voor de koekjes,
Doe de zachte boter in een mengkom (van je keukenmachine bijvoorbeeld) samen met de suiker en klop luchtig en glad.
Voeg het eigeel toe samen met vanille essence en meng goed.
Voeg als laatste de bloem en een snuifje zout toe en meng goed tot een stevig deeg.
Verpak het deeg in plasticfolie en laat ongeveer 30min opstijven in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 190 graden.
Beleg een bakplaat met een stuk bakpapier.
Haal het deeg uit de koelkast en rol bolletjes van het deeg, leg ze op de bakplaat (je kan ze best in porties bakken) en duw met je duim/wijsvinger/lepeltje een putje in het bolletje.
Bak de koekjes zo eerst 10min in de oven tot ze lichtjes beginnen te kleuren.
Haal uit de oven, je gaat het kuiltje terug ietwat voorzichtig met een lepeltje moeten aanduwen tot een klein kuiltje (wees voorzicht want de koekjes zijn nu heel broos). Vul het kuiltje met een beetje van de gelei en bak de koekjes nog eens 4 a 5min in de oven.
Haal uit de oven, laat de koekjes even afkoelen op de bakplaat tot ze stevig genoeg zijn om ze op een bakrooster te leggen en verder te laten afkoelen.
(Als de koekjes net uit de oven komen zijn ze nog heel zacht)
Bewaar de koekjes luchtdicht.
Smakelijk