Salade met pastinaak, appel en pancetta

Salade met pastinaak, appel en pancetta

Salades zijn alleen voor tijdens de zomermaanden … wrong! Ook in de herfst kan een salade zeer lekker smaken, vooral als je er wat herfstige ingrediënten insmijt. En dat heb ik vooral gedaan met deze salade met pastinaak, appel en pancetta. Wat een topper! Deze gaat hier de komende weken/maanden of zo lang ik pastinaak kan vinden nog meer op tafel komen. Het is een zeer simpele salade, niets moeilijk aan, niet al te veel verschillende ingrediënten maar wat een heerlijke smaak combi’s!

Salade met pastinaak, appel en pancetta

Zelf ben ik verzot op pastinaak maar betrap er mij steeds op dat ik deze typische herfst/wintergroente meestal in een puree verwerk. Met pastinaak kan je meer dan enkel een puree maken, in deze salade snij ik de pastinaak in frietjes en rooster ze in de oven. Heerlijk! En wat mij betreft veel lekkerder dan gewone frietjes (maar ik ben dan ook niet echt een friet liefhebber).

Salade met pastinaak, appel en pancetta

Salade met pastinaak, appel en pancetta

Ingrediënten (4 personen)

  • 4 pastinaken
  • 150gr pancetta (of plakjes spek)
  • 1 appel
  • 200gr rucola
  • 1 granaatappel
  • Parmezaanse kaas (geraspt)
  • 1/2 citroen
  • Olijfolie
  • Peper en zout

Bereidingswijze

Begin met het roosteren van de pastinaken.
Verwarm de oven voor op 210 graden.
Schil de pastinaken en snij in frietjes (best gelijke vorm voor een gelijke garing). Zet even opzij.

Verhit een ruime pan en bak de pancetta (of eventueel plakjes spek) mooi goudbruin. Haal dan uit de pan en laat uitlekken op een stuk keukenpapier, zo wordt de pancetta/spek lekker krokant.
Doe in dezelfde pan waarin de pancetta heeft gebakken de frietjes van pastinaak en bak deze mooi goudbruin.
Als de pastinaak frietjes mooi beginnen te kleuren, leg ze in een ovenschaal, oven, overgiet met een beetje olijfolie, kruid met peper en zout. Rooster de frietjes nog eens 15 a 20min in de oven tot ze mooi zacht zijn.

Ondertussen kan je de appel in blokjes snijden.
Hak de pancetta in kleinere stukjes.
Verwijder de pitjes van de granaatappel.
Maak een dressing op basis van 1el citroensap, 4el olijfolie en een snuifje zout en peper.

Meng de sla met de blokjes appel, granaatappelpitjes en een beetje van de dressing. Werk de salade af met de frietjes van pastinaak, de pancetta (of spek) en wat geraspte Parmezaanse kaas.

Smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.