Bij de herfst denken we automatisch aan het vallen van de bladeren, vlugger donker, het zomerfruit dat plaats maakt voor appelen en peren, hartverwarmend comfort food, de chauffage die terug wordt aangestoken en pompoen.
Die laatste is voor mij echt herfst, ook al kan je hem tegenwoordig winter, lente en zomer wel in de supermarkt terugvinden. Bij mij blijft die “oranje kastaar” iets typisch van de herfst en volgens mij volgt de bekende koffieketen Starbucks mijn voorbeeld. Het is enkel dan dat je de bekende “pumpkin spice latte” op de kaart kan terugvinden.
Pompoen in koffie … dat kan dus alleen maar uit de States zijn overgekomen.
Ik geef toe, ik stond er niet meteen voor open. Koffie is koffie en oké je kan wat melk of suiker toevoegen maar pompoen … dat leek me een brug te ver.
Niet dus! Een smaakbommetje zo kan je hem het best omschrijven. Er wordt niet enkel pompoenpuree toegevoegd maar ook de bekende “Pumpkin Spice Mix” bestaande uit kaneel, gember, kruidnagel, nootmuskaat en piment (deze laatste kan je vinden bij Albert Heijn of je kan hem ook gewoon weglaten).
Geslaagd? Ja zeker wel, maar om nu steeds eerst 40km te rijden voor de eerst dichtstbijzijnde Starbucks is toch wel een brug te ver. Dus maken we hem zelf, altijd handig als je nog wat pompoen op overschot hebt.
Ingrediënten Pumpkin Spice Latte (2 personen)
- 170gr verse pompoen
- 120ml melk (ik heb halfvolle melk genomen maar ook mogelijk met sojamelk of amandelmelk)
- 2el honing
- vanille essence
- 1/4tl kaneelpoeder
- snuifje gemberpoeder
- snuifje nootmuskaat
- snuifje kruidnagelpoeder
- Eventueel snuifje piment
- 2 kopjes espresso
Bereidingswijze pompoenpuree
Schil de pompoen en verwijder de pitten.
Snij in blokjes en kook de blokjes gaar in water.
Giet af en mix de pompoen tot puree.
Bereidingswijze
Doe de pompoenpuree (30 a 40gr) samen met de melk in een pannetje en breng zachtjes aan de kook. De pompoenpuree zal smelten in de melk. Roer even.
Zet ondertussen 2 kopjes warme en sterke espresso.
Zodra de melk kookt, haal van het vuur.
Doe nu de honing, enkele druppeltjes vanille essence en de kruiden bij de melk. Roer even goed door.
Doe de gekruide melk in een blender of in een hoge maatbeker en mix ongeveer 2 min tot de melk mooi is opgeschuimd.
Verdeel dit mengsel over de 2 tasjes warme espresso.
Serveer direct!