In een werkweek draait het koken bij mij om makkelijk, makkelijker en makkelijkst, natuurlijk ook rond gezonde en voedzame gerechtjes die liefst ook een beetje vriendelijk zijn voor de portemonnee. Dat vergt vaak een beetje voorbereiding en planning … van uitgedokterde boodschappenlijstjes
tot een gezellige “schil-snij-portioneer” zondagnamiddag.
Van mijn lokaal groentemarktje op zondag voorzie ik mij vaak van verse groentjes, die ik daarna mooi portioneer (geschild en in blokjes weliswaar) en invries. Handig en goedkoop om achteraf te gebruiken in een stamppot, ovenschotel of in een pasta. Ook voor dit simpel smaakvol gerechtje kon ik voor een deel advies doen op mijn diepvries aangevuld met gekookte couscous, venkel en gedroogd fruit.
Ingrediënten (2 personen)
- 200gr couscous
- 1 sjalot
- 150gr pompoen (ik gebruikte butternut)
- 1/4 rode kool
- 60gr gedroogde veenbessen
- 40gr rozijnen
- 60gr venkel (ongeveer 1/3)
- 3el azijn (ik gebruikte gewone witte azijn maar rodewijnazijn zou ook kunnen)
- 250ml appelsap
- Olijfolie
- Peper en zout
- Optioneel > 5 blaadjes verse salie
Bereidingswijze
Snij de pompoen in heel kleine blokjes.
Pel de sjalot en hak fijn.
Snij de venkel in dunne blokjes
Snij de rode kool fijn.
Hak de salie fijn
Verhit een stoofpot met een scheutje olijfolie. Bak hierin eerst de sjalot en venkel glazig. Roer regelmatig.
Voeg de blokjes pompoen en rode kool toe en laat nog 2min meebakken.
Voeg het gedroogd fruit, appelsap en de fijngehakte salie toe. Roer nog even en zet het deksel op de pot. Laat 20 a 25min zachtjes sudderen. Roer af en toe in de pot.
Kook ondertussen de couscous zoals op de verpakking vermeld staat. Giet af en zet even opzij
Na ongeveer 20 a 25min zachtjes sudderen, zijn normaal de groentjes gaar.
Breng op smaak met azijn, peper en zout.
Doe de gekookte couscous bij de groentjes en meng even.
Serveer direct