Varkenswangetjes met kriekjes

Varkenswangetjes met krieken-5

Normaal hou ik niet zo van rood vlees, dat is steeds zo taai en heeft ook geen lekkere smaak, kan misschien aan mijn kookkunsten liggen … nee geef mij maar een mals stukje kip, kalkoen of gehakt … Maar voor 1 bepaald stuk maak ik nu wel een uitzondering nl. varkenswangetjes.
Ik heb al een paar keer kunnen proeven van dit botermalse vlees en steeds had ik spijt dat het op was … zo mals en sappig … dat wilde ik ook kunnen!! The challenge is on!

Het is me uiteindelijk gelukt om een heerlijk zoet-zuur stoofpotje klaar te maken met varkenswangetjes en kriekjes. Jong en oud zal zwichten voor dit stoofpotje, ook al zit er een ruime hoeveelheid bier in dit verdampt helemaal tijdens de lange gaartijd. Tijd is nu eenmaal HET geheim om dit botermalse vlees te verkrijgen, dus even vlug last-minute dit stoofpotje klaar maken is geen optie. Door de wangetjes lang en traag te garen krijg je het botermalse vlees.
Varkenswangetjes met krieken-5

Toen ik het vlees in kleinere stukjes aan het snijden was, dacht ik van … Oei dit is wel zeer taai vlees. Maar dit blijkt zeer normaal te zijn. Varkenswangetjes zijn sterk dooraderd met zenuwen en pezen, door ze lang en traag te garen worden ze lekker sappig en mals.

Je kan best de wangetjes 1 dag van tevoren maken, na een nachtje staan hebben ze namelijk nog een betere smaak.

Ingrediënten (4 personen)

  • 1kg (ontvliesde) varkenswangetjes
  • 700ml kriekbier
  • 3 uien
  • 1 teentje look
  • 3 plakjes peperkoek
  • 3el scherpe mosterd
  • 1el bruine suiker
  • 2el luikse siroop
  • 3 laurierblaadjes
  • Boter
  • Peper en zout

Bereidingswijze

Pel de uien en look en hak fijn.
Snij de varkenswangetjes in kleinere gelijke stukken en kruid met peper en zout.
Smeer de mosterd op de stukjes peperkoek.

Verwarm de oven voor op 170 graden.

Neem 1 grote stoofpot ( die in de oven kan) en 1 braadpan.
Smelt in zowel de pot als de pan een klontje boter.

Stoof in de stoofpot, de ui en look glazig.
Bak in de braadpan, de stukjes varkenswangetjes even aan (ongeveer 5min).

Varkenswangetjes met krieken-5
Bak de varkenswangetjes even aan

Schep de gekleurde wangetjes in de stoofpot met ui en look. Bestrooi met 1el bruine suiker en laat even meebakken. Voeg dan 2el Luikse stroop toe.

Varkenswangetjes met krieken-5
Voeg de gekleurde wangetjes bij de ui en look

Giet het braadvet uit de braadpan.
Zet de braadpan terug op een zacht vuurtje en giet hierin het kriekenbier. Verwarm het bier en roer de bakresten los.

Giet het warme kriekenbier in de stoofpot met het vlees en ui. Voeg de laurierblaadjes toe.
Leg de plakjes peperkoek met mosterd bovenop het vlees. Zet het deksel op de pot en zet de stoofpot 2h in de voorverwarmde oven.

Varkenswangetjes met krieken-5
Leg de plakjes peperkoek met mosterd bovenop het vlees

Laat de krieken uitlekken en voeg ze de laatste 15min toe aan de stoofpot.

Je zou de varkenswangetjes meteen kunnen serveren maar ik raad jullie aan om ze nachtje te laten staan en pas de volgende dag te eten. Dan zijn ze echt op hun best.

Serveer met frietjes.

Laat het smaken

Varkenswangetjes met krieken-5

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.