Ik kan mij niet meer herinneren hoe lang het geleden was dat er hier thuis croqueskes op het menu hadden gestaan. Vroeger aten we dit regelmatig, bijna wekelijks zelfs. Makkelijk om te maken, vlug klaar en vooral super lekker … het ideale eten na een drukke stressige dag op het werk. Vorige vrijdag was zo’n dag … vermoeid na een zware werkweek + 1h30 in de file gestaan = de ideale formule voor een croqueske of een tosti zoals onze noorderburen zeggen.
Deze keer geen traditionele tosti maar een iets gastronomischere versie met gestoofd witloof, parmaham en cheddar. Deze versie duurt misschien 10min langer door het gestoofde witloof maar geloof mij … eenmaal geproefd dan neem je dat er gerust bij.
Ingrediënten (2 tosti’s)
- 4 sneetjes brood
- 2 sneetjes parmaham
- 2 handjes vol geraspte cheddar
- 2 stronkjes witlof
- 1el suiker
- 1el balsamico
- Olijfolie of boter
Bereidingswijze
Begin met het bereiden van het witlof.
Snij het harde (achterste) stuk van het witlof weg. Snij beide stronkjes in dunne reepjes.
Verhit een stoofpotje met een scheut olijfolie of boter. Bak hierin de dunne reepjes witlof samen met 1el suiker tot het witlof helemaal gaar en mals is. Roer regelmatig.
Voeg op het laatste nog 1el balsamico toe.
Zet het witlof enkele minuten opzij.
**
Verwarm een pan of tostimachine
Smeer beide zijden van de boterhammen in met een beetje olijfolie of boter.
Beleg 1 boterham met een sneetje parmaham gevolgd met 2el van het gestoofd witloof, strooi hierover een handvol geraspte cheddar. Leg een tweede sneetje brood hierop. Doe hetzelfde met de tweede tosti.
Bak de tosti’s in een pan of tostimachine tot de kaas gesmolten is en de boterham goudbruin gebakken is.
Serveer direct