Het idee van dit receptje heb ik opgedaan door het kookprogramma van Buddy Valastro. Misschien is deze bij jullie onbekend, maar wie soms naar de zender TLC kijkt, ken je hem zeker. Hij heeft ondertussen 3 programma’s en is vooral bekend omwille van zijn fantastische “typisch Amerikaanse” taarten die hij maakt. Ondertussen heeft hij ook kookprogramma waarin hij allerlei Italiaanse gerechten maakt. Toen ik Buddy deze pasta e lenticchie zag maken, kreeg ik gelijk het water in de mond.
Pasta e lenticchie is een simpele pasta met tomaten, groentjes, spek en linzen. Omdat ik nog nooit linzen had gegeten of klaargemaakt, was dit gerecht toch weer een klein experiment en ontdekking voor me maar zeker voor herhaling vatbaar. De saus heeft heel veel weg van bolognese saus, enkel de linzen vervangt het gehakt.
Ingrediënten (4 personen)
- 1 ui
- 1 wortel
- 1 takje selder
- 2 teentjes look
- 400gr tomatenblokjes uit blik
- 1l kipbouillon
- 250gr spekblokjes
- 200gr bruine of groene linzen
- 150gr pasta
- Peper en zout
- Olijfolie
- Optioneel > stukje korst van Parmezaanse kaas
Bereidingswijze
Pel de ui en hak fijn.
Schil de wortel en snij in kleine blokjes.
Snij de selder in kleine blokjes.
Pel de look en hak fijn.
Verhit een ruime stoofpot met een scheutje olijfolie.
Bak hierin de spekblokjes even aan. Roer regelmatig. Spek hoeft niet krokant gebakken te zijn.
Voeg na enkele minuten de ui, blokjes wortel en selder toe. Laat even meebakken zodat de ui zachter wordt.
Voeg nu ook de fijngehakte look toe en laat even meebakken. Roer regelmatig.
Strooi de linzen bij de groenten en laat 1min meebakken.
Blus het geheel met de bouillon. Giet er nu ook de tomatenblokjes bij en voeg eventueel nu ook de korst van de Parmezaanse hierbij. Roer alles nog even goed door en breng aan de kook.
Zodra dit kookt, laat 30min zachtjes sudderen. Probeer toch enkele keren te roeren.
Na 20min sudderen, kan je alvast de pasta afkoken in gezouten water.
Kook de pasta al dente (verminder de kooktijd van de verpakking zeker met 3min). Giet af en voeg de pasta bij de tomaten-linzensaus. Roer even goed door en laat nog enkele minuten zachtjes sudderen.
Serveer direct en werk de borden af met een beetje Parmezaanse kaas.
Smakelijk