Appeltaart in a Jar

appeltaart_in_a_jar

Stem hier!

Enkele weken geleden kreeg ik een mailtje van Myriam Minne. Bij sommige zal dit een belletje doen rinkelen, voor degene die haar nog niet kennen … ga dan maar eens naar haar foodblog (Hap & Tap). Je zal direct begrijpen waarom ik een superfan van haar ben. Myriam werkt voor het bedrijf Wax die zich momenteel bezighoudt met de nieuwe website van Imperial nl. I Love Baking
Iedereen kent wel de bekende puddingpoeders van Imperial, makkelijk en vlug te maken en heerlijk om op te eten. Als kind wilde ik altijd het pannetje uitlepelen waarin de pudding was gemaakt (en nu stiekem ook nog hoor).

appeltaart_in_a_jar
Terug naar de mail van Myriam, omwille van de nieuwe website van Imperial en omdat ze constant op zoek zijn naar nieuwe recepten, organiseren ze nu een wedstrijd onder 30 Belgische foodbloggers. De regels zijn zeer simpel nl. de puddingpoeder moet gebruikt worden + het recept moet lactosevrij zijn. Het handige is dat de puddingpoeders van Imperial sowieso lactose-, gluten- en lactosevrij zijn. Die eigenschap willen ze bij Imperial met deze wedstrijd in de “spotlight” zetten.

Zoals bij elke wedstrijd, zijn er ook enkele leuke prijzen te winnen. De 2 receptjes die de meeste stemmen hebben, krijgen elk cadeaubon van 200eur bij Dille & Kamille. De hoofdprijs is een Kitchenaid Artisan, deze is voor het winnende recept die door een jury wordt aangeduid.

Ik moest niet lang nadenken om hieraan mee te doen, ik hou nu eenmaal van bakken. Een weekje later kreeg ik een Imperial pakketje geleverd met daarin de 2 verschillende puddingpoeders (vanille en chocolade), vanillesuiker, bakmeel, chocolade- en caramelsaus. Let the baking begin !!!

Eerst moest ik me verdiepen in het lactosevrije wereldje. Ik heb het geluk om geen allergieën te hebben, dus wat mag en niet mat bij lactosevrije receptjes was mij vrij onbekend. Ik heb me dus moeten verdiepen in deze materie. Lactose ofwel melksuiker is te vinden in dierlijke melk en melkproducten dus melk, yoghurt, kaas, sauzen, room, etc waarin koemelk is verwerkt, moet vermeden worden. Als je hierop eenmaal begint te letten, dan valt pas op in hoeveel producten koemelk is verwerkt. Oplossing om dit te vermijden, is sojaproducten gebruiken.
Normaal maken wij pudding op basis van koemelk, voor deze wedstrijd was dat geen optie. De oplossing lag voor de hand door sojamelk te gebruiken.

appeltaart_in_a_jar

Sojamelk heeft een “apart” smaakje, je bent voor of je bent tegen. Ikzelf hou wel van dat aparte smaakje, maar was toch benieuwd naar de impact op de pudding. Zou die nog hetzelfde proeven? Zal de sojamelk overheersen? Dat werd dus testen, iets wat ik wel graag doe :-).
Uiteindelijk is de smaak iets anders, het vanillesmaakje valt een beetje weg maar de sojamelk proef je helemaal niet. De vanillesmaak kan je versterken door vanillesuiker te gebruiken ipv gewone suiker. Een aandachtspunt bij het koken van sojamelk … zodra je het vanillepapje bij de kokende melk voegt, blijf dan goed doorroeren anders kunnen er kleine brokjes ontstaan op de bodem.

Wat ik uiteindelijk ging maken voor de wedstrijd, was heel vlug beslist aangezien ik het ook zonder deze wedstrijd gemaakt zou hebben nl. appeltaart in a jar
Normaal kost de bereiding en het bakken van een traditionele appeltaart wel wat tijd, wat bij mijn versie niet het geval is. En de smaak? Gewoon even lekker misschien zelfs nog lekkerder ;-). De glaasjes worden gevuld met een laagje gebakken appel met kaneel en calvados (dit is optioneel) en een laagje krokante havermoutcrumble. Op het laatste giet je de heerlijke warme vanillesaus in de glaasjes … OMG als ik dit lees, krijg ik terug het water in de mond … zo lekker was het 🙂
Nog een reden waarom ik deze “in a jar” versie wilde maken … ik kon mijn nieuwe leuke mason jars bovenhalen. Natuurlijk hoef je niet speciaal deze bekende bokalen in huis te halen. Je kan hiervoor ook lege confituurpotjes gebruiken.

appeltaart_in_a_jar

Vanaf vandaag 19oct tot 19nov kan er gestemd worden op het meest populaire recept… jullie weten natuurlijk al wat ik nu ga vragen aan jullie … ja, eventjes van jullie tijd om op mijn receptje te stemmen. De link is > http://www.ilovebaking.be/nl-be/dessert-recepten/pudding-idee/appeltaart-jar.
Alvast bedankt voor jullie steun en stem 🙂

Ingrediënten voor crumble

 • 75gr havermoutvlokken
 • 75gr bloem
 • 75gr sojaboter* (je kan ook gewone boter gebruiken voor een non-lactose versie)
 • 40gr vanillesuiker
 • snuifje zout

*laat de boter al even op kamertemperatuur komen en snij in kleine blokjes.

Ingrediënten voor gebakken appels

 • 2 jonagold appelen
 • 2 granny smith appelen
 • 1el suiker (eventueel vanille suiker)
 • 1el sojaboter
 • optioneel > 2el calvados
 • snuifje kaneel

Ingrediënten voor vanillesaus

 • 1/2 pakje Imperial vanille puddingpoeder (50gr)
 • 450ml sojamelk
 • 37gr vanillesuiker

Bereidingswijze Crumble

Verwarm de oven voor op 175 graden.
Bekleed een ovenschaal met bakpapier

Doe alle ingrediënten van de crumble in een mengkom. Voeg op het laatste de blokjes zachte boter toe.
Het makkelijkste is om het “deeg” met je handen te kneden tot je een soort crumbledeeg krijgt.
Verkruimel dit crumbledeeg over de bakplaat

Bak de crumble ongeveer 20min in de voorverwarmde oven.
(terwijl de crumble aan het bakken is, kan je de appeltjes en saus al voorbereiden)
***
Haal de crumble uit de oven en laat even afkoelen

Bereidingswijze gebakken appels

Schil de appels, verwijder het klokhuis en snij in kleine blokjes.
Verwarm een ruime pan met een 1el sojaboter. Doe de blokjes appel in de pan samen met een eetlepel suiker en een snuifje kaneel. Bak de appeltjes tot ze iets zachter zijn (maar niet moes). Roer regelmatig.
Zet op het laatste het vuur iets harder, voeg de calvados toe en laat nog 1min bakken.
Haal van het vuur en zet even opzij. (Begin nu aan de vanillesaus)

Bereidingswijze vanillesaus

Schep 5el van de melk in een apart potje. Doe hierbij het puddingpoeder en roer los.

Giet de overige melk in een steelpannetje en voeg hierbij de vanillesuiker. Roer even los.
Breng dit aan de kook.
Zodra de melk kookt, haal van het vuur en voeg al roerend het mengsel van het puddingpoeder-melk toe. Zet het pannetje terug op het vuur en breng aan de kook. Blijf ondertussen wel roeren.
Laat de saus ongeveer 1min doorkoken.

Tip > maak de saus pas als de potjes al gevuld zijn met de crumble en appel. Dan is hij nog goed lopend en lekker warm

Afwerking

Schep op de bodem van de potjes een laagje van de krokante crumble. Lepel hierover een laagje gebakken appel, gevolgd door weer een laagje crumble. Doe zo verder tot de potjes gevuld zijn. Hou wel wat ruimte vrij voor de vanillesaus.
Giet op het laatste de vanillesaus in het potje.

Opmerking > met deze ingrediënten kan je ongeveer 3 kleine Mason Jars vullen.

2 thoughts on “Appeltaart in a Jar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.