Flan taart met speculaas ofwel een lekker alternatief op de klassieke plantaart. Dit is ook weer zo eentje dat in rijtje past van heerlijke klassiekers en ook één van mijn favorietjes. Hoe kan je zo’n lekker taartje nog lekkerder maken? Heel simpel door speculaas toe te voegen 😃. Dit recept is trouwens de super snelle makkelijke versie. We gebruiken geen gistdeeg, wel gewoon (zelfgekocht) bladerdeeg. Ook de vulling is veel simpeler gehouden. In zo’n 12min heb je dit taartje in de oven staan en het resultaat is gewoon ZA-LIG. Dus bakken maar!
Nog meer inspiratie nodig voor lekkere receptjes met speculaas? Check dan zeker ook even deze receptjes

Welke ingrediënten heb je nodig voor deze Flan taart met speculaas?
- Melk
- Speculaaspasta
- Eieren
- Bruine suiker (cassonade of kandijsuiker)
- Vanille extract
- Kaneel
- Slagroom
- Bladerdeeg
- Speculaas koekjes
Ter info! Voor de speculaas, ik gebruik hiervoor de bekende speculaas van Heyns. De speculaas waarmee ik ben opgegroeid net zoals iedereen van de regio Herentals. Once you go Heyns Speculaas, you never go back, zo lekker is ie. Dus toen ik door de mensen van Heyns werd gecontacteerd om wat receptjes te creëren met dit bekende Kempen streekproduct was ik heel vereerd. Daar kon ik geen neen tegen zeggen en daarom de komende tijd heel wat speculaas spam.
Hoe maak je deze Flan taart met speculaas ?
Doe de melk en speculaaspasta in een kookpotje. Zet op een zacht vuurtje zodat de speculaaspasta kan smelten. Eenmaal gesmolten en dit een glad papje vormt, haal van het vuur. Laat ietwat afkoelen.
Ondertussen kan je eitjes, suiker, vanille extract en kaneel in mengkom doen. Klop dit op hoge snelheid luchtig en romig voor zo’n 4min. Verlaag dan de snelheid en giet er het melk-speculaas mengsel bij, mix kort. Als laatste voeg je de slagroom toe en meng nog even kort.
Bekleed een taartvorm met bladerdeeg en verwijder het overtollige deeg. Giet het flan mengsel in de vorm. Bak de taart voor zo’n 50 a 60min in de oven tot het flan mengsel ietwat stevig aanvoelt.
Laat de taart in de oven afkoelen voor zo’n 30min met de deur op een kiertje. Haal dan uit de oven en laat zo verder afkoelen. Werk de taart af met wat fijn verkruimelde speculaas koekjes.

Vergeet me niet te volgen op Instagram en Facebook! Daar krijg je dagelijks inspiratie van me.
En heb je dit receptje gemaakt? Dan zou ik het super leuk vinden als je hier helemaal onderaan een leuke comment en/of sterretjes geeft.

Flan taart met speculaas
Equipment
- 1 taartvorm (+/- 25 a 26cm)
Ingrediënten
- 500 ml melk (*)
- 200 gr speculaaspasta
- 4 eieren
- 80 gr bruine suiker (cassonade of kandijsuiker)
- 1 tl vanille extract
- 1/4 tl kaneel
- 100 ml slagroom
- 1 vel bladerdeeg
- 5 a 6 speculaas koekjes
Instructies
- Doe de melk en speculaaspasta in een kookpotje. Zet op een zacht vuurtje zodat de speculaaspasta kan smelten. Roer af en toe.Wanneer dit een glad papje vormt, haal van het vuur en laat ietwat afkoelen.
- Doe de eitjes in een mengkom samen met bruine suiker, vanille extract en kaneel. Klop dit op hoge snelheid tot een luchtige romige massa voor zo'n 4min. Verlaag dan de snelheid en giet er het melk-speculaas mengsel bij. Meng kortAls laatste giet je er de slagroom bij. Mix nog even kort
- Verwarm de oven voor op 160 graden. Bekleed je taartvorm met bladerdeeg. Verwijder het overtollige deeg. Giet het flan mengsel in de vorm en zet dan in de oven. Bak de taart voor zo'n 50 a 60min tot de flan ietwat stevig aanvoelt. Laat de taart eerst rustig in de oven afkoelen met de deur op een kiertje (voor zo'n 30min. Haal ze dan uit de oven en laat ze zo verder afkoelen. Werk de taart af met wat verkruimelde speculaas koekjes. Smakelijk