Citroen cheesecake met aardbeien

Deze Citroen cheesecake met aardbeien is gewoon een toppertje! Super makkelijk en snel te maken, lekker fris door de lemon curd en aardbeien, een zalige combinatie van roomkaas en mascarpone en lekkere boterkoekjes. Voor deze kaastaart heb je trouwens geen oven nodig, een no-bake versie.
Naar recept gaan

Deze Citroen cheesecake met aardbeien is een enorm lekker taartje dat de komende weken zeker eens op tafel moet komen. Of het nu voor een feestelijke gelegenheid is of gewoon omdat het kan … smaken gaat ie gewoon doen! Deze makkelijke kaastaart ziet er spectaculair uit, ze is echt enorm makkelijk en snel te maken en met weinig ingrediënten. Je hebt trouwens ook geen oven nodig aangezien dit een no-bake versie is. Deze taart is een heerlijk huwelijk van roomkaas met mascarpone en het frisse van de lemon curd. De koekjes zorgen voor een lekkere krokante toets en de heerlijke Belgische aardbeien maken het helemaal af!

Voor een klassieke cheesecake wordt er vaak gewerkt met enkel roomkaas. Ik hou er van om een combinatie te maken van roomkaas en mascarpone (of ricotta, yoghurt, plattekaas). Zo wordt het niet te eentonig. Hoe we de citroen in deze taart krijgen? Daar zorgt de lemon curd voor. Ik heb hier zoals vaak voor “zelfgekochte” lemon curd gekozen.

Nog iets typische bij een cheesecake is de koekjesbodem. Je gaat dan koekjes verkruimelen, mengen met gesmolten boter en dit over de bodem verdelen. Hier dus niet, we gaan echt voor de gemakkelijkheid. Gewoon de koekjes, in dit geval sprits koekjes, over de bodem verdelen in z’n geheel. Let’s keep it simple 😉. Diezelfde koekjes gebruiken we ook om de rand van de taart te versieren en dat maakt het echt af.

Deze Citroen cheesecake met aardbeien is gewoon een toppertje! Super makkelijk en snel te maken, lekker fris door de lemon curd en aardbeien, een zalige combinatie van roomkaas en mascarpone en lekkere boterkoekjes. Voor deze kaastaart heb je trouwens geen oven nodig, een no-bake versie.

Hoe maken we deze Citroen cheesecake met aardbeien?

We beginnen met het maken van de cheesecake vulling. Hiervoor week je eerst blaadjes gelatine. Verwarm een deel van de room samen met een zakje vanillesuiker. Haal van het vuur en voeg de uitgeknepen blaadjes gelatine toe. Roer dit goed los en laat dit ietwat afkoelen.
Ondertussen mix je mascarpone los samen met roomkaas. Voeg er poedersuiker en vanille extract aan toe. Mix opnieuw even tot een gladde crème. Giet de koude room en het room-gelatine mengsel bij en klop op tot een stevige crème.

Neem een springvorm, bekleed de bodem en zijkanten met bakpapier. Verdeel egaal over de bodem wat sprits koekjes. Schep hierop de helft van het cheesecake mengsel en verdeel er enkele eetlepels lemon curd over. Leg hierop weer een laagje koekje gevolgd door het grootste deel van de resterende cheesecake vulling. Hou nog een een beetje apart. Verdeel hierover opnieuw enkele eetlepels lemon curd en werk af met het resterende cheesecake mengsel. Zet de taart zo minstens 1h of 1h30 (mag ook langer) in de koelkast.

Om de taart af te werken, verwijder je de springvorm. Schik de sprits koekjes rondom de taart. Als de koekjes niet tegen de taart willen blijven plakken, smeer er dan wat honing of confituur op. Werk de taart af met een heleboel verse Belgische aardbeien.

Deze Citroen cheesecake met aardbeien is gewoon een toppertje! Super makkelijk en snel te maken, lekker fris door de lemon curd en aardbeien, een zalige combinatie van roomkaas en mascarpone en lekkere boterkoekjes. Voor deze kaastaart heb je trouwens geen oven nodig, een no-bake versie.

Citroen cheesecake met aardbeien

Deze Citroen cheesecake met aardbeien is gewoon een toppertje! Super makkelijk en snel te maken, lekker fris door de lemon curd en aardbeien, een zalige combinatie van roomkaas en mascarpone en lekkere boterkoekjes. Voor deze kaastaart heb je trouwens geen oven nodig, een no-bake versie.
Gang dessert
Porties 6

Equipment

  • springvorm van zo'n 22 a 24cm

Ingrediënten
  

  • 250 a 300gr gr sprits koekjes (of andere roomboter koekjes)
  • +/- 150 gr lemon curd (*)
  • 250 gr aardbeien

Cheesecake vulling

  • 2 blaadjes gelatine (Dr. Oetker)
  • 500 ml room
  • 10 gr vanillesuiker = 1 zakje
  • 250 gr mascarpone
  • 300 gr roomkaas (Type philadelphia of mascarpone)
  • 50 gr poedersuiker
  • 1 tl vanille extract

Instructies
 

  • Begin het maken van de cheesecake vulling.
    Week de blaadjes gelatine in koud water
    Doe 150ml van de room in een kookpotje samen het zakje vanillesuiker. Breng zachtjes tot aan het kookpunt en haal dan van het vuur. Voeg de uitgeknepen blaadjes gelatine toe en roer goed los. Laat ietwat afkoelen.
    Doe mascarpone en roomkaas in een mengkom en mix dit even los tot een gladde massa. Voeg de poedersuiker en vanille extract toe en mix opnieuw kort tot een gladde massa.
    Giet er de 350ml koude room bij en alsook het ietwat afgekoelde room-gelatine mengsel. Klop dit stijf op met een mixer.
  • Bekleed de bodem en zijkanten van de springvorm met bakpapier. Bedek de bodem van de vorm met enkele Sprits koekjes. Zorg voor een egaal laagje. Sommige koekjes zal je ietwat moeten breken.
    Schep hierop de helft van het cheesecake mengsel. Spreid mooi egaal uit.
    Verdeel hierover enkele eetlepels lemon curd. Je hoeft deze niet uit te smeren. Gewoon hoopjes scheppen. Leg hierop opnieuw een laagje van de koekjes.
    Schep hierop de resterende helft van het cheesecake mengsel, maar hou nog een beetje apart. Spreid mooi egaal uit. Verdeel hierover opnieuw enkele eetlepels lemon curd. Schep hierop het resterende cheesecake mengsel.
    Zet dit zo voor minstens 1h a 1h30 in de koelkast. Dit mag ook langer.
  • Ontvorm taart en schik helemaal rondom de taart nog sprits koekjes. Als de koekjes niet blijven kleven dan kan je ze langs de achterkant een beetje inwrijven met wat honing.
  • Halveer de aardbeien en verdeel deze over de taart.
    Bewaar de taart koel tot voor het serveren.
    Smakelijk

Notities

(*) Je kan lemon curd (zie recept) zelf maken of je kan deze ook in de supermarkt terugvinden. 
Trefwoord aardbeien, cheesecake, kaastaart, lemon curd, mascarpone, no-bake cheesecake, roomkaas, snel klaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.