Onmisbaar wanneer het warmer wordt buiten, een lekkere frisse aardappelsalade. Of het nu voor gewoon doordeweeks is met een stukje vlees of vis. Of voor tijdens een gezellige zomerse BBQ. Een “goeie” aardappelsalade komt altijd van pas. Niet zo eentje waar je de patatjes moet gaan zoeken in de saus. Dit makkelijke receptje voor aardappelsalade met asperges is er eentje die je nu kan of moet maken. Ik gebruik de lekkerste Belgische witte asperges die momenteel volop in het seizoen zijn. Die combineer ik met aardappeltjes die we eerst gaan koken en dan roosteren in de oven.
Door ze niet enkele te koken maar ook te bakken in de oven, geven we deze aardappelsalade zo veel meer smaak. Deze salade bestaat niet enkel uit patatjes, ook witte asperges, radijsjes, kropsla en wat komkommer. Je hebt meteen een “goeie” portie groenten op een bord. Daarbij komt nog een lekker licht yoghurtsaus dan ik er apart bij serveer. Zo kan iedereen zelf bepalen hoeveel saus ze zelf willen.
Hoe maken we deze Aardappelsalade met asperges?
Begin met het schillen en koken van de vastkokende aardappelen. Ze hoeven nog volledig gaar te zijn aangezien ze nog zullen verder bakken in de oven. Ondertussen kan je witte asperges schillen en ook koken in licht gezouten water. Ook deze hoeven nog niet perfect gaar te zijn aangezien ook deze even mee de oven ingaan.
TIP! Je kan zowel de aardappelen als asperges al even op voorhand “voorkoken”. Dan hoef je ze enkel nog maar te bakken
TIP! Je kan de aardappelen en asperges ook stomen.
Kook de eieren hard (10min) of zoals ik ze het liefste heb dat de dooier nog een beetje lopend is. Dan reken je zo’n 5 a 6min. Laat ze even schrikken onder koud water.
Hak de radijsjes in fijne plakjes. Snij de komkommer in kleine fijne blokjes. Was de kropsla en scheur in kleinere stukken. Maak het sausje door yoghurt te mengen met mayonaise, peterselie, bieslook, peper en zout.
TIP! Dit kan je ook al even op voorhand doen en goed afgedekt bewaren in de koelkast.
Leg de aardappelen op een beklede bakplaat. Overgiet met olijfolie, peper en zout. Leg er wat verse kruiden (rozemarijn, oregano, tijm, …) tussen of gebruik gedroogde kruiden. Bak de aardappelen mooi goudbruin. Reken op zo’n 20 a 25min, hussel er ook af en toe even door. De laatste 10min, leg je er de stukjes asperges tussen.
Serveer de geroosterde aardappelen en asperges met de sla, radijsjes, komkommer, rode ui en het sausje.
Aardappelsalade met asperges
Ingrediënten
- 700 gr aardappelen (vastkokend)
- 1 bussel witte asperges (*)
- 4 eieren
- 1/2 bussel radijsjes
- 1/3 komkommer
- 1/2 kropsla
- 1/2 kleine rode ui
- rozemarijn, tijm, oregano, … (**)
- Olijfolie
- Peper en zout
Yoghurtsaus
- 100 gr natuuryoghurt (halfvolle of volle)
- 1 el mayonaise
- 1,5 el peterselie (fijngehakt)
- 1,5 el bieslook (fijngehakt)
- Peper en zout
Instructies
- Begin met de aardappelen te schillen. Halveer ze of snij in kwarten. Kook ze bijna gaar in gezouten water. Ze hoeven nog niet perfect gaar te zijn aangezien we ze nog gaan roosteren in de ovenTIP! Heb je een stoomoven dan kan je ze ook stomenTIP! Je kan de aardappelen ook al even op voorhand garen, dan hoef je ze enkel nog te roosteren in de oven
- Schil ondertussen de asperges, kook ook deze bijna gaar in de gezouten water. Ook de asperges gaan we nog kort roosteren in de oven. Laat ze wat afkoelen en snij dan in kleinere stukjes. TIP! Heb je een stoomoven dan kan je ze ook stomenTIP! Je kan de asperges ook al even op voorhand garen, dan hoef je ze enkel nog te roosteren in de oven
- Kook de eieren hard (zo'n 10min) of zoals ik ze liever heb mediumhard (dooier nog een beetje lopend) dan kook je ze zo'n 6min. Laat de eieren schrikken in koud water en laat afkoelen.
- Verwarm de oven voor op 200 gradenVerdeel de aardappelen over een beklede bakplaat. Overgiet met wat olijfolie. Kruid met peper en zout.Gebruik je verse kruiden, leg deze takjes dan tussen de aardappelen. Gebruik je gedroogde kruiden, strooi deze dan over de aardappelen. Rooster de aardappelen mooi goudbruin in de oven voor zo'n 20 a 25min. Hussel af en toe door de aardappelen.De laatste 10min, voeg je de asperges toe tussen de asperges. Voeg eventueel nog wat olijfolie toe. Eenmaal mooi gebakken, haal uit de oven en laat ietwat afkoelen.
- Verwijder ondertussen het loof van de radijsjes en hak ze fijn.Snij de komkommer in kleine fijne blokjesWas de sla en trek in stukken. Pel de eieren. Pel de rode ui en hak fijn.Maak het sausje door alle ingrediënten te mengen. Breng op smaak met wat peper en zout.
- Verdeel de sla over een groot bord. Verdeel hierover de geroosterde aardappelen en asperges. Werk af met de radijsjes, komkommer, rode ui en gehalveerde eieren. Serveer er het sausje apart bij. Smakelijk