Pasen is op komst en dan mag een receptje voor worteltaart niet ontbreken. Dit jaar gaan we geen taart maken wel deze makkelijke carrot cake cupcakes. Ze zijn lekker origineel om op tafel te zetten bij het Paasontbijt, brunch of om samen met de kids te bakken tijdens de Paasvakantie. Ze zijn lekker kruidig zonder 101 kruidenpotjes in huis te hoeven halen en ook nog eens luchtig. Het geheim van deze extra luchtige cupcakes is de karnemelk in het beslag. Ga vooral niet gruwelen bij het lezen van “karnemelk”, je zal er niets van proeven.
Wie carrot cake zegt, zegt een kruidige cake afgewerkt met een roomkaas crème. Qua kruiding wordt er vaak gegrepen naar kaneel, gemberpoeder, nootmuskaat, gemalen kruidnagel … Heb je ze al in huis? Prima, dan kan je ze er allemaal in verwerken. Enkel kaneel in huis? Prima, dan gebruik je enkel kaneelpoeder. Ik vind kaneel op zich al kruidig genoeg in deze cupcakes dus we gaan extra kruidenpotjes inslaan 😉.
TIP! Vaak wordt er in een klassieke carrot cake ook noten en rozijnen verwerkt. Dat heb ik niet gedaan bij deze cupcakes. Maar je kan dat eventueel wel doen. Voeg een handje grof gehakte walnoten/pecannoten en rozijnen toe.
Hoe maken we deze Carrot cake cupcakes?
Begin met het mengen van de droge ingrediënten namelijk zelfrijzende bloem en kaneel. Zet dit even opzij.
Doe vervolgens zachte boter, suiker, bruine suiker en vanille in een mengkom. Mix dit op hoge snelheid romig en luchtig. Schraap zeker af en toe de zijkanten los. Voeg vervolgens één voor één de eieren toe en mix steeds goed. Wanneer alle eieren zijn toegevoegd, mix nog zeker 2min op hoge snelheid. Verlaag de snelheid naar het laagste niveau en voeg afwisselend karnemelk en de droge ingrediënten toe. Wanneer alles gemengd is, zet je mixer uit. Als laatste voeg je de geraspte wortelen toe en meng dit nog even met een spatel.
Verdeel het deeg over de cupcake vormpjes. Vul de vormpjes niet te vol aangezien ze nog zullen rijzen tijdens het bakken. Bak de cupcakes mooi goudbruin en gaar in de oven. Haal dan uit de oven en laat volledig afkoelen.
Voor de roomkaas topping, begin met roomkaas los te kloppen met poedersuiker. Giet er de room bij en mix tot een stevige crème. Verdeel de crème over de cupcakes. Je kan hiervoor een spuitzak met spuitmondje voor gebruiken
Carrot cake cupcakes
Equipment
- cupcake bakvorm + papieren vormpjes
Ingrediënten
Carrot cake cupcakes
- 315 gr zelfrijzende bloem
- 1 el kaneel
- 140 gr boter (op kamertemperatuur)
- 200 gr suiker
- 110 gr bruine suiker (= cassonade)
- 1 tl vanille extract
- 3 eieren
- 180 ml karnemelk
- 220 gr wortelen (geraspt)
Roomkaas topping
- 200 gr roomkaas
- 45 gr poedersuiker
- 250 ml room
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175 graden.Bekleed de cupcake bakvorm met de papieren vormpjes.
- Meng de zelfrijzende bloem met het kaneelpoeder. Dit zijn de droge ingrediënten. Zet even opzij.
- Doe de zachte boter, suiker, bruine suiker en vanille extract in een mengkom. Mix op hoge snelheid romig en luchtig voor zo'n 3 a 4min. Schraap af en toe de zijkanten even los. Voeg één voor één de eieren toe en mix steeds goed. Schraap ook nu af en toe de zijkanten los. Als alle eieren zijn toegevoegd, laat je mixer nog zeker zo'n 2 minuten op hoge snelheid mixen. Verlaag dan de snelheid van je mixer naar de laagste stand. Doe nu afwisselend wat karnemelk en droge ingredienten bij het beslag. Als alles is gemengd, zet je mixer uit. De laatste restjes bloem aan de zijkanten kan je nog even mengen met een spatel.Als laatste voeg je de geraspte wortelen toe en meng dit met een spatel onder het deeg.
- Verdeel het deeg over de vormpjes. Dit gaat het gemakkelijkste met een ijsschepper. Vul de vormpjes niet te vol aangezien ze nog een beetje rijzen tijdens het bakken. Bak de cakejes gaar en goudbruin in de oven voor zo'n 20 a 25min. Haal uit de oven, laat ze zo'n 10min afkoelen in de bakvorm en laat de cupcakes dan verder afkoelen op een rooster.
Roomkaas topping
- Doe de roomkaas en poedersuiker in een mengkom. Mix dit los tot een gladde crème.Giet er vervolgens de room bij en mix op hoge snelheid tot een stevige crème. Werk de cupcakes af met deze roomkaas crème. Je kan dit eventueel doen met een spuitzak met spuitmondje
- Optioneel kan je de cupcakes nog afwerken met wat fijngemalen pistachenoten & paaseitjes