Biscuit met kokos, ananas en passievrucht

Biscuit met kokos, ananas en passievrucht

Pasen is in aantocht maar dat had je misschien wel door bij de eerste aanblik van deze biscuit met kokos, ananas en passievrucht :-D. Een ware eyecatcher om op tafel te toveren. Een eyecatcher die iedereen kan maken, want dat is altijd mijn doel. Of je nu een beginner of gevorderde bakker bent, een keukenkluns of keukenprinses … iedereen kan deze maken! Dat beloof ik je.

Verwacht geen klassieke saai biscuit met veel te zoete confituur en een o zo saaie slagroom. Wat je wel kan verwachten? Dat is heel veel smaak en frisheid met een exotische toets. Kokos, ananas & passievrucht … ja dan begin ik te dromen over een exotische bestemming met een azuurblauwe zee, witte stranden en palmbomen 😀
Het zal nog even bij dromen blijven en een exotisch paradijs op mijn eigen bord toveren.

Een klassieke biscuit bestaat normaal uit eitjes, bloem en suiker. Dat is bij deze versie ook aanwezig plus wat kokospoeder, kokosmelk & blokjes ananas.
Als vulling, geen klassieke confituur wel een passievrucht Curd. Curd is iets typisch Engels, je kent misschien wel de bekende Lemon Curd en is eigenlijk een pudding op basis van vruchtensap. In dit geval gebruikte ik het pulp van passievrucht. En een biscuit heeft nu eenmaal iets romig nodig, geen klassieke opgeklopte room … wel een crème op basis van room & mascarpone. Deze crème maak ik vaak bij mijn cakes en vind ik veel lekkerder dan gewoon opgeklopte room.

En het zit hem helemaal in de afwerking natuurlijk om hem helemaal op z’n “Paasbest” te maken. Bovenaan de typische paaseieren en rondom koekjes in de vorm van paashaasjes. De koekjes bakte ik ook zelf (een klassiek recept) maar dit is natuurlijk optioneel. Is wel leuk en schattig natuurlijk en super leuk om met de kids te bakken. De resterende koekjes kunnen ze dan volop versieren.

Biscuit met kokos, ananas en passievrucht

Biscuit met kokos, ananas en passievrucht

TIPS :
> Je kan ook perfect een klassieke biscuit hiervoor gebruiken
> Geen zin om de Passievrucht Curd te maken, je kan in de winkel ook een potje lemon curd (staat bij de confituren) kopen en deze als vulling gebruiken. Of ga voor je favoriete jam of misschien maak je wel zelf je jam/confituur. Deze kan je ook perfect als vulling gebruiken. Alles kan 😉


Biscuit met kokos, ananas en passievrucht

Biscuit met kokos, ananas & passievrucht

Een luchtige biscuit met exotische toetsen van kokos & ananas met een heerlijke passievrucht curd als vulling & een mascarponecrème. Een ideale taart om met Pasen op tafel te zetten.
Gang dessert

Equipment

  • 2 springvormen (+/- 20 cm) – Je kan dit ook met 1 grote springvorm maken
  • Spuitzak met spuitmondje
  • Paaseitjes (groot & klein – verschillende kleuren) om te versieren

Ingrediënten
  

Biscuit

  • 240 gr zelfrijzende bloem
  • 70 gr kokospoeder
  • 170 gr suiker
  • 160 ml kokosmelk uit blik
  • 4 eieren
  • 200 gr verse ananas
  • 1 tl zeste van limoen

Passievrucht curd

  • 4 eigelen
  • 100 gr suiker
  • 80 ml passievruchtsap +/- 6 a 7 passievruchten
  • 50 gr margarine/boter
  • 2 tl limoensap

Mascarponecrème

  • 500 gr mascarpone
  • 150 ml room
  • 150 gr poedersuiker
  • 1 tl vanille essence
  • 1 tl zeste van limoen (fijngeraspt)

Instructies
 

Voor de biscuit/cake

  • Beleg de bodem van twee springvormen met bakpapier. Bedek ook de zijkanten met bakpapier.
    Verwarm de oven voor op 175 graden.
    Snij de ananas in kleine blokjes en zet even opzij.
    Meng de bloem met het kokospoeder en zet even opzij.
    Schud goed met het blik kokosmelk alvorens te openen.
    Doe de suiker, eieren en zeste van limoen in je mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt) en klop licht & luchtig voor zo'n 3 a 4 min.
    Voeg in delen afwisselend wat van het kokos-bloem mengsel & kokosmelk toe.
    Mix tot een mooi glad beslag.
    Voeg de stukjes ananas toe en meng dit nog even kort met een spatel.
    Verdeel het deeg over de bakvormen.
    Bak de cake/biscuit voor zo'n 30 a 35min in de oven.
    Check eerst met een satéstokje of de cake gaar is binnenin.
    Haal uit de oven en laat eerst zo'n 10min afkoelen. Ontvorm en laat verder volledig afkoelen op een rooster.
    TIP > Je kan de cake het best de dag voordien al bakken zodat ie goed stevig is.

Passievrucht curd

  • Doe de suiker, passievruchtsap en margarine/boter in een kookpotje en zet op een middelhoog vuurtje zodat de boter kan smelten en de suiker kan oplossen.
    Doe eigelen in een kom en klop even los.
    Giet wat van het warme passievrucht-boter-suiker mengsel bij de lopgeklopte eigelen.
    Meng even en voeg dit mengsel terug op het kookpotje op het vuur.
    Verwarm dit mengsel terug al roerend tot dit mengsel indikt, laat niet koken.
    Haal van het vuur, voeg het limoensap toe, meng nog even en laat ietwat afkoelen. 
    Dek de curd af met plasticfolie (dit kan je best bovenop de curd leggen zodat er geen velletje opkomt.) Laat verder opstijven in de koelkast (zo'n 3 a 4h of best een nachtje)

Mascarpone crème

  • Doe de mascarpone, poedersuiker, vanille en zeste van limoen in een mengkom en klop even mooi los en luchtig.Voeg de room toe en klop mooi stevig op.

Voor de samenstelling

  • Snij eerst je cakes bovenaan mooi egaal bij zodat je een glad vlak hebt.
    Neem je eerste cake of eerste cake helft en leg op je serveerbord
    Doe nu ongeveer 4 grote scheppen van je mascarponecrème in een spuitzak met spuitmondje en spuit de crème rondom de rand. Dat randje zal ervoor zorgen dat je curd niet zal uitlopen.
    Smeer binnenin de curd. Je hoeft niet alle curd te gebruiken, de rest serveer je er gewoon apart bij.
    Leg hierop je tweede cake/helft en duw wat aan. 
    Smeer nu heel de cake in met de mascarponecrème. 
    Zet minstens 30min in de koelkast om op te stijven

Notities

Voor de koekjes, gebruikt ik dit basisrecept van zandkoekjes. 
Trefwoord ananas, bakken, biscuit, kokos, mascarpone, pasen, passievrucht, taart
Biscuit met kokos, ananas en passievrucht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.