Banketbakkersroom met rabarber en crumble, dat is heel veel liefde in een glaasje! Drie super simpele en klassieke elementen die magisch worden ze tezamen komen. Je hebt die heerlijke vanillepudding ofwel banketbakkersroom die enorm makkelijk om te maken is. Daarop komt een frisse rabarbercompote met rabarber uit de eigen moestuin, dat is nog dat tikkeltje lekkerder đ. En vervolgens is er nog de krokante crumble als finishing touch. Geloof mij, hier gaat iedereen, zowel groot als klein, fan van zijn! Een makkelijk dessert in een glaasje dat je ook nog een volledig op voorhand kan maken.
Nog meer inspiratie nodig voor dessert in een glaasje? Check dan zeker ook even deze receptjes
Welke ingrediënten heb je nodig voor deze Banketbakkersroom met rabarber en crumble?
- rabarber
- aardbeien
- suiker en vanillesuiker
- witte chocolade
- melk
- suiker
- vanillestok
- eieren
- vanille puddingpoeder
- bloem
- boter
Hoe maak je deze Banketbakkersroom met rabarber en crumble?
Begin met het maken van de compote. Hiervoor snij je de rabarber in kleine stukjes en doe je in een kookpotje samen met stukjes aardbeien, suiker en vanille extract. Zet op een zacht vuurtje en laat zachtjes sudderen, roer regelmatig tot je een mooie compote krijgt. Laat dan volledig afkoelen.
Voor de banketbakkersroom gaan we eerst witte chocolade fijnhakken. Doe in een mengkom en zet even opzij. Doe melk in een kookpotje en breng zachtjes aan de kook. In een apart kommetje klop je een beetje melk los met eidooiers, suiker, vanillezaadjes en maizena. Als de melk kookt, giet dan de helft al roerend over het suiker-ei mengsel. Roer dit goed door. Giet dan alles terug in het kookpotje en breng dit al roerend aan de kook. Nu zal de pudding ook gaan indikken. Blijf goed roeren tot je een mooi pudding krijgt. Haal dan van het vuur en giet de warme pudding over de stukjes chocolade. Roer goed zodat de chocolade kan smelten. Eenmaal gesmolten,
Verdeel de pudding over de glaasjes en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Je kan deze dan bewaren in de koelkast.
Voor de crumble, gaan we bloem, suiker en boter mixen of mengen tot een kruimelig deeg. Verkruimel dit over een beklede bakplaat en bak mooi krokant en goudbruin. Laat dan volledig afkoelen.
Vlak voor het serveren werk je de glaasjes af met de compote en de crumble
Banketbakkersroom met rabarber en crumble
Equipment
- 6 dessertglaasjes
Ingrediënten
Rabarber compote
- 400 gr rabarber
- 100 gr aardbeien
- 2 el suiker
- 1/2 tl vanille extract
Banketbakkersroom
- 100 gr witte chocolade
- 500 ml melk
- 100 gr suiker
- 1 vanillestok
- 2 eigelen
- 45 gr vanille puddingpoeder (of maizena)
Crumble (= optioneel)
- 150 gr bloem
- 75 gr boter
- 75 gr suiker
- 1 zakje vanillesuiker
Instructies
- Begin met het maken van de compote. Dit kan je trouwens al makkelijk de dag voordien maken. Was de rabarber stelen, verwijder het harde achterste gedeelte. Snij in stukjes en doe in een kookpotjeVerwijder de steeltjes van de aardbeien, snij in kleine stukjes en doe bij in het kookpotje samen met suiker en vanille extract.Zet op een middelhoog vuur en laat dan zachtjes sudderen tot de rabarber mooi zacht is geworden. Roer af en toe. Haal van het vuur en laat volledig afkoelen
- Vervolgens kunnen we de banketbakkersroom maken. Hak de witte chocolade fijn, doe in een mengkom en zet even opzij.Doe 450ml melk in een kookpotje en breng zachtjes aan de kook. In een apart kommetje klop je de resterende 50ml melk los met eidooiers, suiker en vanillezaadjes. Voeg vervolgens vanille puddingpoeder toe en roer los tot een glad papje. Als de melk kookt, giet dan de helft al roerend over het suiker-ei mengsel. Roer dit goed door. Giet dan alles terug in het kookpotje en breng dit al roerend aan de kook. Nu zal de pudding ook gaan indikken. Blijf goed roeren tot je een mooi pudding krijgt. Haal dan van het vuur en giet de warme pudding over de stukjes chocolade. Roer goed zodat de chocolade kan smelten.
- Verdeel de banketbakkersroom over de glaasjes. Laat afkoelen tot kamertemperatuur. Je kan de glaasjes dan bewaren in de koelkast.
- Voor de crumble, doe de bloem, boter, suiker en vanillesuiker in een mengkom. Mix of kneed tot een kruimelig deeg. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Verkruimel het deeg over de bakplaat. Bak mooi goudbruin en krokantvoor zo'n 15 a 20.Eenmaal gebakken, laat afkoelen.TIP! Je kan deze makkelijk de dag voordien al maken en luchtdicht bewaren.
- Vlak voor het serveren, schep je wat van de compote bovenop de pudding en werk af met de crumble.