Een “must bake” kan je het bijna noemen in de herfst en dan heb ik het over een echte klassieke appeltaart! Eentje met een lekkere, dikke, boterige korst, lekker veel kaneel, crunchy nootjes, rozijntjes en veel, heel veel appel. Tja, het is natuurlijk een appeltaart 🙂 .
En voor mij een goede appeltaart is er eentje waarin je nog wat crunchy appel hebt en toch ook al wat appelmoes. Wel en daar heb ik in deze heerlijke appeltaart iets goed, vind ik toch, op gevonden. Ik stoof de helft van de appelen eerst tot moes en op het laatste voeg ik de rest van de blokjes appel toe. Perfect!
De korst maakte ik ook nu weer zelf, gebaseerd op het recept van mijn zomerse perzikentaart met frambozen. Het deeg was toen perfect gelukt en de ideale basis voor deze appeltaart. Natuurlijk ook hier weer, heb je echt geen zin om zelf deeg te maken dan kan je van de winkel natuurlijk ook een pak taartdeeg meebrengen.
Ingrediënten korst
- 65gr amandelmeel
- 100gr suiker + extra
- 1kl zout
- 625gr patisseriebloem
- 450gr (koude) boter
- 4 eierdooiers + 1ei
- 120ml (ijskoud) water
- Snuifje kaneel
Taarvorm (+/- 25cm)
Ingrediënten vulling
- 1kg appelen (zoetzuur)
- 50gr suiker
- 1tl kaneel
- 100gr rozijnen
- 70gr pecannoten
- 70gr walnoten
Bereidingswijze
Begin met het maken van het deeg :
Meng de bloem, suiker, amandelmeel, snuifje kaneel en zout.
Voeg de blokjes boter toe en meng/kneed tot kleine kruimeltjes.
Meng het ijswater met de eierdooiers en voeg toe aan het mengsel met droge ingredienten.
Meng tot een mooi ietwat plakkerig deeg.
Verpak in plasticfolie en laat minstens 30min opstijven in de ijskast.
*
Ondertussen kan je de appelvulling maken.
Schil de appelen, verwijder het klokhuis en snij in blokjes.
Doe de helft van de appelen in een stoofpot samen met de suiker en kaneel.
Stoof deze appelen bijna tot moes, voeg dan de rest van de blokjes appel toe.
Laat nog 2 a 3min meestoven, haal dan van het vuur en laat volledig afkoelen.
*
Haal het deeg uit de koelkast.
Rol het deeg uit (in een ronde vorm, iets groter dan de bakvorm) +/- 2 cm dikte.
Het deeg kan je het beste uitrollen tussen 2 vellen bakpapier.
Leg het uitgerolde deeg in de bakvorm (best met behulp van het bakpapier)
en duw voorzichtig aan. Snij of knip het overtollige deeg weg.
Gooi het overige deeg niet weg, dit kan je nog gebruiken om de taart af te werken.
Laat de bakvorm met het deeg nog eens 15min opstijven in de ijskast.
*
Doe de rozijnen en de gehakte noten bij de appel vulling. Meng goed.
Vul de taartvorm met de appel vulling en werk af met het resterende deeg.
Wrijf de taart bovenaan in met wat losgeklopt ei en strooi hierover nog een beetje suiker.
*
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Bak de taart eerst 15min op 200graden.
Verlaag de temperatuur dan naar 170 graden en bak nog eens 50min.
*
Haal uit de oven en laat ietwat afkoelen.
De taart is op haar best als ze nog wat lauw is. Serveer met een bolletjes ijs.
Smakelijk!