Het is eens weer eens wat anders deze tomatenconfituur!
We zijn het gewend om confituur alleen maar met fruit te maken,
alhoewel rabarber valt ook onder de categorie groenten :-).
Maar van tomaten kan je even goed een lekkere confituur maken en aangezien de tomaten momenteel nog top zijn en bomvol smaak zitten, is dit echt het ideale moment om deze confituur te maken. En ik kan jullie aanraden om ineens genoeg te maken want hij is echt verslavend lekker!
Het klinkt misschien een beetje raar confituur van tomaten maar hij moet zeker niet onder doen voor een confituur met fruit. Net zoals bij een gewone confituur gaat hier ook de nodige suiker in aangevuld met azijn voor een zurige toets. Heerlijk vind ik die combi van zoet, zuur, een beetje zout en een subtiele toets van komijn en koriander.
En een nog lekkerdere combi is geroosterd brood of cracker daarop een sneetje gedroogde ham of kaas en daarbij wat van deze tomatenconfituur … YUMMIE!
Ook leuk en origineel om te serveren bij een tapasavond.
Nog een lekkere doordeweekse serveertip, is een baguette belegd met rosbief, rucola, Parmezaanse kaas en wat van deze homemade tomatenconfituur.
Ingrediënten
- 1,5kg tomaten
- 1 ui
- 100gr bruine suiker
- 200gr suiker
- 1el zout
- 1/2tl korianderpoeder
- snuifje komijnpoeder
- 70ml azijn
Bereidingswijze
Snij de tomaten in blokjes (hoeft niet al te klein zijn)
Pel de ui en hak fijn.
Doe de tomaten, ui en alle overige ingrediënten in een stoofpot/kookpot.
Breng zachtjes aan de kook en laat dan 2h zachtjes sudderen zonder deksel op de pot.
In het begin zal er veel vocht in de kookpot zitten maar dit zal na verloop van tijd weg koken en vaster worden.
Haal na 2h van het vuur en verdeel over confituurpotten.
Laat helemaal afkoelen en bewaar in de koelkast.