Een fruittaart met echt heerlijk zoet zomers fruit hoor je nu eenmaal gemaakt te hebben in de zomer. Vind ik toch š
Ik doe de laatste weken niets anders meer dan bakken met kersen, nectarines,perziken, frambozen, noem maar op! Mān laatste creatie waarop ik toch wel een beetje trots ben, is deze perzikentaart met frambozen. De bedoeling was een echte āamerican pieā te maken … je weet wel zoān taart gevuld met fruit en bovenop een mooi rasterwerk van deeg … Dat rasterwerk is er dus duidelijk niet š, geprobeerd heb ik wel en ik dien duidelijk nog wat te oefenen. Maar het uiteindelijke resultaat mag er toch ook zijn. Nietwaar? Zowel visueel als smaak gewijs
Het geheim van een lekkere typische “american pie” is de korst.
Een heerlijk zachte korst met toch een beetje crunchiness en die rijkelijke boterige smaak. Zelf gebruik ik meestal taartdeeg uit de winkel en die kan je voor deze taart ook perfect gebruiken. Of je kan net zoals mij deze keer eens zelf het deeg voor de korst maken. Veel werk is het niet (toch zeker niet wanneer je een keukenmachine hebt) en ingewikkeld helemaal niet. Alle ingredienten samenvoegen en kneden maar of laat je machine al het werk voor je doen.
Geloof mij dat klein beetje werk neem je er met plezier bij wanneer je het uiteindelijke resultaat proeft.
De vulling is lekker zomers met de perziken en frambozen
met een subtiele toets van vanille, kaneel en zeste van citroen.
Dat in combinatie met een boterige dikke korst, lekker warm geserveerd met een bolletje ijs. Oh yes, daar wil ik een ganse zomer voor tekenen.
Wie zich toch wil wagen aan zoān rasterwerk, ik zou zeggen
ga eens op YouTube rondneuzen voor handige filmpjes.
Binnenkort ga ik mij er toch nog eens aan wagen hoor!
Ingrediƫnten korst
- 65gr amandelmeel
- 100gr suiker
- 1kl zout
- 625gr patisseriebloem
- 450grĀ (koude) boter
- 4 eierdooiers
- 120ml (ijskoud) water
Taarvorm (+/- 25cm)
Ingrediƫnten vulling
- 6 perziken
- 225gr frambozen
- 100gr suiker
- 1 vanillestok
- 2,5el maizena
- Zeste van 1/2 citroen
- Snuifje kaneel
- 1 ei
Bereidingswijze
Begin met het maken van het deeg :
Meng de bloem, suiker, amandelmeel en zout.
Voeg de blokjes boter toe en meng/kneed tot kleine kruimeltjes.
Meng het ijswater met de eierdooiers en voeg toe aan het mengsel met droge ingredienten.
Meng tot een mooi ietwat plakkerig deeg.
Verpak in plasticfolie en laat minstens 30min opstijven in de ijskast.
*
Haal het deeg uit de koelkast.
Rol het deeg uit (in een ronde vorm, iets groter dan de bakvorm) +/- 2 cm dikte.
Het deeg kan je het beste uitrollen tussen 2 vellen bakpapier.
Leg het uitgerolde deeg in de bakvorm (best met behulp van het bakpapier)
en duw voorzichtig aan. Snij of knip het overtollige deeg weg.
Gooi het overige deeg niet weg, dit kan je nog gebruiken om de taart af te werken.
Laat de bakvorm met het deeg nog eens 15min opstijven in de ijskast.
*
Halveer ondertussen de perziken, verwijder de pitten en snij inĀ grove stukken.
Meng de suiker met de maizena, zeste van citroen, snuifje kaneel en de zaadjes van de vanillestok.
Doe bij de blokjes perzik en meng voorzichtig. Voeg op het laatste de frambozen toe en meng nog even kort
*
Schep het mengsel van fruit in de bakvorm.
Nu kan je de taart afwerken met de restjes deeg.
Leg het in een rastervorm of snij bloemetjes/ hartjes ā¦ uit en leg op de taart.
Klop het resterende ei los en wrijf de taart bovenaan in met eigeel en strooi een beetje suiker erover.
Bak de taart de eerste 25min op 200 graden.
Verlaag dan de temperatuur naar 170 graden en bak nog eens 50min.
Het is normaal dat de binnenkant redelijk nat/lopend is. (Dat maakt het net zo lekker)
Laat even afkoelen alvorens te serveren.
*
Serveer met een bolletjes vanille-ijs.