Als het aspergeseizoen daar is, wel dan staat hier thuis bijna 2 a 3x per week een receptje met het witte (of groene) goud op het menu. Tja, ze moeten maar niet zo lekker zijn en bovendien is het seizoen zo kort dat je er gewoon volop van moet genieten. Daarom vandaag op het menu, deze heerlijk makkelijke quiche met asperges en spek. Alleja er zitten eigenlijk nog een paar groentjes in verstopt zoals restjes gekookte aardappel en radijsjes. Dit is eigenlijk de lente op je bord brengen.
Een quiche is echt een super dankbaar receptje, daar kan je nu eens echt bijna alles in “smijten”. Slechte quiche combinaties bestaan er bij mijn weten niet. Of wel? Het is zo’n receptje dat je snel even in elkaar kan “flansen” met restjes die je bijvoorbeeld nog in de koelkast hebt liggen. Giet daar eitjes bij en de nodige kaas en je hebt zalig eten. Heb je geen bladerdeeg in huis. Dan maak je het zonder het deeg en bekom je eigenlijk een omelet of frittata. Ook lekker š.
Dit receptje is tot stand gekomen door een leuke samenwerking met VLAM & “Alles over BIO”. Ik had reeds vorig jaar een leuke samenwerking met hen waarbij ik mij ben gaan verdiepen in het hele “BIO” gebeuren. En ook dit jaar zet ik mijn schouder eronder.
Hoe maken we deze Quiche met asperges en spek?
Als je geen restjes gekookte aardappel hebt, kook dan zo’n 2 middelgrote aardappelen. Giet af en laat volledig afkoelen.
Schil de witte asperges, verwijder het harde achterste gedeelte, snij in stukjes en kook ze heel kort beetgaar. Giet af en laat ook uitlekken.
Was de radijsjes, verwijder het loof en snij in kwarten.
TIP! Ik gebruikte een combinatie van witte & groene asperges. De witte verwerkte ik in de quiche. De groene plaatste ik bovenop de quiche. Je kan deze ook in de quiche verwerken, kook ze dan heel kort samen me de witte asperges.
Kluts de eieren los met plattekaas, geraspte kaas, peper en zout.
Bekleed een taart- of quichevorm met bladerdeeg. Verdeel stukjes gekookte aardappel over de vorm gevolgd door de asperges, radijsjes en spekjes. Giet er het ei mengsel over en werk eventueel af met de groene asperges. Bak de quiche mooi gaar en goudbruin in de oven. Eenmaal gebakken serveer direct
TIP! Voor een vegetarische quiche, laat je de spekjes weg.
Quiche met asperges en spek
Equipment
- quiche of taartvorm
Ingrediƫnten
- 2 middelgrote aardappelen (*)
- 1/2 bussel witte asperges
- 1/2 bussel groene asperges
- 1/2 bussel radijsjes
- 1 vel bladerdeeeg
- 4 eieren
- 300 gr plattekaas – verse kaas
- 50 gr geraspte kaas (Emmental, gruyere, …
- 125 gr spekblokjes (gerookt)
- Peper en zout
Instructies
- Als je geen restjes gekookte aardappel hebt, begin dan met het schillen van de 2 middelgrote aardappelen. Snij in grove blokken en kook deze gaar. Giet dan af en laat afkoelen. TIP! Dit kan je makkelijk op voorhand al doen
- Schil de witte asperges, snij in blokjes van zo'n 3cm en kook ze kort in lichtgezouten water. Kook ze voor zo'n 4min, ze mogen nog een lekkere beet hebben. Giet af en laat afkoelen.Voor de groene asperges, ik heb deze gebruikt om bovenop de quiche te leggen en heb ze daarom niet voorgegaard. Wil je ze liever ook in stukjes in de quiche verwerken, kook ze dan ook heel even samen met de witte asperges.
- Verwijder het loof van de radijsjes, was ze goed onder koud water en snij ze dan in kwartjes.
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed de quichevorm met het bladerdeeg. Duw goed aan en verwijder de restjes overhangend deeg.
- Kluts de eieren los samen met de plattekaas, geraspte kaas, peper en zout.
- Nu gaan we de quiche vullen. Snij de gekookte aardappelen in kleine blokjes en strooi over de bodem van de quiche gevolgd door de witte asperges (eventueel ook groene), radijsjes en spekjes. Giet er het ei-plattekaas mengsel over. Ik werkte de quiche af met (ongekookte) groene asperges. Dit waren heel fijne asperges dus heb deze niet gehalveerd. Zijn ze iets dikker, halveer ze dan. Bak de quiche voor zo'n 35min in de oven tot het deeg mooi gaar is en het ei mengsel mooi gestold. Haal uit de oven en serveer direct.Smakelijk