Profiteren en genieten maar van die heerlijke Belgische witte asperges. Het seizoen is zo kort dat je er nu volop van moet smullen! Dat smullen ga je zeker en vast doen met deze super lekker en makkelijke plaattaart met asperges, spekjes en brie. Een simpele doordeweekse maaltijd of je kan deze ook als voorgerecht of hapje serveren bij de borrel. Lekker veelzijdig dus en een receptje waar je niet veel ingrediënten voor nodig hebt. Witte asperges zijn van zichzelf zo lekker dat ze naar mijn mening niet veel extra smaakmakers of kruiden nodig hebben.
Deze simpele plaattaart bestaat natuurlijk uit lekker krokant bladerdeeg. Dit wrijven we in met een lekker sausje op basis van zure room en wat smeerkaas. Hierop leggen we op heerlijke witte asperges die we eerst heel kort hebben afgekookt. Nog wat blokjes gerookt spek en Brie als afwerking en meer is het niet. Keep it simple!
TIP! Ik gebruikte hier enkel witte asperges maar je zou ook een mix met groene kunnen doen. Of enkel met groene asperges.
Hoe maken we deze Plaattaart met asperges en spekjes ?
Begin met het schillen van de asperges, het harde achterste te verwijderen en kort in z’n gehelen te koken (of stomen). Kook ze slechts een paar minuten, haal ze uit het water, laat goed uitlekken en afkoelen. Ze hoeft nog niet perfect gaar te zijn.
Meng zure room met smeerkaas, fijngehakte peterselie, bieslook, rozemarijn (optioneel), peper en zout. Snij ook alvast het stuk brie in dunne plakjes.
TIP! Ik gebruikte Maredsous dubbelroom smeerkaas. Maar je kan hier ook een ander merk smeerkaas voor gebruiken (Goudkuipje, La vache qui rit, Kiri, …). Of je zou zelfs gewoon roomkaas (type Philadelphia) kunnen gebruiken.
Rol het bladerdeeg open en leg samen met bijgeleverde bakpapier op een bakplaat. Smeer in met het zure room mengsel. Blijf wel zo’n 2cm weg van de randjes aangezien we deze nog naar binnen zullen vouwen. Snij de asperges in de lengte doormidden en leg deze mooi naast elkaar op de taart. Verdeel er de blokjes gerookt spek over alsook de plakjes met brie. Vouw de randjes van het deeg ietwat naar binnen en wrijf in met wat losgeklopt ei.
Bak de plaattaart zo’n 25min in de oven tot het deeg mooi gaar een goudbruin gebakken is. Serveer dan direct.
Plaattaart met asperges, spekjes en brie
Ingrediënten
- 1/2 bussel asperges
- 120 gr zure room
- 2 el smeerkaas (*)
- 2 el peterselie (fijngehakt)
- 1 el bieslook (fijngehakt)
- 1/2 tl rozemarijn (gedroogd of vers – fijngehakt)
- 1 vel bladerdeeg
- 175 gr gerookte spekblokjes
- 150 gr brie
- 1 ei
- Peper en zout
Instructies
- Schil de asperges, verwijder het harde achterste gedeelte en kook ze kort in licht gezouten water. De asperges hoeven nog niet gaar te zijn. Laat de asperges goed uitlekken en ietwat afkoelen.
- Meng de zure room met de smeerkaas, peterselie, bieslook, rozemarijn, peper en zout.
- Verwarm de oven voor 185 graden.
- Rol het bladerdeeg open en leg meteen met het bijgeleverde bakpapier op een bakplaat. Smeer het deeg in met het zure room mengsel. Blijf zo'n 2cm weg van de randen. Snij de asperges in de lengte doormidden en leg deze mooi naast elkaar in het zure room mengsel. Verdeel er spekblokjes over.Snij de brie in dunne plakjes en verdeel deze ook over de asperges.Vouw de randjes van het deeg wat naar binnen. Wrijf de randjes in met wat losgeklopt ei.
- Bak de plaattaart voor zo'n 20 a 25min in de oven tot het bladerdeeg mooi goudbruin en gaar gebakken is. Eenmaal gebakken, serveer directSmakelijk
Ik heb de plaattaart met asperges brie en spekjes klaargemaakt! Superlekker!!