Gevulde tomaten met tonijn, een op en top zomers receptje ideaal om te serveren of een warme zomerse dag. Of op een dag waarbij de zomer ver te zoeken is en om toch wat zon op je bord te toveren 😃. Een super makkelijk licht receptje dat je ook nog eens eenvoudig op voorhand kan maken. Op amper 30min is dit klaar, dat klinkt toch super he! Wat ook super is, is de gezonde tonijnsalade waarmee we tomaten gaan opvullen. Veel groentjes, stukjes perzik want dat hoort nu eenmaal bij tonijn en een frisse yoghurt mayonaise sausje. Ideaal als doordeweekse avondmaaltijd of voor bij een zomers buffet.
Vaak worden gevulde tomaten gebakken in de oven, maar dat is bij deze versie niet het geval. Er komt geen oven bij te pas. Trouwens de tomaten zijn nu volop in het seizoen, bevatten super veel smaak dus die gaan we nu echt niet in de oven steken.
Nog meer lekkere receptjes met tonijn? Check dan zeker deze receptjes
Welke ingrediënten heb je nodig voor deze Gevulde tomaten met tonijn?
- Tomaten : ik gebruikte hier Coeur de Boeuf tomaten, die zijn veel smaakvoller naar mijn mening. Reken dan op eentje per persoon omdat deze toch vrij groot zijn. Je kan natuurlijk ook trostomaten gebruiken. Dan moet je een beetje kijken hoe groot ze zijn en of je grote eters hebt.
- Eitjes
- Tonijn uit blik : ik gebruik altijd met olijfolie
- Paprika
- Radijzen
- Sjalot of ui
- Perzik of nectarine : omdat we nu in het seizoen zitten, gebruik ik natuurijk verse. Natuurlijk kan je ook uit blik gebruiken.
- Peterselie & bieslook & dille (optioneel)
- Yoghurt : ik gebruik griekse yoghurt
- Mayonaise
- Ketchup
- Sweet chili saus (optioneel)
Hoe maak je deze Gevulde tomaten met tonijn?
We gaan beginnen met het hard koken van de eitjes, reken hiervoor op zo’n 10min. Leg ze dan in een kom met koud water zo zijn ze snel afgekoeld.
Ondertussen kan je wat snijwerk doen van de groentjes en perzik. In dit soort salades vind ik het wel veel lekkerder dat deze echt fijn gesneden zijn. Snij de paprika in kleine blokjes, vervolgens de radijsjes en sjalot. Ook de perzik snij je in kleine blokjes. Hak de kruiden fijn. Laat ook alvast de tonijn goed uitlekken.
Wanneer de eitjes zijn afgekoeld, pel ze en leg ze in een ruim mengkom. Plet de eitjes of snij ze in kleine stukjes. Voeg de tonijn, paprika, radijsjes, sjalot, perzik en kruiden toe. Meng alvast goed. Doe er dan de yoghurt, mayonaise, ketchup en optioneel wat sweet chili saus bij. Meng goed en proef. Breng de salade verder op smaak met peper, zout en/of citroensap.
TIP! Ik hou er niet te veel saus in mijn tonijnsalade. Wil je het allemaal wat smeuïger, voeg dan naar eigen smaak nog wat yoghurt, mayonaise of ketchup toe.
Je kan de tomaten nu meteen gaan opvullen en serveren. Of je kan de kom met tonijnsalade ook goed afdekken en in de koelkast bewaren. Ik hou er van om deze enkele uren van tevoren te maken zo krijgt ie nog meer smaak.
Serveer de gevulde tomaten met een gemengde salade en/of frietjes
Gevulde tomaten met tonijn
Ingrediënten
- 4 tomaten (*)
- Gemengde sla
Tonijnsla
- 2 eieren
- 1 paprika
- 1 sjalot (of ui)
- 1 handvol radijzen
- 1 perzik (of nectarine)
- 2 el peterselie (fijngehakt)
- 2 el bieslook (fijngehakt)
- 1 kl dille (fijngehakt) – optioneel
- +/- 250 gr tonijn (**)
- 2,5 el yoghurt (ik gebruik Griekse yoghurt)
- 1 el mayonaise
- 1 el ketchup
- 1 el sweet chili saus (optioneel)
- Peper en zout
Instructies
- Begin met het maken van de tonijnsalade, hiervoor ga je eerst de eitjes hard koken. Reken op zo'n 10min en leg ze dan in een kom met koud water zo zullen ze snel afkoelen.
- Ondertussen kan je de groentjes en perzik gaan fijnsnijden.Verwijder de zaadjes en zaadlijsten van de paprika en hak heel fijnPel de sjalot en hak ook heel fijn. Snij de radijsjes heel fijnSnij de perzik in kleine stukjesLaat de tonijn ook goed uitlekkenTer info! Ik vind het lekkerder dat de groentjes in de tonijnsla heel fijn gesneden zijn.
- Wanneer de eitjes zijn afgekoeld, pel ze en leg ze in een ruime mengkom. Plet ze of snij ze tot kleine stukjes. Voeg de tonijn, groentjes, perzik, peterselie, bieslook en dille toe aan een ruime mengkom. Roer dit alvast goed los. Doe er vervolgens de yoghurt, mayonaise, ketchup en optioneel wat sweet chili saus bij. Meng goed.Proef en breng verder op smaak met peper, zout en eventueel wat citroensap. Ik hou er niet van dat er te veel saus is, bij mij mag het wat droger zijn. Wil je het toch allemaal wat smeuïger, doe wat extra yoghurt of mayonaise of ketchup erbij. TIP! Je kan de tonijnsla al uren van tevoren maken zo zal ie nog lekkerder zijn. Dek de kom dan zeker goed af en bewaar in de koelkast.
- Vlak voor het serveren, snij je het bovenste kapje van de tomaten. Hol de tomaten ietwat uit en vul dan op met de tonijnsla. Serveer met wat gemengde sla en/of frietjesSmakelijk