Speculaas mousse taart met frambozen, weer een super makkelijk taartje dat helemaal mijn ding is 😃. En jullie gaan ook fan zijn daar ben ik zeker van, toch zeker als je net zoals mij verzot bent van speculoos. De korst van dit taartje bestaat uit verkruimelde speculaasjes in combinatie met gesmolten boter. De vulling bestaat uit een laagje confituur met daarop een heerlijk romige speculaas mousse. Enorm simpel en snel te maken, in minder dan 30min staat deze taart al in je koelkast op te stijven. Trouwens, je kan deze taart makkelijk de dag voordien al maken en je hebt er geen oven voor nodig. Wat altijd wel handig is tijdens de zomer.
Nog meer inspiratie nodig met lekkere speculaas receptjes? Check dan zeker ook even deze receptjes
Welke ingrediënten heb je nodig voor deze Speculaas mousse taart met frambozen?
- Boter
- Speculaas
- Gelatine
- Room
- Mascarpone : je zou dit ook met roomkaas kunnen maken dan krijg je eerder een cheesecake smaakje wat ook lekker is.
- Speculaaspasta
- Poedersuiker
- Vanille extract
- Confituur : ik gebruikte frambozen confituur
- Frambozen
Hoe maak je deze Speculaas mousse taart met frambozen?
Begin met de boter te smelten de speculaas fijn te malen. Meng beide tot een ietwat plakkerige massa. Schep dit in een taartvorm of springvorm en duw goed aan op de bodem en de zijkanten. Zowel op de bodem als zijkanten moet er een laagje van de speculaas zijn. Dit hoeft niet te dik te zijn. Zet dit even in de koelkast.
Ondertussen week je de blaadjes gelatine in koud water en verwarm wat room in een kookpotje tot net onder het kookpunt. Haal dan van het vuur en voeg de uitgeknepen blaadjes gelatine toe. Dit roer je heel goed los en zet dan even opzij.
Vervolgens maken we de mousse. Hiervoor doe je mascarpone, poedersuiker, vanille extract en speculaaspasta in een mengkom. Mix dit alvast even los tot een gladde massa. Giet er dan de room met gelatine bij en de rest van de koude room. Dit klop je dan op tot een ietwat stevige mousse.
Wrijf dan de bodem van de taart in met wat confituur gevolgd door de mousse. Spreid dit mooi egaal uit en zet vervolgens voor een paar uurtjes in de koelkast. Je kan deze taart trouwens de dag voordien al maken.
TIP! Om de taart makkelijk te ontvormen, kan je deze best zo’n 30 a 1h in de diepvries zetten.
Als afwerking kan je wat gesmolten speculaaspasta over de taart gieten en werk af met wat frambozen.
Speculaas mousse taart met frambozen
Equipment
- 1 taartvorm of springvorm (+/- 22 a 24cm)
Ingrediënten
- 140 gr boter
- 250 gr speculaas koekjes
- 2 blaadjes gelatine
- 275 ml room
- 250 gr mascarpone
- 1 tl vanille extract
- 3 el speculaaspasta (mogen volle eetlepels zijn)
- 2 el poedersuiker
- 3 a 4 el frambozen confituur (of andere confituur naar eigen smaak)
Instructies
- Begin met het smelten van de boter. Maal ondertussen de koekjes fijn. Doe de fijngemalen koekjes in een mengkom en giet er de gesmolten boter over. Meng goed tot een ietwat plakkerige massa.Schep dan in een taartvorm of springvorm en duw goed aan langs de bodem en zijkanten. Zorg dat de gehele bodem en zijkanten een laagje heeft. Het zal wat duwen en kneden zijn. Zet dan in de koelkast.
- Week dan de gelatine blaadjes in koud waterVerwarm zo'n 75ml room in een kookpotje. Breng tot net onder het kookpunt. Haal dan van het vuur en voeg de uitgeknepen blaadjes gelatine toe. Roer goed los en zet even opzij.
- Doe ondertussen de mascarpone, vanille extract, speculaaspasta en poedersuiker in een mengkom. Mix dit alvast los tot een gladde massa. Giet er dan de room bij met de gelatine in en de rest van de room. Klop dit op tot een ietwat stevige mousse.
- Schep dan eerst de confituur op de bodem van de taart en smeer goed uit zodat er een dun laagje over de gehele bodem ligt.Schep hierop de mousse. Zet voor minsten 3 a 4u (mag ook langer – zelfs de dag ervoor) in de koelkast)
- Werk eventueel af met nog wat gesmolten speculaaspasta en wat verse frambozen.
Ziet er een overheerlijk taartje uit wat ik zeker ga uitproberen !!
Spijtig dat er geen pinterest knopje bijstaat, dan kon ik het direct in mijn mapje ” taarten ” bewaren !
Beste Griet, in het recept staat wel een knopje. Je hebt knopje recept afdrukken en daaronder pin recept. Echt naar het recept kader gaan. Heb je eerst de foto, korte omschrijving en dan de knopjes