Cake met pruimen en lemon curd

Het is pruimentijd dus het ideale moment om deze makkelijke Cake met pruimen en lemon curd te maken. Een luchtige super smaakvolle cake met daarin heerlijke pruimen en lemon curd verwerkt. Heerlijk bij een lekker tasje koffie.
Naar recept gaan

Het is pruimentijd dus het ideale moment om deze Cake met pruimen en lemon curd te maken. Een super smeuïge smaakvolle cake met een toets van kaneel dat perfect past bij de pruimen. Zowel de pruimen als de lemon curd zorgt voor de frisse toets in deze cake. Je hebt dus een fantastische combinatie tussen zoet en zuur. En wat heel leuk is aan deze cake, is dat ie super makkelijk en snel te maken is. Altijd handig wanneer dat zoete hongertje begint op te steken 😉

TIP! Lemon curd kan je zelf maken (zie notities voor de link) of maak het jezelf lekker makkelijk door kant-en-klare te kiezen. Om eerlijk te zijn, kies ik bijna altijd voor zo’n kant-en-klare. Bij AH, Delhaize en Dille & Kamille kan je deze vinden (check de rayon met confituren)

Het is pruimentijd dus het ideale moment om deze makkelijke Cake met pruimen en lemon curd te maken. Een luchtige super smaakvolle cake met daarin heerlijke pruimen en lemon curd verwerkt. Heerlijk bij een lekker tasje koffie.

Hoe maken we deze Cake met pruimen en lemon curd?

Begin met de pruimen te halveren, verwijder de pit en snij in dunne plakjes. Leg deze even opzij.

Nu kunnen we het deeg van de cake gaan maken. Meng alvast suiker, vanillesuiker met fijngeraspte zeste van citroen. Laat dit zo’n 10min staan. Voeg er dan zachte boter aan toe en mix op hoge snelheid licht en luchtig. Schraap zeker af en to de zijkanten even los. Doe er dan één voor één de eieren bij, mix steeds goed. Wanneer alle eieren zijn toegevoegd, mix nog zeker een minuutje op hoge snelheid. Verlaag dan je mixer naar de laagste stand en doe er afwisselende zelfrijzende bloem (met snuifje kaneel onder) en wat zure room bij. Wanneer alles is gemengd en je een mooi glad deeg hebt, zet je mixer uit.

Doe de helft van het deeg in een beklede bakvorm. Spreid mooi uit zodat de bodem egaal bedekt is. Verdeel hierover de plakjes pruimen gevolgd voor de rest van het deeg.

Bak mooi goudbruin en gaar in de oven voor zo’n 50 a 60min. Eenmaal gebakken, haal uit de oven. Laat eerst zo’n 10min afkoelen in de vorm, ontvorm dan en laat zo verder volledig afkoelen.

Het is pruimentijd dus het ideale moment om deze makkelijke Cake met pruimen en lemon curd te maken. Een luchtige super smaakvolle cake met daarin heerlijke pruimen en lemon curd verwerkt. Heerlijk bij een lekker tasje koffie.
Het is pruimentijd dus het ideale moment om deze makkelijke Cake met pruimen en lemon curd te maken. Een luchtige super smaakvolle cake met daarin heerlijke pruimen en lemon curd verwerkt. Heerlijk bij een lekker tasje koffie.

Cake met pruimen en lemon curd

Het is pruimentijd dus het ideale moment om deze makkelijke Cake met pruimen en lemon curd te maken. Een luchtige super smaakvolle cake met daarin heerlijke pruimen en lemon curd verwerkt. Heerlijk bij een lekker tasje koffie.
Gang dessert, gebak
Porties 6

Equipment

  • springvorm +/- 22 a 24cm

Ingrediënten
  

  • 2 pruimen
  • 155 gr suiker
  • 2 zakjes vanillesuiker (= +/ 20gr – 10gr per zakje)
  • 1 tl zeste van citroen
  • 115 gr boter (op kamertemperatuur)
  • 2 eieren
  • 190 gr zelfrijzende bloem (+ een extra snuifje bakpoeder)
  • 1/2 tl kaneel
  • 180 gr zure room (op kamertemperatuur )
  • lemon curd (*)

Instructies
 

  • Begin met de pruimen te halveren, verwijder de pit en snij in dunne plakjes.
  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
    Bekleed de bodem en zijkanten van een springvorm met bakpapier
  • Doe de suiker, vanillesuiker en zeste van citroen in een mengkom (van je keukenmachine of gebruik een handmixer). Meng dit even en laat zo'n 10min staan. Voeg er vervolgens de zachte boter aan toe. Mix dit op hoge snelheid tot een luchtige lichte massa. Schraap af en toe de zijkanten even los. Mix zeker zo'n 3 a 4min. 
    Meng ondertussen de bloem met kaneel.
    Doe één voor één de eieren bij het suiker-boter mengsel en mix steeds goed. Eenmaal alle eieren zijn toegevoegd, mix nog zeker 1min op hoge snelheid.Zet je mixer dan op de laagste stand.
    Voeg afwisselend wat van het bloem-kaneel mengsel en zure room toe. Mix tot een mooi glad deeg. Eenmaal gemengd, zet je mixer dan uit. De laatste restjes bloem kan je met een spatel nog even mengen. 
    Schep de helft van het deeg in de springvorm, spreid mooi uit zodat de gehele bodem bedekt is. Verdeel hiervoor de partjes pruimen gevolgd door de rest van het deeg
  • Bak de cake mooi gaar en goudbruin in de oven voor zo'n 50 a 60min
    Eenmaal gebakken, haal uit de oven. Laat zo'n 10min afkoelen in de vorm.
    Ontvorm dan en laat verder volledig afkoelen Smakelijk

Notities

(*) Je kan lemon curd zelf maken (zie recept) of kies voor een kant-en-klare (te vinden bij AH, Delhaize, Dille & Kamille) 
Trefwoord bakken, dessert, gebak, lemon curd, pruimen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.