Het is pruimentijd dus het ideale moment om deze Cake met pruimen en lemon curd te maken. Een super smeuïge smaakvolle cake met een toets van kaneel dat perfect past bij de pruimen. Zowel de pruimen als de lemon curd zorgt voor de frisse toets in deze cake. Je hebt dus een fantastische combinatie tussen zoet en zuur. En wat heel leuk is aan deze cake, is dat ie super makkelijk en snel te maken is. Altijd handig wanneer dat zoete hongertje begint op te steken 😉
Hoe maken we deze Cake met pruimen en lemon curd?
Begin met de pruimen te halveren, verwijder de pit en snij in dunne plakjes. Leg deze even opzij.
Nu kunnen we het deeg van de cake gaan maken. Meng alvast suiker, vanillesuiker met fijngeraspte zeste van citroen. Laat dit zo’n 10min staan. Voeg er dan zachte boter aan toe en mix op hoge snelheid licht en luchtig. Schraap zeker af en to de zijkanten even los. Doe er dan één voor één de eieren bij, mix steeds goed. Wanneer alle eieren zijn toegevoegd, mix nog zeker een minuutje op hoge snelheid. Verlaag dan je mixer naar de laagste stand en doe er afwisselende zelfrijzende bloem (met snuifje kaneel onder) en wat zure room bij. Wanneer alles is gemengd en je een mooi glad deeg hebt, zet je mixer uit.
Doe de helft van het deeg in een beklede bakvorm. Spreid mooi uit zodat de bodem egaal bedekt is. Verdeel hierover de plakjes pruimen en enkele koffielepeltjes lemon curd. Schep hierop de rest van het deeg en spreid weer mooi uit. Verdeel hierover weer wat pruimen en lemon curd.
Bak mooi goudbruin en gaar in de oven voor zo’n 50 a 60min. Eenmaal gebakken, haal uit de oven. Laat eerst zo’n 10min afkoelen in de vorm, ontvorm dan en laat zo verder volledig afkoelen.
Cake met pruimen en lemon curd
Equipment
- springvorm +/- 22 a 24cm
Ingrediënten
- 2 pruimen
- 155 gr suiker
- 2 zakjes vanillesuiker (= +/ 20gr – 10gr per zakje)
- 1 tl zeste van citroen
- 115 gr boter (op kamertemperatuur)
- 2 eieren
- 190 gr zelfrijzende bloem (+ een extra snuifje bakpoeder)
- 1/2 tl kaneel
- 180 gr zure room (op kamertemperatuur )
- lemon curd (*)
Instructies
- Begin met de pruimen te halveren, verwijder de pit en snij in dunne plakjes.
- Verwarm de oven voor op 175 graden.Bekleed de bodem en zijkanten van een springvorm met bakpapier
- Doe de suiker, vanillesuiker en zeste van citroen in een mengkom (van je keukenmachine of gebruik een handmixer). Meng dit even en laat zo'n 10min staan. Voeg er vervolgens de zachte boter aan toe. Mix dit op hoge snelheid tot een luchtige lichte massa. Schraap af en toe de zijkanten even los. Mix zeker zo'n 3 a 4min. Meng ondertussen de bloem met kaneel.Doe één voor één de eieren bij het suiker-boter mengsel en mix steeds goed. Eenmaal alle eieren zijn toegevoegd, mix nog zeker 1min op hoge snelheid.Zet je mixer dan op de laagste stand. Voeg afwisselend wat van het bloem-kaneel mengsel en zure room toe. Mix tot een mooi glad deeg. Eenmaal gemengd, zet je mixer dan uit. De laatste restjes bloem kan je met een spatel nog even mengen. Schep de helft van het deeg in de springvorm, spreid mooi uit zodat de gehele bodem bedekt is. Verdeel hiervoor de partjes pruimen en een paar koffielepeltjes lemon curd. Schep hierop de rest van het deeg en verdeel hierover weer wat van de lemon curd.Je hoeft de lemon curd niet uit te spreiden. Gewoon wat hoopjes verdelen.
- Bak de cake mooi gaar en goudbruin in de oven voor zo'n 50 a 60minEenmaal gebakken, haal uit de oven. Laat zo'n 10min afkoelen in de vorm. Ontvorm dan en laat verder volledig afkoelen Smakelijk