Rijsttaart met perziken

Deze makkelijke Rijsttaart met perziken is een zomers alternatief op de rijstevlaai. Deze taart gaan we niet bakken, ideaal dus voor tijdens een warme zomerdag. Ze ziet er een beetje uit als een cheesecake. De bodem zijn verkruimelde koekjes afgewerkt met een romige rijstpap en gebakken perziken. Simpel, snel klaar en heerlijk!
Naar recept gaan

Rijsttaart, een taartje dat gewoon altijd smaakt en ook nog eens super simpel om te maken. Deze versie van rijsttaart met perziken is een leuk zomers alternatief op de klassieke rijstevlaai. Een makkelijk en snel receptje waarvoor je geen oven nodig hebt, altijd handig tijdens de zomermaanden. De bodem bestaat uit fijngemalen koekjes en gesmolten boter. Daarop komt de romige rijstpap. Afwerken doen we met zalige gebakken “sticky” perziken. De taart heeft helemaal de “looks” van een cheesecake maar de smaak van een heerlijke rijsttaart. Proberen dus!

TIP! Ik werkte de taart af met gebakken perziken maar je kan hier echt volop mee gaan variëren. Hierdoor kan je deze taart gewoon het hele jaar door maken. Werk ze eventueel af met verse aardbeien, homemade rabarber compote, verse mango, gebakken appeltjes of peer, …

Deze makkelijke Rijsttaart met perziken is een zomers alternatief op de rijstevlaai. Deze taart gaan we niet bakken, ideaal dus voor tijdens een warme zomerdag. Ze ziet er een beetje uit als een cheesecake. De bodem zijn verkruimelde koekjes afgewerkt met een romige rijstpap en gebakken perziken. Simpel, snel klaar en heerlijk!

Hoe maken we deze Rijsttaart met perziken ?

Begin met het maken van de rijstpap. Doe hiervoor melk, dessertrijst, vanillesuiker en de zaadjes van de vanillestok in een kookpot. Breng zachtjes aan de kook en laat dan zo’n 30 a 35min zachtjes sudderen tot de rijst mooi gaar is. De rijstpap zal iets lopender zijn aangezien we iets meer melk gebruiken. Eenmaal de rijst gaar is, haal van het vuur en voeg de suiker toe. Roer goed zodat deze kan oplossen. Laat de rijstpap volledig afkoelen op kamertemperatuur

Ondertussen kan je de fijngemalen koekjes mengen met gesmolten boter. Schep dit in een beklede springvorm en duw goed aan. Zorg ervoor dat de bodem mooi egaal bedekt is. Zet in de koelkast.

Wanneer de rijstpap volledig is afgekoeld, kan je de gelatine blaadjes weken. Doe een klein deel van de room in een kookpotje en breng tot net onder het kookpunt. Haal van het vuur en voeg de geweekte en uitgeknepen blaadjes gelatine toe. Roer even zodat deze kunnen oplossen. Laat even afkoelen. Klop ondertussen de rest van room op. Voeg eerst het room-gelatine toe aan de rijstpap. Roer even. Doe er dan de opgeklopte room bij en meng kort met een spatel. Schep dit mengsel op de koekjeskorst en laat dit dan zo’n 3 a 4u (of een nachtje) opstijven in de koelkast.

Voor de afwerking, heb ik partjes perzik op een beklede bakplaat gelegd. Giet daarover wat honing en bak de perziken voor zo’n 15min in de oven. Laat ietwat afkoelen en serveer bij de rijsttaart.

Deze makkelijke Rijsttaart met perziken is een zomers alternatief op de rijstevlaai. Deze taart gaan we niet bakken, ideaal dus voor tijdens een warme zomerdag. Ze ziet er een beetje uit als een cheesecake. De bodem zijn verkruimelde koekjes afgewerkt met een romige rijstpap en gebakken perziken. Simpel, snel klaar en heerlijk!
Deze makkelijke Rijsttaart met perziken is een zomers alternatief op de rijstevlaai. Deze taart gaan we niet bakken, ideaal dus voor tijdens een warme zomerdag. Ze ziet er een beetje uit als een cheesecake. De bodem zijn verkruimelde koekjes afgewerkt met een romige rijstpap en gebakken perziken. Simpel, snel klaar en heerlijk!

Rijsttaart met perziken

Deze makkelijke Rijsttaart met perziken is een zomers alternatief op de rijstevlaai. Deze taart gaan we niet bakken, ideaal dus voor tijdens een warme zomerdag. Ze ziet er een beetje uit als een cheesecake. De bodem zijn verkruimelde koekjes afgewerkt met een romige rijstpap en gebakken perziken. Simpel, snel klaar en heerlijk!
Gang dessert
Porties 6

Equipment

  • Springvorm (+/- 24cm)

Ingrediënten
  

  • 200 gr droge koekjes of speculaas
  • 100 gr boter (gesmolten)
  • 5 perziken
  • 2 el honing

Rijstpudding

  • 125 gr dessertrijst (*)
  • 800 ml melk
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 vanillestokje
  • 100 gr suiker
  • 3 blaadjes gelatine
  • 350 ml room

Instructies
 

  • Begin met het maken van de rijstpap. Je kan dit het beste in de ochtend al maken zodat deze rustig kan afkoelen tot kamertemperatuur.
    Doe de rijst samen met de melk in een kookpotje. Voeg ook de zaadjes van de vanillestok toe samen met de vanillesuiker. Breng zachtjes aan de kook.Laat zachtjes sudderen voor zo'n 30 a 35min tot de rijst mooi gaar is. Roer af en toe zodat de rijst niet kan aanbakken aan de bodem. Normaal zal de rijstpap nog iets vloeibaarder zijn aangezien we wat meer melk hebben gebruikt.
    Wanneer de rijst gaar is, haal van het vuur en voeg de suiker toe. Roer goed zodat deze kan oplossen. Giet de rijstpap in een kom en dek af met wat plasticfolie. De folie dient de rijstpap echt te raken om een velletje te voorkomen.
    Laat de rijstpap volledig afkoelen tot kamertemperatuur. Ik heb deze niet in de koelkast gezet want dan gaat deze te vast worden. Je dient deze na het afkoelen nog te mengen met opgeklopte room.
  • Ondertussen kan je de springvorm al bekleden met bakpapier (zowel bodem als zijkanten).
  • Maal de koekjes fijn en meng deze met de gesmolten boter. Schep op de bodem van de springvorm, spreid goed uit en duw goed aan tot een mooie egale laag. Zet in de koelkast
  • Wanneer de rijstpap volledig is afgekoeld, kan je de blaadjes gelatine weken in koud water.
    Doe 100ml room in een kookpotje en breng tot net onder het kookpunt. Haal dan van het vuur en voeg de geweekte en uitgeknepen blaadjes gelatine toe. Roer goed zodat deze kunnen oplossen. Laat ietwat afkoelen
    Klop ondertussen de rest van de room op. Klop deze niet te stijf want je moet deze nog kunnen mengen onder de rijstpap.
    Roer eerst de rijstpap even los en giet er dan het room-gelatine mengsel bij. Roer goed. Doe er dan de opgeklopte room bij en meng voorzichtig met een spatel. Dit moet mooi luchtig blijven. Schep dit mengsel bovenop de opgesteven koekjeskorst.
    Laat dit zo'n 3 a 4u (of langer) opstijven in de koelkast.
  • Voor de perziken, verwarm hiervoor de oven voor op 185 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
    Halveer de perziken en snij in partjes. Leg ze op de bakplaat en giet er de honing over. Bak de perziken zo'n 15min in de oven. Hussel er tijdens het bakken even door.
    Haal ze uit de oven en laat ietwat afkoelen. Serveer dan bij de rijsttaart.
    Smakelijk

Notities

(*) ik gebruikte de dessertrijst van Bosto. Voor 1 portie heb je 125gr dessertrijst en 750ml nodig. Ik gebruikte 800ml aangezien de rijstpap iets lopender moet zijn omdat je de opgeklopte room er nog dient onder te mengen;
Trefwoord dessert, perziken, rijst, rijsttaart, snel klaar, zomers dessert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.