Lange leve homemade granola! Niets zo lekker dan zelfgemaakte granola. Gewoon al voor het heerlijke aroma dat heel je huis inpalmt, wil je deze zelf maken. Op de blog kan je al heel wat receptjes vinden maar deze Chuncky chocolade granola is mijn nieuwe favorietje. Eigenlijk is het één grote granola koek die je zelf in stukjes breekt. Ik hou namelijk van granola met grote grove stukken in en dan ook nog eens met chocolade. Ja, van deze granola krijg je geen genoeg. Ik gebruik in dit receptje niet alleen cacaopoeder maar ook echte “chocola”. Na het bakken, strooi ik deze over de warme granola koek waardoor deze mooi kan smelten.
Hoe maken we deze Chuncky chocolade granola?
Doe alvast havermout, noten (grof gehakt), cacaopoeder, kokosbloesemsuiker en optioneel wat chiazaad en lijnzaad in een mengkom. Meng dit alvast even. Giet er gesmolten kokosolie en maple syrup bij. Meng goed tot een ietwat plakkerige massa. Schep dit op een beklede bakplaat en duw goed aan tot een dunne grote koek. Dus breek dit niet in kleine stukjes zoals normale granola. Dit moet echt één grote koek vormen. Bak dit voor zo’n 25min in de oven. Ik
Ondertussen kan je de pure chocolade in kleinere stukjes hakken. Haal de granola koek uit de oven en laat zo’n 5min afkoelen. Strooi er dan de stukjes chocolade over en een beetje (zee)zout. De chocolade zal beginnen smelten.
Laat volledig afkoelen zodat ook de chocolade terug kan uitharden, breek dan in grove stukken en bewaar luchtdicht
Ter info > nu tijdens de zomer zal de chocolade smeuïg blijven. Tijdens de zomermaanden bewaar ik deze chocolade in de diepvries. Ik laat deze gewoon één grote koek en wanneer ik er van wil eten, breek ik er gewoon een stuk van. Na een paar minuten is ie perfect eetbaar en niet super hard.
Chuncky chocolade granola
Ingrediënten
- 180 gr havermout
- 115 gr noten (*)
- 25 gr cacaopoeder (ongezoet)
- 50 gr kokosbloesemsuiker (**)
- 1 el chiazaadjes (optioneel)
- 1 el lijnzaad (optioneel)
- 60 ml kokosolie gesmolten (kan ook met neutrale olijfolie)
- 70 ml maple syrup (of honing of agavesiroop)
- snuifje zout
- 75 gr pure chocolade
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175 graden.Bekleed een bakplaat met bakpapier
- Doe de havermout, noten, cacaopoeder, kokosbloesemsuiker en optioneel chiazaad en lijnzaad in een mengkom.Meng alvast even.Giet hierover de gesmolten kokosolie en maple syrup. Meng goed. Schep dit mengsel op een bakplaat en duw goed aan zodat dit een mooi dunne koek vormt. Dus geen aparte kleine stukjes zoals normaal bij granola. Zet in de oven en bak voor zo'n 20 a 25min.
- Terwijl de granola in de oven staat, kan je de chocolade in kleine stukjes hakken. Er mogen ietwat grotere stukjes tussenzitten maar mag ook wat fijner.
- Haal de granola uit de oven, dit heeft zich nu één grote koek gevormd.Laat dit zo'n 5min afkoelen en strooi er dan de chocolade over en een snuifje zout. Je zal zien dat de chocolade mooi zacht zal worden en gaan smelten. TIP! Maak je deze tijdens de herfst, winter, vroege lente dan zal de koek helemaal afkoelen en de chocolade ook terug uitharden gewoon op kamertemperatuur. Breek dan in grote stukken en bewaar luchtdicht. TIP! Maak je deze tijdens de zomer, dan zal de koek wel hard worden maar de chocolade blijft zo wat smeuig en plakkerig. Ik bewaar daarom tijdens de zomer deze granola in de diepvries. Je kan deze gewoon in z'n geheel als grote koek invriezen en wanneer je wat nodig hebt gewoon een stuk gaan afbreken (na zo'n 5min op kamertemperatuur is deze al perfect eetbaar). Of je kan deze na het afkoelen al wat in grote stukken breken en zo invriezen.Smakelijk