Ga terug
Het is pruimentijd dus het ideale moment om deze makkelijke Cake met pruimen en lemon curd te maken. Een luchtige super smaakvolle cake met daarin heerlijke pruimen en lemon curd verwerkt. Heerlijk bij een lekker tasje koffie.

Cake met pruimen en lemon curd

Het is pruimentijd dus het ideale moment om deze makkelijke Cake met pruimen en lemon curd te maken. Een luchtige super smaakvolle cake met daarin heerlijke pruimen en lemon curd verwerkt. Heerlijk bij een lekker tasje koffie.
Gang dessert, gebak
Porties 6

Equipment

  • springvorm +/- 22 a 24cm

Ingrediënten
  

  • 2 pruimen
  • 155 gr suiker
  • 2 zakjes vanillesuiker (= +/ 20gr - 10gr per zakje)
  • 1 tl zeste van citroen
  • 115 gr boter (op kamertemperatuur)
  • 2 eieren
  • 190 gr zelfrijzende bloem (+ een extra snuifje bakpoeder)
  • 1/2 tl kaneel
  • 180 gr zure room (op kamertemperatuur )
  • lemon curd (*)

Instructies
 

  • Begin met de pruimen te halveren, verwijder de pit en snij in dunne plakjes.
  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
    Bekleed de bodem en zijkanten van een springvorm met bakpapier
  • Doe de suiker, vanillesuiker en zeste van citroen in een mengkom (van je keukenmachine of gebruik een handmixer). Meng dit even en laat zo'n 10min staan. Voeg er vervolgens de zachte boter aan toe. Mix dit op hoge snelheid tot een luchtige lichte massa. Schraap af en toe de zijkanten even los. Mix zeker zo'n 3 a 4min. 
    Meng ondertussen de bloem met kaneel.
    Doe één voor één de eieren bij het suiker-boter mengsel en mix steeds goed. Eenmaal alle eieren zijn toegevoegd, mix nog zeker 1min op hoge snelheid.Zet je mixer dan op de laagste stand.
    Voeg afwisselend wat van het bloem-kaneel mengsel en zure room toe. Mix tot een mooi glad deeg. Eenmaal gemengd, zet je mixer dan uit. De laatste restjes bloem kan je met een spatel nog even mengen. 
    Schep de helft van het deeg in de springvorm, spreid mooi uit zodat de gehele bodem bedekt is. Verdeel hiervoor de partjes pruimen gevolgd door de rest van het deeg
  • Bak de cake mooi gaar en goudbruin in de oven voor zo'n 50 a 60min
    Eenmaal gebakken, haal uit de oven. Laat zo'n 10min afkoelen in de vorm.
    Ontvorm dan en laat verder volledig afkoelen Smakelijk

Notities

(*) Je kan lemon curd zelf maken (zie recept) of kies voor een kant-en-klare (te vinden bij AH, Delhaize, Dille & Kamille) 
Trefwoord bakken, dessert, gebak, lemon curd, pruimen