Hebben jullie ze al gespot?
En dan heb ik het over de mooie donkerrode parels ofwel veenbessen.
Het enige echte bewijs dat Kersmis op komst is. Wie mijn blogs een beetje volgt, weet gewoon dat ik een Kerst freak ben, het liefst zou ik de kerstboom al een paar weken hebben staan. Helaas volgt de boyfriend dit idee niet en zodus is wachten de boodschap. Benieuwd hoe lang hij dit jaar mijn gezaag gaat volhouden 😉
Nog geen kerstboom dus maar het eten dat op tafel komt de laatste weken is heel “kerst inspired”. Voor Solo heb ik een heel eigen kerstmenu mogen samenstellen en daar hoort het klaarmaken en shooten van foto’s natuurlijk ook bij. De kerstballen, lichtjes en andere versiering liggen al enkele weken hier in de living. Dus de sfeer en stemming van Kerstmis is al lichtjes aanwezig.
Ik ben niet enkel bezig geweest voor de kerstmenu van Solo, ook aan mijn eigen menu ben ik volop aan het sleutelen en daar gaan jullie binnenkort het resultaat van zien.
Ik kan jullie verklappen dat het hoofdgerecht echt om te smullen is en één van de ingredienten daarvan zijn veenbessen. En omdat ik er nog wat op overschot had, heb ik ze gewoon vlug even verwerkt in deze heerlijke speltcake in combinatie met pure chocolade en een crunchy crumble.
Ingrediënten cake
- 210gr speltbloem (of meel)
- 1.5tl bakpoeder
- 1/2tl baking soda
- 1tl kaneel
- 14gr gesmolten boter/margarine
- 2 eieren
- vanille essence
- 120gr griekse yoghurt
- 80ml maple syrup
- 90ml melk
- 160gr verse veenbessen
- 40gr chocoladedruppels
Ingrediënten crumble
- 60gr speltbloem/meel
- 15gr koude boter/ margarine
- 30ml maple syrup
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Beleg de bodem van een cakevorm met bakpapier en vet de zijkanten in.
Voor de crumble :
doe alle ingredienten in een kon en kneed met je vinger op met behulp van een vork tot een crumble.
Voor de cake :
Meng de bloem met het bakpoeder, baking soda en kaneel. Zet even opzij.
Doe de eieren, vanille essence en gesmolten in een mengkom (van je keukenmachine bijvoorbeeld) en klop even los. Voeg de griekse yoghurt en maple syrup toe en meng goed tot je geen klonter meer hebt.
Doe hierbij in porties het bloemmengsel gevolgd door de melk. Meng goed tot een mooi glad deeg.
Als laatste voeg je de veenbessen en de chocoladedruppels toe en meng met een spatel nog even vluchtig.
Schep het deeg in de bakvorm en werk af met de crumble.
Bak de cake ongeveer 45 a 50min in de oven.
Check met een satéprikker of de cake gaar is.
Haal uit de oven en laat eerst volledig afkoelen alvorens te ontvormen.
Bewaar de cake luchtdicht.
Smakelijk!
PS … deze cake ook zelf uitgeprobeerd? Laat dan zeker even weten wat je er van vond.