Stoofpotje van varkensspiering en veenbessen

Stoofpotje van varkensspiering en veenbessen

Hier is ie dan, een eerste recept voor Kerst. Ik sla gewoon meteen enkele gangen over en ga direct naar het hoofdgerecht. Wees gerust de komende weken zullen er ook nog heel wat hapjes en voorgerechten de revue passeren maar ik wilde gewoon dit heerlijke stoofpotje zo snel mogelijk met jullie delen. Zo lekker dat ie is!

Stoofpotje van varkensspiering en veenbessen

Oké, varkenspiering en stoofpotje klinkt misschien niet zo fancy of feestelijk maar is wel heel smaakvol en de veenbessen geeft het gerecht de nodige kerst vibes.
(Plus goed voor de portemonnee want laat varkensspiering nu net een goedkoop stukje vlees zijn.)
Voor mij persoonlijk is een een stoofpotje het ideale gerecht voor de feestdagen.
Waarom? Wel heel simpel, ik hou van zoveel mogelijk voor te bereiden en klaar te maken zodat ikzelf ook nog een beetje kan genieten van de avond. Een stoofpotje moet gewoon op voorhand klaargemaakt worden en ik leg echt de nadruk op MOET, wil je mals vlees en extra veel smaak hebben.
Veel werk of voorbereiding heb je niet aan dit gerechtje, buiten groenten snijden en even aanbakken. Eenmaal dat gedaan gaat ie voor 3 a 4 uur in de oven om het heel stilletjes en zachtjes tot een smaakbommetje om te toveren.
En dit stoofpotje is eigenlijk pas echt op z’n best de dag later. Dus eigenlijk aan je hoofdgerecht hoef je niet veel meer te doen tijdens je etentje. En daarom vind ik een stoofpotje het ideale gerecht voor de feestdagen. Wie volgt?

Stoofpotje van varkensspiering en veenbessen

Stoofpotje van varkensspiering en veenbessen

Ingrediënten

 • 1kg varkensspiering
 • 1 ui (fijngehakt)
 • 500gr wortelen (geschild en in grove stukken gesneden)
 • 250gr krieltjes (gehalveerd)
 • 200ml rode wijn
 • 500ml bouillon (naar keuze)
 • 200gr champignons
 • 2el Worcestershire saus
 • 2el balsamicoazijn
 • 3 takjes tijm
 • 1 takje rozemarijn
 • 300gr veenbessen
 • 2el honing
 • Olijfolie/ boter
 • Om te serveren > pasta of puree

Bereidingswijze

Verhit een stoofpot (die in de oven kan) met een scheutje olijfolie of boter.
Bak hierin heel kort (+/- 5min) de ui, wortelen en krieltjes. De groenten mogen nog niet zacht worden omdat ze lang in de oven zullen garen.
Schep de groenten uit de pot en zet even opzij.
Doe terug een scheutje olijfolie of boter in dezelfde pot en bak hierin heel kort de spiering goudbruin aan. Je kan dit het best in porties doen. ALs het vlees kort aan beide kanten is aangebakken, haal uit de stoofpot en leg even opzij.
Giet in dezelfde stoofpot de wijn en laat kort inkoken, schraap de aanbaksels los.
Haal de stoofpot van het vuur en verwarm de oven voor op 135 graden.

Leg de stukken vlees terug in de stoofpot, giet hierbij de bouillon, worcestershire saus, balsamicoazijn, de gebakken groenten, champignons, de takjes tijm, rozemarijn, de veenbessen en de honing.
Voeg eventueel nog een beetje warm water of bouillon toe zodat alle ingrediënten onder staan. Zet het deksel op de stoofpot en gaar voor minstens 3h.

Haal uit de oven en haal de stukken spiering voorzichtig uit de stoofpot. Verscheur de stukjes vlees in kleinere stukken en voeg terug toe aan de stoofpot.
Serveer direct of laat een nachtje staan om het nog meer smaakvoller te maken.
Serveertip > Lekker met knolselderpuree of gewone puree.

Smakelijk!
PS … dit receptje zelf ook gemaakt? Laat dan zeker even weten wat je er van vond

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.