Wat heb ik leuke herinneringen aan deze cake!
Negen jaar geleden heb ik deze “tres leches” (ofwel cake met drie soorten melk) gegeten op het wondermooie Cuba. Wat een prachtig land met gastvrije mensen, prachtige natuur en stranden, het zwoele Havana, de kleurrijke huizen, de typische oldtimers … ik kan echt eindeloos doorgaan over Cuba.
Je hoeft enkel in Cuba geen culinaire hoogstandjes te verwachten, het is vooral rijst en bonen. Maar dat kan ook smaken en uiteindelijk ben ik toch niet met honger naar huis gegaan. En ik heb kunnen proeven van de befaamde “Tres Leches” cake.
Tres Leches vertaald is dus 3 soorten melk, het is een typisch dessert van Midden- en Zuid-Amerika. Het concept is heel simpel, een gewone gebakken vanillecake die geweekt wordt in een mengsel van drie soorten melk. Origineel bestaat dat melkmengsel uit koffiemelk, gecondenseerde melk en room. Maar zoals bij vele gerechten bestaan er ook vaak afwijkende versies en daar is dit recept een perfect voorbeeld van. In deze versie (een versie van Donna Hay) is het een combinatie van gewone melk, gecondenseerde melk en karnemelk dat gebruikt wordt om de cake te weken. De cake wordt verder afgewerkt met een frisse compote van frambozen en room. Muy bueno zouden ze in Cuba zeggen đ
Ingrediënten
- 180gr boter (om kamertemperatuur)
- 220gr suiker + 50gr
- 5 eieren
- vanille essence
- 2el fijngehakte zeste van citroen
- 225gr zelfrijzende bloem
- 150ml gecondenseerde melk
- 150ml melk
- 150ml karnemelk
- 350gr frambozen (vers of diepvries)
- 250ml room
- 3el poedersuiker
Extra > springvorm
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Beleg de bodem van een springvorm met bakpapier en vet de zijkanten in.
Doe de boter en 220gr suiker in een mengkom van je keukenmachine bijvoorbeeld en klop romig en luchtig.
Voeg hierbij de vanille essence en de fijngehakte zeste van citroen. Meng kort.
Voeg nu één voor één de eieren toe en meng steeds goed.
Als laatste voeg je in porties de bloem toe en meng kort tot een mooi egaal deeg.
Schep het deeg in de bakvorm en bak de cake ongeveer 45min in de oven.
Check met een sateprikker of de cake gaar is.
Haal uit de oven en laat volledig afkoelen.
Als de cake is afgekoeld, maak dan gaten in de cake (laat de cake in de springvorm zitten). Ik gebruikte de achterkant van een houten lepel hiervoor.
Meng de 3 soorten melk en giet dit over de cake (vooral in de gaatjes), laat dit minstens 1h a 1h30 (of de hele nacht) in de koelkast absorberen.
Voor het frambozenlaagje, doe de frambozen en 50gr suiker in een kookpotje en zet op een zacht vuurtje. Laat zachtjes sudderen tot een dikke compote. Haal dan van het vuur en laat afkoelen.
Voor de afwerking, verdeel de frambozencompote bovenop de cake.
Klop de room op met de poedersuiker en verdeel bovenop de cake.
Smullen maar!
Ziet er overheerlijk uit! Gaan we zeker eens proberen maken!