«

»

Bericht afdrukken

Risotto met boerenkool en bacon

Risotto wordt dikwijls beschouwd als een ingewikkeld gerecht. Maar om eerlijk te zijn, ik vind er niets moeilijk aan, toch zeker niet aan dit recept dat ik heb geleerd van Jeroen Meus. En omdat februari nog volop het seizoen is van boerenkool, verwerken we deze ubergezonde bladgroente in dit Italiaans rijstgerecht.

risotto
Om risotto rijst te maken heb je risottorijst nodig. Deze kan je tegenwoordig in elke supermarkt (Albert Heijn, Colruyt, Carrefour) kopen. De bekendste soort is Arborio of Carnaloni.

Ingrediënten 4 personen

  • 1/2 boerenkool (dikwijls hebben ze al voorgesneden pakjes)
  • 2 uien
  • 1 teentje look
  • 300gr risottorijst
  • 150gr baconblokjes
  • 6dl kippenbouillon
  • 80gr geraspte Parmezaanse kaas
  • 1 takje tijm
  • 1 laurierblad
  • Citroensap (naar smaak)
  • Peper en zout
  • Olijfolie

Bereidingswijze

Indien je een hele boerenkool hebt, was de bladeren en snij fijn in dunne reepjes.
Kook de kool in 15min gaar in gezouten water. Giet af en laat goed uitlekken.

Pel de eerste ui en snij fijn. Pel ook alvast het lookteentje en kneus het.

Verhit een ruime kookpot en doe er voldoende olijfolie in. Fruit de ui hierin glazig.
Doe het gekneusde knoflookteentje bij in de kookpot.
Voeg nu de rijst toe, roer deze onder de ui (niet te lang roeren). En laat de rijst even kort meebakken.
Giet de bouillon in de kookpot en vooral niet roeren nu !!! Breng zachtjes aan de kook.
Voeg de tijm en laurier toe.
Roer nu kort zodat alles goed gemengd is. Plaats het deksel op de pot en laat de rijst rustig garen op een zacht vuurtje. Dit duurt ongeveer 15min. (Tijdens het garen niet roeren)

Ondertussen kan je de spekjes en boerenkool verder bereiden.
Neem de twee ui, pel deze en snipper fijn.
Verhit een stoofpotje met een beetje olijfolie en fruit hierin de ui glazig.
Voeg de blokjes bacon toe en laat even meebakken.
Voeg nu de uitgelekte boerenkool toe en roer dit doorheen de ui en bacon.
Laat dit nu ongeveer 10min zachtjes stoven

Als de risotto gaar is, haal er dan het teentje look, takje tijm en laurierblad uit.
Doe de geraspte parmezaanse kaas bij de risotto en roer goed zodat de kaas kan smelten.
Voeg nu ook het bacon-boerenkoolmengsel bij de risotto en meng dit nog even.
Proef van de risotto en voeg eventueel nog een beetje citroensap toe of peper en zout.

En nu genieten maar van je zelfgemaakte risotto.  En geef toe, veel werk is het niet.

 

 

Permanente koppeling naar dit artikel: http://elienscuisine.be/recepten/hoofdgerechten/risotto-met-boerenkool-en-bacon/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML-tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.