Volgende week is het weer Valentijn. Ben je nog op zoek naar een leuk en origineel cadeautje voor je geliefde? Dan zal je met deze heerlijke zelfgemaakte chocoladetruffels zeker scoren. De vulling van deze goddelijke truffels is een combinatie van koffie en karamel omhult met een krokant laagje chocolade.
De vulling is niet zo heel moeilijk om te maken. Je hebt wel een keukenthermometer nodig om de temperatuur op te meten van de suikersiroop en voor de chocolade voor het omhulsel. Tegenwoordig kan je in bijna alle winkels die keukenaccessoires verkopen of op het internet dergelijke thermometers kopen. Ik kocht mijne via bol.com voor slechts 20eur.
Als je een mooi blinkend laagje chocolade wilt als omhulsel dan moet je de chocolade tempereren. Chocolade tempereren is niet zo heel moeilijk. Het vergt gewoon een beetje nauwkeurig meten met je thermometer en veel geduld.
Ter info > morgen toon ik jullie een leuk idee wat je kan doen als je nog overschot hebt van je getempereerde chocolade. Doe deze dus vooral niet weg!!!
Ingrediënten vulling
- 10gr oploskoffie (ik gebruikte Nescafe Gold)
- 100ml room
- 50gr witte suiker
- 50gr honing
- 250gr melkchocolade (repen of druppels)
Ingrediënten omhulsel
- 180gr melkchocolade druppels (Ik gebruik de druppels van Callebaut, te koop bij Colruyt)
- Chocoladeschaafsel
Benodigheden
- keukenthermometer
- bakpapier
- Fonduevorkje of pralineervorkje
- Rasp
- Houten lepel/ spatel
- Ovenschaal
- Huishoudfolie
- Bain
Bereidingswijze vulling
Om te beginnen, weeg alles correct af en zet alles al klaar dat werkt het makkelijkste.
Als je hier met repen chocolade werkt, breek dan in kleinere stukjes en doe in een ruime mengkom.
Verwarm de room (niet laten doorkoken) in een kleine pannetje of pot. Wanneer de room bijna kookt, haal van het vuur en doe de korrels van de instantkoffie erbij. Meng dit goed zodat de korrels smelten in de room. Zet dit even apart.
Doe de suiker in een steelpannetje en zet het vuur aan. De suiker gaat na enkele minuten karameliseren. De suiker krijgt dan een mooi goud-bruine kleur. Laat dit niet te bruin worden anders krijgt de karamel een verbande smaak.
Doe nu de verwarmde room waarbij je de koffiekorrels hebt gedaan bij de karamel (laat op het vuur staan). Zodra je deze room erbij giet, zal het geheel opkoken dus opletten. Roer even met een houten spatel zodat alles goed gemengd is (nog steeds op het vuur houden). Doe dan de honing bij dit koffie-karamel mengsel en roer goed.
Haal nu het pannetje met het koffie-karamel mengsel van het vuur en doe dit mengsel bij de gebroken chocolade stukjes (of als je werkt met de chocoladedruppels). Meng goed zodat de chocolade smelt, dit wordt ook wel eens een ganache genoemd. Er mogen geen stukjes meer inzitten, alles moet goed gemengd zijn.
Neem een ovenschaal en leg hierin huishoudfolie. Giet hierin de ganache en verdeel over de ovenschaal. Deze ganache dient nu uit te harden. Je mag de schaal in de koelkast zetten. Maar ik heb ze gewoon in de garage gezet. Daar is het ook lekker koel. Als je ze in de koelkast zet, let dan op dat je niets met look, ui, prei, etc in de koelkast hebt staan anders zal de chocolade die smaak opnemen. En dit is echt niet lekker.
Laat de ganache minstens 1h of langer uitharden.
Na het uitharden van de ganache, snijdt de ganache in kleine partjes en rol er mooie ronde truffels van. Leg ze op een bakpapier en zet in de koelkast om op te stijven. Terwijl kan je de uitleg over chocolade tempereren lezen en effectief de chocolade gaan tempereren.
Tempereren
1. Verwarm 2/3 van de chocoladedruppels (in dit geval 120gr) au bain marie.
> Roer goed met de spatel tijdens het smelten
> Check continu de temperatuur van de chocolade. Per soort chocolade is de smelttemperatuur anders :
* Pure chocolade = tussen 45 – 50 graden
* Melk chocolade = tussen 40 – 45 graden
* Witte chocolade = tussen 40 – 45 graden
2. Als de chocolade de smelttemperatuur heeft bereikt, haal van het vuur en doe 1/3 van de chocoladedruppels erbij. Blijf constant roeren (niet op het vuur zetten) zodat alle chocolade smelt. Je moet deze chocolade nu laten afkoelen door constant te roeren. De afkoeltemperatuur hangt nu ook weer af van de soort chocolade.
* Pure chocolade = afkoelen tot 28 a 29 graden
* Melk chocolade = afkoelen tot 27 a 28 graden
* Witte chocolade = afkoelen tot 24 a 25 graden
> Meet continu de temperatuur van de chocolade
> Ga eventueel even op de een koelere plaats roeren zodat de chocolade vlugger de afkoeltemperatuur bereikt.
> Blijven roeren is de boodschap !!!
3. Verwarm de chocolade nu even (dit duurt slechts enkele seconden) terug au bain marie en blijf goed roeren. Ook nu hangt de temperatuur af per soort van chocolade.
* Pure chocolade = verwarmen tot 31 a 32 graden
* Melk chocolade = verwarmen tot 30 a 31 graden
* Witte chocolade = verwarmen tot 27 a 28 graden
Nu kan je de vulling van de truffels door deze getempereerde chocolade halen.
Wordt de getempereerde chocolade te hard om de vulling door te halen. Warm de chocolade dan terug even au bain marie op. Maar je moet dan niet terug de 3 stappen van hierboven doorlopen van het tempereren, maar enkel stap 3.
Afwerking truffel
Neem een ovenschaal of groot bord en leg hierop bakpapier.
Haal de vulling uit de koelkast en haal ze door de getempereerde chocolade (dit kan je voorzichtig met een vork doen). Leg de truffels op de schaal met bakpapier. Wil je chocoladeschaafsel op je truffels, doe dit dan wanneer de chocolade nog nat is.
Als je alle truffels door de chocolade hebt gehaald, zet dan de schotel op een koele plaats of koelkast en laat de chocolade uitharden.
Tip > Je kan eventueel je chocoladeschaafsel zelf maken door een reep chocolade fijn te raspen of met een dunschiller krijg je mooie chocoladekrullen.