Het oorspronkelijke plan was om een kaneelcake te maken in een bundt vorm,het is eens wat anders dan een traditionele ronde of rechthoekige cake. Zoals je kan zien is het uiteindelijk toch een rechthoekige cake geworden … tja ook hier kan ook wel eens iets serieus mislopen. Het was ondertussen al wel even geleden dat er nog eens iets serieus mis is gegaan. Vroeger mislukte mijn baksels in de helft van de gevallen, tegenwoordig is dat vrij uitzonderlijk.
Het begon al met ‘S ochtends een pot yoghurt te laten vallen in een pas gepoetste keuken, niet veel later viel ook nog eens pak havermout uit de kast … dan weet je dat dit niet je dag gaat worden 😉! Ken je dat gevoel?
Toch was ik volle moed aan mijn kaneel bundt cake begonnen en braafjes mijn cakevorm ingevet en bebloemd.
Dat is bij een bundt vorm heel belangrijk aangezien je niet bij de bodem kan.
Dus met volle moed ging die cake de oven in maar na 15min bakken begon het deeg al uit de cakevorm te lopen (te vol gedaan) … ik heb hem gewoon laten verder bakken en mijn moed was nog niet verloren.
Na het bakken liet ik hem braafjes afkoelen en dan begon het moeilijkste … het ontvormen en daar is het fataal afgelopen 😄. Geen kaneel bundt cake, nochtans de smaak was wel heel goed.
Aangezien ik niet van opgeven hou, deed ik de volgende dag een nieuwe poging echter
in een normale rechthoekige bakvorm en vooral niet te vol.
Resultaat … gelukt!
En bovenop die gelukte kaneelcake komt een heerlijk topping van roomkaas.
Wie tips moest hebben om te bakken met een bundt vorm, laat gerust weten 😉
Ingrediënten cake
- 375gr zelfrijzende bloem
- 225gr Boter/Margarine (op kamertemperatuur)
- 300gr suiker + 100gr
- 230gr zure room
- 1 vanillestok
- 6 eieren
- 3el room
- 2el kaneel
Ingrediënten glazuur
- 85gr roomkaas (type Philadelphia)
- 80ml room
- vanille-extract
- 100gr poedersuiker
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 170 graden.
Vet en bebloem de bakvorm.
Maak eerst de kaneelsuiker.
Meng 100gr suiker met 2el kaneel. Zet even opzij.
Doe de zachte boter samen met de suiker (300gr) in een mengkom (van je keukenmachine bijvoorbeeld)
en klop mooi licht en luchtig. Schraap zeker even de zijkanten los tijdens het kloppen.
Voeg de zure room, 3el room en de zaadjes van de vanillepeul toe en meng goed.
Voeg één voor één de eieren toe en meng steeds goed en schraap de zijkanten tijdens het mengen los.
Doe als laatste de bloem bij het mengsel en meng nog even goed tot een mooi glad deeg.
Schep 1/3 van het deeg in de bakvorm en spreid mooi uit.
Verdeel hierover de helft van de kaneelsuiker, gevolgd door weer 1/3 van het deeg,
de helft van de kaneelsuiker en het laatste van het deeg.
Bak de cake ongeveer 60 a 70min in de oven.
Check met een sateprikker of de cake binnenin gaar is.
Haal uit de oven en laat volledig afkoelen.
Eenmaal volledig afgekoeld, haal uit de bakvorm.
Doe alle ingredienten van de glazuur in een mengkom en mix tot een mooi glad mengsel.
Indien de glazuur niet lopend genoeg is, voeg een beetje melk toe.
Verdeel het glazuur over de cake en laat even uitharden.
Smakelijk!