Deze ragu van eend is nog eens een receptje van mijn grote idool en voorbeeld Donna Hay. Een receptje waar ik mijn slow cooker nog eens kon voor bovenhalen. Wees gerust, heb je geen slow cooker dan kan je dit perfect met een stoofpot in de oven klaarmaken. Nochtans is een slow cooker echt iets om in huis te halen, je “kiepert” alle ingrediënten in het toestel, kies 1 van de 2 programma’s, de tijd en slow cooken maar … van een simpele bolognese saus tot stevige stoofpotjes.
Ja, ik ben fan, voor het geval dat je dat nog niet was opgevallen :-)! Je gerechtjes hebben echt veel meer smaak en het vlees dat je erin klaarmaakt is botermals.
Botermals was ook de eendenfilet die bijna 9h gegaard heeft om zo een heerlijke smaakvolle ragu te krijgen. De smaakmaker die het hem echt doet is het gedroogd eekhoorntjesbrood. Deze ragu kan ook perfect in de oven klaargemaakt worden, reken op ongeveer 2h.Omdat waarschijnlijk de meeste onder jullie (nog) geen slow cooker hebben, heb ik het recept uitgeschreven om klaar te maken in de oven.
Voor wie wel een slow cooker heeft, zou ik de eend en groenten eerst even aanstoven voor een nog beter resultaat.
Ingrediënten (+/- 4 personen)
- 2 eendenborstfilets
- 25gr gedroogd eekhoorntjesbrood
- 2 uien (fijngehakt)
- 3 teentjes look (fijngehakt)
- 200gr spekblokjes
- 350gr passata
- 500ml kipbouillon
- 8 takjes tijm
- Peper en zout
- Optioneel : 100ml rode wijn
- Gekookte pasta
- Parmezaanse kaas
Bereidingswijze
Begin met het weken van het eekhoorntjesbrood.
Doe het eekhoorntjesbrood in een kom en giet hierover kokend water tot alles mooi onder staat.
Verwarm de oven voor op 170 graden.
Verhit een stoofpot (die ook in de oven kan).
Bak hierin de eendenborstfilets (eerst met velkant naar beneden) – ongeveer 5min per kant.
Haal het vlees uit de pot en zet het vlees even opzij.
Zet de stoofpot terug op het vuur, normaal moet er nog wat vet van de eend in de stoofpot zitten.
Indien niet, voeg een klein scheutje olijfolie toe.
Bak hierin de fijngehakte ui, look en prosciutto aan (+/- 5min), probeer regelmatig te roeren.
Voeg de passata, kipbouillon, takjes tijm en geweekt eekhoorntjesbrood (+ het vocht hiervan) toe.
Meng even.
Voeg de eendenborstfilets toe, zet het deksel op de pot en gaar het vlees ongeveer 2h in de oven.
*
Haal na 2h uit de oven, haal het vlees uit de pot.
Laat het vlees een beetje afkoelen alvoren in kleinere stukken te trekken/snijden.
Voeg daarna het vlees terug toe aan de saus in de pot en meng goed.
Serveer de ragu samen met de gekookte pasta en geraspte Parmezaanse kaas.
Smakelijk!
Hoi Elien, is het voor bereiding in de slowcooker, niet erg veel vocht, zoals staat beschreven in het recept ?
Gaarne je reactie, groetjes en een fijn wekend.