«

»

Bericht afdrukken

Frangipanetaart met pruimenconfituur

Oh yeah, een “real Old School” frangipanetaart … één van mijn lievelingstaarten!
Alles met een amandelsmaakje vind ik gewoon lekker … marsepein, kerststol en dus zeker ook een frangipanetaart. Het grappige is dat mijn vriend een ware “degout” heeft van alles met een amandelsmaakje dus  “it’s all mine” als ik zoiets maak :-)

frangipanetaart-met-pruimenjam

En weet je wat zo leuk is aan het maken van een frangipanetaart?
De weinige moeite die je dient te doen om toch een heerlijk smaakvolle (zelfgemaakte) taart op tafel te zetten.
Je hoeft ook geen keukenprins of prinses te zijn of speciaal keukenapparatuur te hebben. Als je een keukenrobot of handmixer hebt, dan wordt het alleen maar makkelijker.

frangipanetaart-met-pruimenjam

Meestal wordt op de bodem van de taart abrikozenconfirtuur gesmeerd, daar heb ik even niet de traditie gevolgd. Abrikoos en amandel gaan inderdaad heel goed samen, pruimen en amandel is ook een topcombinatie. De dag voordien had ik me beziggehouden met zelf pruimenconfituur maken dus deze heb ik dan ook gebruikt in deze taart.

Ingrediënten

  • 1 vel bladerdeeg
  • 200gr boter (op kamertemperatuur)
  • 115gr suiker
  • 2 eieren
  • 130gr amandelpoeder
  • 180gr bloem
  • 125ml melk
  • 125gr poedersuiker
  • amandel essence
  • enkele eetlepels pruimenconfituur
  • Dr. Oetker witte glazuur*

Extra > taartvorm + bakbonen (of kopere muntjes)
*Je kan de glazuur ook zelf maken door ongeveer 200gr poedersuiker te mengen met 1 a 2el water. Voeg niet te vlug nog extra water toe anders wordt hij te lopend.

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 160 graden.
Vet een taartvorm in met een beetje boter en bebloem.
Leg het bladerdeeg in de taartvorm, druk/duw voorzichtig aan in de vorm. Snij het overtollige deeg weg. Je kan dit overtollige deeg nog bijhouden om een raster te maken bovenop de taart.
Lek een vel bakpapier over het deeg en strooi hierin de bakbonen of koperen muntjes.
Bak de taart zo 30min blind.

Ondertussen kan je de frangipanevulling maken.
Doe de boter in een mengkom (je kan dit met de hand mengen of met je keukenmachine) en klop even los.
Doe hierbij de suiker en meng goed.
Voeg nu één voor één de eieren toe en meng steeds goed.
Doe hierbij het amandelpoeder en meng goed.
Voeg hierbij de poedersuiker en meng terug goed.
Doe dan de bloem bij het deeg en meng goed.
Als laatste doe je de melk en amandel essence bij het deeg en meng nog even goed.
Tip > voeg voldoende amandel essence toe om echt de frangipane smaak in de taart te krijgen.

Als de taart 30min heeft gebakken, haal uit de oven.
Verwijder voorzichtig de bonen/muntjes en het bakpapier.
Smeer enkele eetlepels confituur over de bodem en lepel hierop de frangipane. Smeer goed uit.

Als je de restjes bladerdeeg hebt bijgehouden, dan kan je het deeg terug dun uitrollen en in smalle stroken uitrollen.
Dit kan je in een raster op de taart leggen en iets aandrukken.

Bak de taart ongeveer 35 a 40min in de oven (160 graden).
Check met een sateprikker of de frangipane helemaal gaar is, er mag geen deeg meer aan de prikker hangen.

Haal de frangipanetaart uit de oven en laat helemaal afkoelen.
Eenmaal afgekoeld kan je de taart afwerken met glazuur.

Smullen maar !

Permanente koppeling naar dit artikel: http://elienscuisine.be/recepten/dessert/frangipanetaart-met-pruimenconfituur/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


(verplicht)

Je mag deze HTML-tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>