Granensalade met geroosterde bloemkool, appel, zoete aardappel en citroendressing

Bulgur met geroosterde zoete aardappel en bloemkool-1

Hebben jullie al eens bloemkool geroosterd in de oven?
Nee?
Zeker eens proberen, wat een smaakbommetje! De smaak van de groente blijft veel puurder dan wanneer je ze afkookt en geeft een lekker geroosterd smaakje.

Bulgur met geroosterde zoete aardappel en bloemkool-2

Zelf ben ik opgegroeid met bloemkool in witte saus, elke dag kon ik het wel eten. Ik associeerde bloemkool ook enkel maar met witte saus, hoe kan je anders een bloemkool nog klaarmaken dacht ik …
Sinds ik met met blog ben begonnen (bijna 2 jaar geleden) heb ik de groente op enkele andere verrassende manieren ontdekt … als pizzabodem, in een kroketje, als couscous en nu ook geroosterd.

Bulgur met geroosterde zoete aardappel en bloemkool-1

Voor dit super simpele gerechtje heb ik bloemkool samen met zoete aardappel geroosterd in de oven en daarna gemengd onder gekookte granen, blokjes appel en een frisse dressing op basis van citroen en peterselie. Wat een heerlijk voedzaam smaakbommetje!

Ingrediënten

 • 1 bloemkool
 • 2 a 3 zoete aardappelen
 • 1kl gedroogde tijm
 • 1 appel
 • 250gr gemixte granen (of bulgur, quinoa, …)
 • een klein bosje peterselie
 • 1 teentje look
 • citroensap
 • 1el honing
 • Peper en zout
 • Olijfolie

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 220 graden.

Schil de zoete aardappel en snij in kleine blokjes.
Snij de bloemkool in kleine roosjes.
Leg de blokjes zoete aardappel en de bloemkoolroosjes in een ovenschaal, overgiet met wat olijfolie en strooi hierover een beetje zout. Hussel een beetje door elkaar.
Bak de groenten ongeveer 30 a 35 in de oven tot ze mooi goudbruin gebakken zijn. Hussel tijdens het bakken een paar keer door de groenten.

Ondertussen kan je de granen afkoken.

Ook de dressing kan je vlug even in elkaar flansen.
Hak de peterselie fijn.
Pel de look en hak fijn.
Meng de peterselie met de look en voeg hierbij enkele eetlepels olijfolie en honing. Breng op smaak met citroensap (2 a 3el) en kruid met peper en zout.

Giet de granen af, meng met de geroosterde groenten en giet hierbij de dressing. Meng nog even en serveer direct.

Smakelijk !

BewarenBewaren

2 thoughts on “Granensalade met geroosterde bloemkool, appel, zoete aardappel en citroendressing

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.