Klinkt chique he … Brandade …
Maar om het even op z’n plat Kempisch te zeggen, het is eigenlijk een gewone “stoemp”.
Brandade is een typisch gerecht uit het Middellands Zee-gebied, maar daar gebruiken ze enkel gezouten vis (meestal stokvis), olijfolie/melk en soms look om deze puree te maken.
Tja, wij Belgen houden van onze “patatjes” + onze portie groenten dus hebben wij onze eigen versie voor brandade.
Mijn versie van deze “stoemp” bestaat dan ook uit kabeljauw, aardappelen, prei en afgewerkt met krokante stukjes spek. Prei met kabeljauw en puree is voor mij al “yum yum yum”, dat allemaal in een stoemp … beter kan het niet worden.
En ziet het er niet super feestelijk uit?
Wel, ik kan jullie zeggen dat dit een perfect doordeweeks gerechtje is. Als je op zondag even de tijd hebt dan kan je deze puree al vlug in elkaar “flansen” zodat het enige wat je op maandag hoeft te doen, is opwarmen. Of maak ineens genoeg voor zowel maandag en dinsdag. Je kan de ene dag met de spekjes afwerken en de andere dag met grijze garnalen bijvoorbeeld.
Ingrediënten voor 4 personen
- 3 moten kabeljauw (diepvries)
- 2 preien
- 500gr aardappelen
- 100gr gerookte spekblokjes
- Peper en zout
- Olijfolie
- Boter
Bereidingswijze
Schil de aardappelen, snij in blokjes en kook ze gaar.
Breng ondertussen water met zout aan de kook en gaar hierin de bevroren kabeljauw.
Schep de kabeljauw uit het water en laat goed uitlekken
Was ondertussen de preien, verwijder de buitenste bladeren, snij het onderste weg en snij fijn.
Verhit een ruime scheut olijfolie in een stoofpot en stoof hierin kort de prei. Breng op smaak met peper en zout.
Giet de aardappelen af en plet de aardappelen met een stamper.
Voeg hierbij de uitgelekte kabeljauw en de gestoofde prei. Meng goed.
Breng op smaak met peper, zout en een klontje boter.
Hou warm.
Bak ondertussen de spekblokjes krokant in een pan (zonder vetstof)
Serveer de brandade en strooi hierover enkele blokjes spek.
Smakelijk !