Lamsfilet met Za’atar & Skordalia

lamsfilet-met-zaatar-en-skordalia

Lam in oktober? Dat is toch iets voor Pasen?
Dat denken jullie nu waarschijnlijk?
Dat dacht ik ook toen ik vorige maand een uitnodiging kreeg om een workshop te volgen rond “Scottish Lamb”. Daar kon ik geen nee op zeggen omdat dit de ideale kans was om lamsvlees wat beter te leren kennen en de juiste bereidingswijze.

Scotch Lamb
SieMatic Du Port Antwerpen

Samen met enkele andere bloggers werd ik ontvangen bij Siematic du Port in Antwerpen waar we eerst een deskundige uitleg kregen van Huub Schoemaker, Quality Meat Scotland export manager Benelux.
Huub wist ons als snel te vertellen dat het Schotse lamsvlees pas in het najaar op haar best is, nu dus.
Waarom?
Dat heeft allemaal te maken met de geografische ligging van Schotland. Schotland ligt zeer noordelijk waardoor de lammetjes later in het jaar geboren worden.
Omwille van het ruige landschap, overvloedige regenval en het koude klimaat is Schotland echt de bakermat van wereldwijde bekende runder- en schapenrassen. Het vlees staat bekend om de malsheid, sappigheid en smaak, iets wat we zeker geproefd hebben tijdens de workshop.
De verzorging, voeding, zorg tijdens de slacht en verwerking zijn de belangrijkste elementen die de kwaliteit van het “Scotch Lamb” bepalen.
Schots lam heeft de status van Protected Geographical Indication, dit is een erkenning van de Europese commissie die uitsluitend toegekend worden aan producten van hoge kwaliteit en geproduceerd volgens zeer strikte richtlijnen en onder de strengste normen voor veeteelt en dierenwelzijn.

Scotch Lamb

Proeven hoorde natuurlijk ook bij deze workshop en dat hebben we uitvoerig gedaan. We hebben ongeveer 7 a 8 verschillende stukken lamsvlees voorgeschoteld gekregen, allemaal heel puur, niet te veel “tralala” rond. Elk stuk vlees was anders bereid en andere bereidingstijd … een kort gebakken lamsfilet, traaggegaarde lamsbout, gebakken lamskroontjes … één voor éen waren ze VER-RUK-KE-LIJK … mals, sappig, bomvol smaak en geen sterke smaak (die je soms wel hebt).

scotch-lamb

Bij het naar huis gaan, kregen we een leuke goodiebag mee naar huis met daarin een mooi stuk lamsfilet om zelf aan de slag te gaan.
Hiermee heb ik dit lekker simpel gerechtje gemaakt waarbij de lamsfilet gemarineerd wordt in Za’atar, een kruidenmelange uit het Midden-Oosten met een typisch Griekse Skordalia (aardappelpuree met look en olijfolie) … het is dus “Middle Eastern meets Greece cuisine” waarbij beide gerechten perfect bij elkaar passen.

lamsfilet-met-zaatar-en-skordalia

En moeten we nu naar Schotland gaan om dit lamsvlees te kunnen proeven?
Nee natuurlijk niet, bij Delhaize kan je het ook vinden maar onder de naam Celtic Lam.
Ook Za’atar kan je makkelijk vinden bij Delhaize en Albert Heijn of online bij Pit&Pit.

lamsfilet-met-zaatar-en-skordalia

Tip > Vind je geen lamsrug, je zou dit eventueel ook kunnen vervangen door varkenshaasje

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 4 lamsfilets
  • 3el za’atar
  • 800gr aardappelen
  • 1 bol knoflook
  • 3el amandelmeel
  • Citroensap
  • Olijfolie
  • Peper en zout
  • Serveertip > tomatensalsa = tomaten in blokjes snijden en mengen met lente-uit, peterselie, een beetje azijn, olijfolie, peper en zout.

Bereidingswijze

Meng de za’atar met ongeveer 150ml olijfolie.
Wrijf hiermee de lamsfilets in, dek af en laat 1h marineren in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 150 graden.
Pak de bol knoflook in aluminiumfolie en rooster ongeveer 30min in de oven.

Schil ondertussen de aardappelen en kook ze in gezouten water.
Giet af en stamp tot een puree.
Haal de knoflook uit de oven, de teentjes zijn nu heel zacht zodat je het vlees uit elk teentje kan knijpen en doe dit bij de aardappelen. Voeg hierbij ook het amandelmeel en 4 a 5el (goede kwaliteit) olijfolie. Meng goed. Breng op smaak met citroensap, peper en zout. Hou de puree warm.

Verhit een pan/grillpan op hoog vuur met een beetje olie in de pan.
Bak het lamsvlees ongeveer 3 a 4min per kant.
Neem dan het vlees uit de pan en laat 5min rusten onder aluminiumfolie.
Snij dan het vlees in plakjes

Schep de skordalia op het bord, leg hierop plakjes vlees en werk af met de tomatensalsa.

Smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.