Mini-pompoencakejes met kaneelglazuur

pompoencakejes-1

Wat ben ik blij met dit resultaat!
Pas na drie keer proberen had ik eindelijk deze heerlijke luchtige pompoencakejes, zo blij dat ik niet heb opgegeven na de eerste twee mislukte baksels. Vorig jaar zou ik er gewoon de brui aan hebben gegeven, maar nu ben ik zo “into baking” dat het gewoon MOEST lukken.
De smaak van de mislukte baksels zat echter wel goed, lekker kruidig dus er de brui aan geven was geen optie.

pompoencakejes-1

Het probleem was dat de cakejes steeds helemaal inzakten eenmaal uit de oven … How come?
Ik baseerde mij op een Amerikaans recept, daar zijn ze nu eenmaal helemaal verzot op pompoencake, en daar is het fout gegaan. De ingredienten die zij gebruiken, wijken iets af van de onze.
Zij gebruiken gewone bloem in hun baksel met daaraan bakpoeder en soda zelf toegevoegd. Ik gebruikte automatisch zelfrijzende bloem waaraan reeds bakpoeder is toegevoegd. Aangezien ik een recept aan het volgen was, voegde ik gewoon ook nog eens extra bakpoeder en soda toe … en daar is het dus fout gelopen + misschien iets te veel pompoenpuree gebruikt.
Dat had ik pas door na een nachtje slapen en even alles te laten bezinken.
De volgende dag ben ik op mijn eigen bakervaring afgegaan, gewoon “keep it simple” gehouden en dat heeft geloond!
Het feit dat ik zo veel moeite heb moeten doen om tot dit resultaat te komen, maakte deze cakejes misschien nog dat tikkeltje lekkerder 🙂

pompoencakejes-1

Maar … euhm … pompoen in een cake … is dat wel lekker?
Euhm … ja ja ja 🙂
Door de toevoeging van de typische “pumpkin spice” (kaneel, gember, nootmuskaat, kruidnagel) krijg je een heerlijk kruidig cakeje.

pompoencakejes-1

Ingrediënten (+/- 12 cakejes)

 • 113gr boter op kamertemperatuur
 • 210gr zelfrijzende bloem
 • 300gr suiker
 • 2 ei
 • 225gr pompoenpuree
 • vanille essence
 • 1tl kaneel
 • snuifje gemberpoeder en nootmuskaat (+ eventueel ook nog kruidnagel)

Ingrediënten glazuur

 • 125gr poedersuiker
 • water
 • citroensap
 • snuifje kaneel

 

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 175 graden.
Vet de muffin bakvorm in met een beetje boter.

Meng de bloem met kaneel, gemberpoeder en nootmuskaat. Zet even opzij.

Doe de boter en suiker in een mengkom (van je keukenmachine bijvoorbeeld) en mix tot een mooi licht romige massa. Voeg één voor één de eieren toe en meng steeds goed.
Voeg de pompoenpuree toe en meng even.
Voeg op het laatste het bloemmengsel toe en meng nog kort.

Schep het deeg in de vormpjes (vul ze niet tot de top). Ik gebruik hiervoor een ijsschep zodat elk vormpje dezelfde hoeveelheid deeg heeft.
Bak de cakejes ongeveer 30min in de oven.
Check met een sateprikker of de cakejes gaar zijn.

Voor het glazuur, doe de poedersuiker en kaneel in een kommetje. Doe hierbij 1 a 2el water en een beetje citroensap. Meng dit al. Als dit te dik is, voeg dan nog 1el water toe en meng terug tot net vloeibaar. Het mag niet waterig zijn. Indien te waterig voeg dan terug wat bloemsuiker toe.
Druppel het glazuur over de cakejes en laat drogen.

Bewaar de cakejes luchtdicht.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.