Vroeger dronk ik wel eens kopje koffie maar dan met heel veel melk, anders kreeg ik het gewoon niet binnen. Tot ik op een gegeven moment eens van een kopje Nescafé Gold geproefd heb, ik was meteen verkocht en tot op de dag van vandaag is het nog steeds mijn topfavoriet. Ik heb ondertussen al een heleboel verschillende soorten koffie geproefd, ik heb ook zo’n “George Clooney apparaat” maar toch kan geen enkele koffie tippen aan de Nescafe Gold.
Dus toen ik hoorde dat er nieuwe versie kwam nl. Nescafé Gold Barista, moest ik deze gewoon testen. Deze barista style koffie is een combinatie van gemalen koffiebonen en oploskoffie.
Hoe proeft nu deze barista style koffie?
De koffie heeft een iets rijkelijker aroma en een iets intensere smaak maar om eerlijk te zijn proef ik niet zo veel verschil met de gewone Nescafe Gold.
Omdat ik nogal een zoetbeek ben en vooral verlekkerd ben voor dessertjes waarin koffie is verwerkt, leek het mij wel een leuk idee om met deze “nieuwe koffie” een toetje te maken.
Dat toetje, zijn uiteindelijke heerlijke eclairs geworden met een mokkavulling.
Ingrediënten Eclairs (ongeveer 15 grote eclairs)
- 100gr boter
- 100gr melk
- 100gr water
- 150gr patisseriebloem
- 6eieren + 1
- snuifje zout
Extra > Spuitzak met spuitmondje
Ingrediënten Vulling (banketbakkersroom)
- 1l melk
- 4 eidooiers
- 125gr suiker
- 80gr maizena
- 1 vanillestokje
- 8kl Nescafe Gold Barista (of andere oploskoffie)
Ingrediënten Afwerking (glazuur)
- 150gr poedersuiker
- 2kl cacaopoeder
- 2kl oploskoffie (Nescafe Gold Barista)
Bereidingswijze (eclairs)
Doe de boter, melk en water in een kookpot en breng aan de kook.
Zodra dit kookt, zet het vuur zachter en voeg de bloem toe. Roer heel goed. Het wordt een heel vast deeg. Blijf even roeren op een zacht vuur zodat je het deeg droog wordt. Voeg op het laatste een snuifje zout toe en roer nog even door.
Haal van het vuur.
Verwarm ondertussen de oven voor op 220 graden.
Voeg nu 1 voor 1 de eieren toe (in totaal 6 eieren). Voeg 1 ei toe en roer tot dit helemaal onder het deeg is gemengd. In het begin lijkt het of het deeg shift maar dit is normaal. Doe hetzelfde voor de overige eieren.
Het deeg is klaar als het mooi op je houten lepel blijft liggen.
Neem de spuitzak en steek hierin een spuitmondje (met een groot mondje). Schep hierin het deeg.
Beleg een bakplaat met een vel bakpapier.
Spuit hierop soezen van ongeveer 10cm of je kan ook rondjes spuiten. Laat genoeg plaats tussen de eclairs omdat ze enorm uitzetten tijdens het bakken.
Krijg je niet alles op 1 bakplaat dan kan je het deeg even laten liggen en als de eerste soesjes uit de oven komen kan je de rest opspuiten en ook afbakken.
Voor je de soesjes in de oven zet, dien je ze te doreren. Kluts hiervoor het extra eitje en bestrijk ze hiermee.
Zet de soesjes nu in de voorverwarmde oven en bak ongeveer 20min tot ze mooi goudbruin zijn.
Haal uit de oven en laat de soesjes afkoelen.
Bereidingswijze Vulling
Doe de melk, oploskoffie en lege vanillepeul in een kookpot en breng rustig aan de kook.
Neem ondertussen een mengkom en doe hierin de suiker, maizena en het merg van de vanillepeul. Doe hierbij 4 eidooiers. Meng dit al even.
Schep enkele lepels van de melk bij dit mengsel en roer goed door zodat er een papje ontstaat.
Zodra de melk kookt, zet het vuur iets zachter en voeg nu al roerend het papje toe. Blijf goed roeren en laat dit even opkoken. Je zal zien dat dit snel indikt.
Giet de mokkapap in een ruime ovenschaal en verwijder het vanillestokje.
Bedek de pap met een vel plastic folie. Druk de folie lichtjes op de pap aan. Hierdoor zal er geen velletje op de pap komen als hij afkoelt.
Laat de pap volledig afkoelen in de koelkast
Bereidingswijze Glazuur
Doe de oploskoffie in een klein kommetje en voeg een heel klein beetje warm water toe. Meng dit even zodat er een papje ontstaat.
Doe de poedersuiker en cacao in een kom en voeg hierbij het koffiepapje.
Meng al even.
Voeg nu 1 a 2el water toe en meng. Voeg steeds een heel klein beetje water toe tot je de juiste dikte hebt. Opgelet ! voeg niet al te veel water toe, de glazuur moet op de eclair blijven liggen.
Tip > de glazuur kan je best pas maken als de eclairs gevuld zijn.
Afwerking
Hoe je de eclairs vult, kan je zelf kiezen. Je kan deze deels of helemaal doorsnijden en zo vullen.
Of zoals ik heb gedaan, de vulling in een spuitzak (met daarop een klein spuitmondje) scheppen, in de bodem of zijkant van de eclair een klein gaatje maken waarin het spuitmondje net ingeraakt en zo de eclair vullen.
Als de eclairs zijn gevuld, dip dan de bovenkant even in de glazuur en laat deze uitharden.
En nu smullen maar !