Mokka Eclairs

mokka eclairs-

Dat opgeven niet in mijn woordenboek staat, is nu wel bewezen bij het maken van deze eclairs … 3x ben ik opnieuw begonnen voor het beslag van de eclairs. Derde keer goede keer is hier echt wel van toepassing. Gelukkig heb ik na de 2e keer niet opgegeven anders had ik nooit kunnen genieten van deze GODDELIJKE eclairs met mokkavulling.

mokka eclairs- mokka eclairs-

Wat doe je op een zaterdag waarin het de hele dag regent … in de ochtend fitnessen in mijn geval maar wat in de namiddag?
Na mijn training, ben ik boodschappen gaan doen en alles meegebracht om eclairs te maken. Gelukkig ben ik al zo ervaren om steeds iets meer ingredienten mee te brengen omdat patisserie vaak mislukt. En ook nu ben ik een paar keer in de fout gegaan.

Bij de eerste poging wilde ik een te grote portie ineens klaarmaken dus het deeg lag al vlug in de groene bak.
Tweede poging dan maar met een normale portie die doenbaar is voor een amateur-hobbykok zoals mezelf … maar ook deze poging werd een mislukking. Het deeg was veel te lopend, ik had nog even de hoop door het deeg in de koelkast te leggen om zo te laten opstijven … maar ook dit is een uur later in de groene bak belandt.

Om het eclair drama even te laten bezinken, ben ik maar aan de vulling begonnen. De basis is een typische banketbakkersroom waarmee de meeste eclairs gevuld worden. Ik heb er in dit geval een goede hoeveelheid Nescafe Gold Barista aan toegevoegd zodat er een duidelijke mokka smaak zou zijn … en die was er hoor :-). Wonder boven wonder, de vulling lukte direct.

Dan maar terug naar het beslag voor de eclairs … omdat opgeven niet in mijn woordenboek staat, ben ik er terug met volle moed ingevlogen en nu wel met succes. Een goed stevig deeg dat perfect was om eclairs te spuiten.

mokka eclairs-

Ingrediënten Eclairs (ongeveer 15 grote eclairs)

 • 100gr boter
 • 100gr melk
 • 100gr water
 • 150gr patisseriebloem
 • 6eieren + 1
 • snuifje zout

Extra > Spuitzak met spuitmondje

Ingrediënten Vulling (banketbakkersroom)

 • 1l melk
 • 4 eidooiers
 • 125gr suiker
 • 80gr maizena
 • 1 vanillestokje
 • 8kl Nescafe Gold Barista (of andere oploskoffie)

Ingrediënten Afwerking (glazuur)

 • 150gr poedersuiker
 • 2kl cacaopoeder
 • 2kl oploskoffie (Nescafe Gold Barista)

Bereidingswijze (eclairs)

Doe de boter, melk en water in een kookpot en breng aan de kook.
Zodra dit kookt, zet het vuur zachter en voeg de bloem toe. Roer heel goed. Het wordt een heel vast deeg. Blijf even roeren op een zacht vuur zodat je het deeg droog wordt. Voeg op het laatste een snuifje zout toe en roer nog even door.
Haal van het vuur.

mokka eclairs-

Verwarm ondertussen de oven voor op 220 graden.

Voeg nu 1 voor 1 de eieren toe (in totaal 6 eieren). Voeg 1 ei toe en roer tot dit helemaal onder het deeg is gemengd. In het begin lijkt het of het deeg shift maar dit is normaal. Doe hetzelfde voor de overige eieren.
Het deeg is klaar als het mooi op je houten lepel blijft liggen.

mokka eclairs-
Neem de spuitzak en steek hierin een spuitmondje (met een groot mondje). Schep hierin het deeg.

Beleg een bakplaat met een vel bakpapier.
Spuit hierop soezen van ongeveer 10cm of je kan ook rondjes spuiten. Laat genoeg plaats tussen de eclairs omdat ze enorm uitzetten tijdens het bakken.
Krijg je niet alles op 1 bakplaat dan kan je het deeg even laten liggen en als de eerste soesjes uit de oven komen kan je de rest opspuiten en ook afbakken.

mokka eclairs-
Voor je de soesjes in de oven zet, dien je ze te doreren. Kluts hiervoor het extra eitje en bestrijk ze hiermee.

Zet de soesjes nu in de voorverwarmde oven en bak ongeveer 20min tot ze mooi goudbruin zijn.

Haal uit de oven en laat de soesjes afkoelen.

mokka eclairs-

Bereidingswijze Vulling

Doe de melk, oploskoffie en lege vanillepeul in een kookpot en breng rustig aan de kook.

mokka eclairs-

Neem ondertussen een mengkom en doe hierin de suiker, maizena en het merg van de vanillepeul. Doe hierbij 4 eidooiers. Meng dit al even.
Schep enkele lepels van de melk bij dit mengsel en roer goed door zodat er een papje ontstaat.

mokka eclairs-

Zodra de melk kookt, zet het vuur iets zachter en voeg nu al roerend het papje toe. Blijf goed roeren en laat dit even opkoken. Je zal zien dat dit snel indikt.

mokka eclairs- mokka eclairs-

Giet de mokkapap in een ruime ovenschaal en verwijder het vanillestokje.

mokka eclairs-

Bedek de pap met een vel plastic folie. Druk de folie lichtjes op de pap aan. Hierdoor zal er geen velletje op de pap komen als hij afkoelt.

mokka eclairs-

Laat de pap volledig afkoelen in de koelkast

Bereidingswijze Glazuur

Doe de oploskoffie in een klein kommetje en voeg een heel klein beetje warm water toe. Meng dit even zodat er een papje ontstaat.

Doe de poedersuiker en cacao in een kom en voeg hierbij het koffiepapje.
Meng al even.
Voeg nu 1 a 2el water toe en meng. Voeg steeds een heel klein beetje water toe tot je de juiste dikte hebt. Opgelet ! voeg niet al te veel water toe, de glazuur moet op de eclair blijven liggen.

Tip > de glazuur kan je best pas maken als de eclairs gevuld zijn.

Afwerking

Hoe je de eclairs vult, kan je zelf kiezen. Je kan deze deels of helemaal doorsnijden en zo vullen.
Of zoals ik heb gedaan, de vulling in een spuitzak (met daarop een klein spuitmondje) scheppen, in de bodem of zijkant van de eclair een klein gaatje maken waarin het spuitmondje net ingeraakt en zo de eclair vullen.

mokka eclairs-

Als de eclairs zijn gevuld, dip dan de bovenkant even in de glazuur en laat deze uitharden.

En nu smullen maar !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.