Sinds begin juli werk ik 4/5 waardoor ik nog meer tijd heb om te koken en te bloggen. Nu kan ik ook op rustige uren naar de supermarkt gaan en daar kan ik tegenwoordig echt van genieten … eerst een koffietje inschenken en dan rustig de rayons afwandelen.
Ik heb altijd een perfect opgesteld boodschappenlijstje maar er verdwijnen tegenwoordig toch veel ingredienten en producten die niet op het lijstje staan. Vaak zijn het producten waarvan ik denk “dat is lang geleden dat ik dat nog gebruikt heb” of “hey, dat is nieuw dat gaan we eens uitproberen”. Dat bracht mij op een idee om een nieuw soort thema op mijn blog te lanceren nl. Spotlight
In de menu “spotlight” gaan vanaf nu op regelmatige tijdstippen ingredienten/ producten komen die ik heb ontdekt/ herontdekt of zelf heel graag eet of nieuwe producten waarmee ik een lekker receptje maak.
Mijn eerste “spotlight” is quinoa van Bosto. Het bekende rijstmerk is nu ook op de markt gekomen met een assortiment quinoa. Eén van mijn favorieten uit dit gamma is de quinoa 3 kleuren, waardoor je een leuk kleurig bordje quinoa kan voorschotelen.
Quinoa is ondertussen al iets meer dan een jaar een hype, in het begin van de hype was het niet simpel om deze granen te vinden. Ondertussen verkopen alle grote supermarkten dit superfood en nu dit grote merk ook een assortiment van quinoa op de markt heeft gebracht wordt het voor iedereen “toegankelijk”.
De smaak van quinoa moet je wel liggen en om eerlijk te zijn … ik lustte het eerst totaal niet! Maar door de juiste smaken toe te voegen ben ik het langzaam gaan appreciëren.
Overlaatst heb ik met de kleurrijke quinoa van Bosto een krokante korst gemaakt voor een quiche. Het was niet enkel makkelijk te maken, het was ook heerlijk.
Ingrediënten korst (1 taart)
- 250gr ongekookte quinoa (ik heb de Quinoa van Bosto gebruikt)
- 1 ei (losgeklopt)
- 40gr geraspte Parmezaanse kaas
- zout
- Olijfolie of boter om de taartvorm in te vetten
Ingrediënten vulling
- 5 eieren
- 1/2 ui
- 2 teentjes look
- 150gr verse spinazie
- 1 a 2 tomaten (Ik heb rode en gele gebruikt)
- 80gr geitenkaas
- scheutje melk
- Peper en zout
Bereidingswijze korst
Kook de quinoa gaar zoals vermeld op de verpakking. Giet af indien nodig.
Zet opzij en laat afkoelen zodat hij ook kan drogen.
Verwarm de oven voor op 175 graden en vet een taartvorm in met olijfolie of boter
Als de quinoa afgekoeld en droog is, voeg dan een losgeklopt ei toe samen de Parmezaanse kaas en een snuifje zout. Meng goed.
Als de quinoa nog niet genoeg plakt, kan je een scheutje olijfolie toevoegen.
Schep de quinoa in de taartvorm (maar niet alles gelijkertijd) en druk met de achterkant van een lepel de quinoa plat op de bodem en kantjes. De quinoakorst mag een redelijke dikte hebben, anders loopt het eiermengsel straks erdoorheen.
Bak de korst 12 a 15min in de voorverwarmde oven.
Haal de taart uit de oven en laat even afkoelen.
Bereidingswijze vulling
Verwarm de oven voor op 175 graden
Pel de ui en look en hak fijn.
Verhit een stoofpot met een scheut olijfolie.
Fruit hierin de ui en look even aan tot de ui glazig is. Roer regelmatig.
Voeg de spinazie toe en laat slinken. Roer regelmatig.
Als de spinazie geslonken is, wring goed uit. Ik heb deze in een vergiet gelegd en met een lepel goed aangedrukt zodat het vocht weg kan.
Snij de tomaten in kwartjes
Kluts de eieren met een scheutje melk en kruid met peper en zout.
Verdeel over de de bodem de spinazie. Giet hierover het eimengsel. Leg hierop de schijfjes tomaat. Verdeel de geitenkaas over de taart.
Bak de quiche ongeveer 30 a 35min in de oven tot het ei gaar is.
Haal uit de oven en serveer direct.