Uitgetest : Jean Sur Mer eigen kibbelingbeslag

Jean sur Mer

Een tweetal weken geleden zat er een grote bruine enveloppe in de brieven, geen belastingbrief maar wel een pakje met kibbelingbeslag van Jean sur Mer.
Wie zo nu en dan eens een foodtruck event bijwoont in Belgie of Nederland, zal de retrocaravan van Jean sur Mer al wel hebben opgemerkt. Zij zijn namelijk één van de pioniers in foodtruckland en ze staan voor eerlijke, duurzame en seizoensgebonden visgerechten. De “all-time favourite” van Jean sur Mer is zeker en vast de kraakverse krokante kibbeling … iets waarvan ik al van kinds af verzot ben.

Jean sur Mer

Voor iedereen die ook zo verzot is op kibbeling (of zoals ze bij ons in de Kempen zeggen … gebakken vis), lanceert Jean sur Mer nu een eigen kibbelingbeslag om thuis zelf te kunnen maken. En dat mocht ik testen 🙂

Jean sur Mer

Kibbeling moet je eigenlijk kraakvers kunnen eten zodat het korstje nog lekker krokant en warm is. Dat is helaas niet het geval meer als je gebakken vis van de visboer of supermarkt meebrengt, het hemelse korstje is dan helemaal wak geworden.
Dankzij het kibbelingbeslag van Jean sur Mer kan je gewoon thuis vlug zelf je kibbelingetjes maken en genieten van dat overheerlijke krokante korstje rondom de vis. Het enige wat je dient te doen is 80ml water bij het beslag te doen, even mengen, vis doppen in het beslag en bakken in je frituurpan. Super makkelijk en handig maar vooral ook kei lekker.

Jean sur Mer

De zakjes kibbelingbeslag kan je makkelijk online bestellen (http://www.jeansurmer.be/kibbeling/nl/) of te vinden bij kruidenierszaken, vishandels, beenhouwers en speciaalzaken in of rondom Antwerpen (exacte locaties kan je ook op hun website terugvinden).

fish and chips-1

Het was niet enkel de bedoeling om het kibbelingbeslag te testen, er was ook een uitdaging aan verbonden nl. een leuk lekker gerechtje creëren met het kibbelingbeslag.
Hierover moest ik niet lang nadenken nl. fish and chips … niet echt een nieuw of innovatief receptje maar wel heerlijk “old school”.
De chips die ik hierbij serveerde waren geen gewone frietjes maar ietwat gerookte aardappelpartjes gebakken in de oven. Om de “fish & chips” helemaal die typische Engelse “touch te geven” maakte ik nog een heel simpele “light” tartaarsaus en erwtjes.
Misschien heel normale dagelijkse kost maar dat maakt het net zo lekker.

Ingrediënten aardappelpartjes (4 personen)

 • +/- 700gr aardappelen
 • 1tl paprikapoeder (liefst gerookt)
 • Zout
 • Olijfolie

Ingrediënten tartaar

 • 5el griekse yoghurt
 • 1el mayonaise
 • 2 zure augurken
 • 1/2 sjalot
 • klein bosje peterselie
 • Zout en peper

Ingrediënten erwtjes

 • 300gr doperwten (vers of diepvries)
 • 1/2 sjalot
 • klontje boter
 • Citroensap

Ingrediënten overig

 • 1 zakje kibbelingbeslag van Jean Sur mer *
 • 500gr witte vis (type pangasius)
 • 1citroen

*Kan je dit niet verkrijgen, in de supermarkt verkopen ze al kant-en-klare kibbelingen of gebakken vis/ of bij de visboer

Bereidingswijze

Begin met de aardappelen.
Breng water aan de kook. Kook hierin 5min de aardappelen (ongeschild in zijn geheel).
Giet af en snij de aardappelen in dikke frieten/plakjes.
Verwarm de oven voor op 190 graden.
Doe de aardappelpartjes in een ovenschaal, doe hierbij het paprikapoeder en zout. Giet hierover genoeg olijfolie. Wees niet te zuinig 🙂
Bak de aardappelen ongeveer 25min in de oven. Hussel regelmatig door de aardappelen.

Ondertussen kan je de rest maken.

Voor de erwtjes, hak hiervoor 1/2 sjalot fijn.
Verhit een stoofpotje met een klontje boter, doe hierbij de fijngehakte sjalot en bak glazig.
Voeg de erwtjes toe, roer even en laat ze 10min garen met het deksel op de pot.

Voor de tartaar, hak de sjalot fijn, evenals de peterselie en augurk. Doe dit in een mengkommetje samen met de yoghurt en mayonaise. Meng even. Breng op smaak met peper en zout (en eventueel een beetje citroensap)
Zet de saus in de koelkast.

Als je het kibbelingbeslag van Jean sur Mer gebruikt, doe de inhoud van het zakje in een mengkom samen met 80ml water. Meng goed tot een glad beslag.
Dep de vis droog en snij in kleinere stukken.
Verhit een frituurpan tot 175 a 180 graden. Omdat ik geen frituurpan heb, heb ik een ruime hoeveelheid zonnebloemolie in een grote hoge pan gedaan en verhit.
Dompel de stukjes vis in het beslag en laat de vis voorzichtig in de olie glijden.
Frituur de vis zodat hij een mooi goudbruin korstje heeft.
Schep uit de pan en laat even uitlekken op keukenpapier

Serveer de gefrituurde vis met de aardappelpartjes, een goede schep tartaarsaus en de erwtjes.
Serveer bij de vis ook partjes citroen.

Smakelijk!!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.