Zo nu en dan zit ik denken van wat als ik de reissector helemaal beu ben …
Wat dan? In welke richting ga ik mij dan bewegen …
Het zit al langer in mijn hoofd om ooit iets zelf op te starten zoals een klein gezellig bakkerijtje / koffiezaakje met “cute” zelfgemaakte koekjes, muffins, cupcakes, mini-taartjes, deze rabarbercakejes …
Zolang het maar iets met bakken te maken heeft.
Ik word nu eenmaal happy en zen van bakken, het ideale tijdverdrijf om even alle stress achter mij te laten.
Momenteel zal het dus enkel bij dromen blijven, maar met plezier oefen ik
mijn bakkwaliteiten op familie, vrienden en collega’s š
Mijn laatste bakproject waren deze hele “cute” rabarbercakejes.
De inspiratie heb ik gehaald van een leuke Amerikaanse blog waarbij ik instant verliefd werd op het idee van een rabarbercake en stapelverliefd op het bakvormpje nl. een mini-bundt cakevorm.
Na wat zoeken, had ik deze cakevormpjes gevonden bij Bol.com en de volgende dag waren ze al in mijn bezit :-).
Mijn zenmomentje kon weer beginnen … rabarber snijden, het simpele deeg maken, vormpjes vullen en hop de oven in. Na enkele minuten kwam het heerlijke aroma van de cakejes mij al te gemoed … kwijl kwijl kwijl.
De afkoeltijd is altijd het ergste, je wilt gewoon proeven maar de afwerking moest nog gebeuren nl. het glazuren.
Maar het was het wachten waard, een heerlijk fris cakeje met de zure rabarber en de zoete glazuur … een schot in de roos zowel visueel als in smaak.
Ingrediƫnten cakejes (ongeveer 10 kleine cakjes)
- 155gr patisseriebloem + 1el
- 1tl bakpoeder
- 115gr ongezouten boter (op kamertemperatuur)
- 100gr suiker
- 2 eieren
- 120ml karnemelk
- 200gr rabarber
- zeste van 1 citroen
- Snuifje zout
- Vanille essence
Ingrediƫnten glazuur
- 125gr poedersuiker
- 1el ongezouten boter
- 1el melk
- 1el citroensap
Extra > muffinvormpjes of cupcakevormpjes of 1 grote cakevorm
BereidingswijzeĀ Cakejes
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Vet de bakvormpjes in met een beetje boter.
Was de rabarber en snij in kleine blokjes. Doe hierbij 1el bloem en meng goed. Zet even opzij.
Meng de bloem met het bakpoeder en een snuifje zout. Zet even opzij.
Doe de zachte boter in een mengkom (van je keukenmachine/robot) samen met de suiker en de zeste van citroen. Mix al even glad. Schraap indien nodig de zijkanten los.
Voeg ƩƩn voor ƩƩn de eieren toe en mix goed tot een mooie gladde massa.
Giet hierbij de karnemelk en enkele druppels vanile essence. Meng nog even.
Voeg nu het bloemmengsel toe en meng goed.
Doe op het laatste de stukjes rabarber bij het deeg en meng goed.
Verdeel het deeg over de vormpjes. Vul ze niet helemaal met het deeg omdat ze nog een beetje rijzen.
Bak de cakejes ongeveer 20 a 25min in de oven tot ze mooi goudbruin zijn en wanneer er geen deeg meer plakt aan een sateprikker.
Haal uit de oven en laat de cakejes volledig afkoelen in de vormpjes.
Ontvorm ze pas als ze helemaal zijn afgekoeld zo komen ze er zonder kleerscheuren uit.
Bereidingswijze Glazuur
Smelt de boter.
Doe deze bij de poedersuiker samen met de melk en citroensap.
Meng goed.
Dit is nu een heel dik papje. Je kan er eventueel nog wat citroensap bij doen maar niet te veel anders loopt de glazuur helemaal van je cakje af en het is de bedoeling dat deze op het cakeje blijft plakken.
Lepel een beetje glazuur over de cakejes
Laat de glazuur even uitharden alvorens ze te serveren.
Bewaar de cakejes luchtdicht.
Smullen maar!
1 thought on “Rabarbercakejes”