Wat een verschil in temperatuur deze week in vergelijking met vorige week. Vorige donderdag was het hier bijna 20 graden en wat heb ik toen geprofiteerd van die bijna “zomerse” temperaturen … ramen gepoetst, lenteschoonmaak binnen, mijn wagen terug blinkend nieuw gekregen en 10km gelopen.
Door die bijna zomerse temperaturen kreeg ik zin in een lekker zuiders gerechtje, geen Spaans of Italiaans gerechtje wel iets typisch Mexicaans … TACO’s … ¡Ay, caramba!
Helemaal geïnspireerd door mijn favorietjes van “Mijn Pop-uprestaurant” nl. Jalapeño Loco van Miette en Willem, kreeg ik ook zin om eens taco’s te maken.
Ik had enkele leuke receptjes gevonden als vulling en aangezien ik niet kon kiezen tussen een versie met vis en eentje met varkenshaasje, werd er besloten om ineens een taco tweedaagse te houden 🙂
Op dag 1 werd de versie met vis uitgetest en wat was die lekker!
Ik gebruikte hiervoor de iets goedkopere pangasiusfilet die een kruidig jasje kreeg met maar liefst 8 kruiden. Geen zin om al die kruiden in huis te halen? Bij Albert Heijn en Delhaize verkopen ze zakjes met een taco kruiden mengeling.
De taco’s werden verder nog opgevuld door een frisse tomatensalsa en een simpel gezonde avocadosaus.
De taco’s kan je ofwel serveren in taco schelpen (te koop bij Albert Heijn, Carrefour, Delhaize en Colruyt) of op een zachte tortilla. Ik vond de schelpen er iets leuker uitzien + ze proeven naar Dorito chips
Ingrediënten kruidige vis (2 personen)
- 200gr pangasiusfilet (of andere witte vis)
- 2tl paprikapoeder
- 2tl komijn
- 2tl cayenne peper
- 2tl uienpoeder
- 2tl lookpoeder
- 2tl korianderpoeder
- 1tl gedroogde oregano
- 1tl gedroogde tijm
- 1tl zout
- 1tl suiker
Ingrediënten tomatensalsa
- 2 tomaten
- 1/2 rode ui
- 1/2 jalapeno pepertje (of andere groene peper)
- 2tl limoensap
- Zout
Ingrediënten avocadosaus
- 1 avocado
- 3el griekse yoghurt
- 1/2 rode ui
- 2 a 3el limoensap
- Zout
- Optioneel > enkele blaadjes koriander
Ingrediënten overig
- 6 taco schelpen (of tortillavellen)
- Sla
Bereidingswijze
Snij de vis in kleinere hapklare stukjes.
Doe alle kruiden in een mengkom, roer even en voeg hierbij de stukjes vis. Meng voorzichtig zodat er rond elk stukjes vis de kruidenmengeling hangt.
Zet even opzij, terwijl kan je de overige elementen maken.
Voor de tomatensalsa, halveer de tomaten en verwijder de pitjes. Snij in kleinere stukjes.
Pel de ui en hak fijn.
Verwijder de zaadjes van de peper en hak fijn.
Meng de stukjes tomaat met de fijngehakte ui en peper. Breng op smaak met limoensap en een snuifje zout. Zet even in de koelkast.
Voor de avocadosaus, doe het vruchtvlees van de avocado in een blender samen met (gepelde) halve rode ui, yoghurt, limoensap, een snuifje zout en eventueel enkele blaadjes koriander.
Mix tot een gladde (ietwat dikkere) saus.
Zet even in de koelkast.
Verwarm een pan met een goede scheut olie.
Bak hierin de stukjes vis gaar in ongeveer 3min.
Haal uit de pan en laat even uitlekken op keukenpapier.
Vul de tacoschelpen (je kan de schelpen een beetje verwarmen maar voor mij zijn ze koud ook lekker) eerst met een beetje sla, gevolgd door een beetje van de tomatensalsa, enkele stukjes vis en werk af met de avocadosaus. Je kan eventueel ook de schelpen eerst binnenin insmeren met de avocadosaus alvorens hem te vullen.
Serveer direct
Buen Apetito !