Zoals voor velen begint morgen het weekend al, ook voor mij … 4 dagen lekker relaxen, een beetje koken en vooral genieten van het eerste warme lenteweer. Ik ben al volop leuke BBQ gerechtjes aan het opzoeken :-), ja die BBQ komt dit weekend zeker boven water alleen al omwille van het feit dat er nog geen wespen zitten … BBQ’en tijdens de zomermaanden met mij is geen optie door mijn wespenfobie.
Maar bon, voor degene die de BBQ nog niet willen bovenhalen, heb ik echt een super lekker seizoensgerechtje dat lekker feestelijk is voor een feestdag. En wat er is nu meer in het seizoen dan asperges? + asperges op een bord is voor mij altijd een feestje š
Het is heel makkelijk zonder al te veel werk … je maakt eerst een simpele tomatensaus op 10min tijd, je kookt terwijl de asperges gaar en bakt/grillt ze nog even en je serveert dit met wat heerlijke Ganda ham, krokant broodkruim en rucola.
Simpel, makkelijk, snel klaar, feestelijk en SUPER Lekker = perfect dus
Dit aspergegerechtje kan je als lichte lunch/avondmaal serveren of als voorgerechtje.
Bron recept : Lekker van bij ons
Ingrediƫnten (4 personen)
- 1kg witte asperges
- 12 a 16 sneetjes Ganda ham
- 4 sneetjes (oud) brood
- rucola
- Olijfolie
- Klontje boter
- Citroensap
- Zout
Ingrediƫnten tomatensaus
- 6 romatomaten/pruimtomaten
- 1 sjalot
- 1 teentje look
- 2el balsamicoazijn
- enkele blaadjes basilicum
- 1el suiker
- Peper en zout
- Olijfolie
Bereidingswijze Tomatensaus
Pel de sjalot en look, hak fijn.
Ontpit de tomaten en snij in grove stukken.
Verhit een scheutje olijfolie in een stoofpotje.
Bak hierin deĀ fijngehakte sjalot en look glazig (zonder te kleuren).
Doe hierbij de tomaten, meng even en laat 10min zachtjes sudderen.
Haal van het vuur, voeg hier bij de blaadjes basilicum, suiker en balsamicoazijn. Mix Ā tot een gladde saus.
Breng op smaak met peper en zout.
Hou de saus warm.
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Doe het brood in een blender en mix tot kruimels.
Meng de kruimels met enkele eetlepels olijfolie en kruid met peper en zout. Doe de kruimels op een bakplaat en bak mooi goudbruin in de oven (ongeveer 6 a 8 min).
Schil de asperges en verwijder het harde achterste, doe ze in een ruime kookpot met water.
Voeg een beetje citroensap en zout toe aan het water.
Breng het water aan de kook, zodra het kookt, zet het vuur uit en laat de asperges verder garen in het water.
Reken op ongeveer 8 a 10min. De asperges dienen nog wel al dente te zijn.
Haal de asperges uit het water en laat ze even uitlekken.
Verhit een grillpan (of gewone pan) met een klontje boter en scheut olijfolie.
Bak hierin de asperges nog enkele minuutjes en kruid ze met een beetje zout.
Om te serveren, schep enkele eetlepels tomatensaus op de borden, leg hierop enkele asperges.
Werk af met rucola, Gandaham en het krokante broodkruim.
Smakelijk!