Zachte havermoutkoekjes

Zachte havermoutkoekjes

In de namiddag, krijg ik altijd zo ongelooflijk veel zin in snoep, koekjes, chocolade, … kortom zoetigheden. Dan moet ik mij soms beheersen om niet een heel pak koekjes of chocoladereep binnen te spelen. Oke, eentje kan natuurlijk geen kwaad maar kom zeg nu zelf … je begint met eentje en al vlug volgt er nog eentje en nog eentje en voor je het weet is alles op.

Zachte havermoutkoekjes

Vorige week kreeg ik weer eens zo’n aanval van nood aan zoetigheden, meer bepaald in koekjes. Gelukkig was dat op mijn vrije donderdag, ik kon mezelf nog even beheersen om het pak koeken ongeopend te laten liggen en ben ik zelf aan het bakken gegaan. Het resultaat waren deze heerlijke en zoals ze in Amerika zeggen “chewy” havermoutkoekjes die toch iets voedzamer zijn dan het pak koeken dat in mijn snoepkast ligt.

Zachte havermoutkoekjes

Zachte havermoutkoekjes

Ingrediënten (ongeveer 12 koekjes)

  • 160gr havermout
  • 120gr speltbloem (of gewone patisseriebloem)
  • 120ml agavesiroop (of honing of maple syrup)
  • 1 ei
  • 2el roomboter (ongeveer 28gr)
  • 4gr bakpoeder
  • 1tl kaneel
  • vanille essence
  • snuifje zout

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 165 graden.
Beleg een bakplaat met een vel bakpapier.

Smelt de boter op een zacht vuurtje.

Doe de havermout, speltbloem, kaneel, bakpoeder en snuifje zout in een kom. Meng even en zet opzij.

Doe het ei in een mengkom (of kom van je keukenmachine) samen met de gesmolten boter en een beetje vanille essence. Mix of meng dit even tot een gladde massa.
Voeg de agavesiroop toe en mix nog even.

Voeg nu rustig het havermoutmengsel toe en meng tot een vaste massa. Het deeg blijft redelijk vochtig in vergelijking met een normaal koekjesdeeg. Je kan dus niet met de hand koekjes vormen

Lepel nu 1el van het deeg op de beklede bakplaat en druk iets platter. Doe hetzelfde met de rest van het deeg.

Bak de koekjes ongeveer 12min. Heel bruin worden deze koekjes niet.

Laat de koekjes afkoelen op een rooster en bewaar ze in een luchtdichte doos.

Smullen maar!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.