Deze soep bomvol smaak stond op mijn Oudejaarsmenu van vorig jaar. Mits enige twijfel had ik deze soep op het menu gezet, zelf ben ik er verzot op maar de smaak is niet alledaags dus daarom mijn twijfels om ze op mijn menu te zetten.
Normaal hou ik niet van risico’s, zeker niet als mijn grootmoeder komt eten, toch ben ik er voor gegaan.
En weet je, mijn grootmoeder heeft nog een tweede portie genomen dus dan kan ik wel zeggen dat ze in de smaak is gevallen 🙂
De smaak is redelijk zoet door de zoete aardappel, sommige vinden ze zo lekker. Vind je ze een beetje te zoet? Voeg gewoon wat zout toe of zet een potje zout op tafel.
Zelf maak ik de soep lekker dik door niet al te veel bouillon toe te voegen, maar dit kan je natuurlijk zelf beslissen.
Om de soep af te werken, heb ik er wat zelfgemaakte aardpeerchips bij geserveerd. Maar dit is natuurlijk optioneel.
Ingrediënten soep
- 600gr aardperen
- 500gr zoete aardappel (ongeveer 3 van medium grootte)
- 1 ui
- 1,75l a 2l kippenbouillon*
- Olijfolie
- Zout
*hangt af hoe vloeibaar je de soep wenst
Ingrediënten aardpeerchips
- 2 a 3 aardperen
- zonnebloemolie
- grof zeezout
Bereidingswijze soep
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Schil de zoete aardappel en aardperen.
Snij in kleine gelijke blokjes.
Doe de groenteblokjes in een ovenschaal, overgiet met olijfolie en kruid met een snuifje zout. Meng dit even en zet in de oven.
Rooster de groenten ongeveer 40min in de oven, hussel regelmatig door de groenten.
*
Pel de ui en hak fijn.
Verhit een kookpot met een scheut olijfolie.
Bak hierin de ui glazig.
*
Schep de geroosterde groenten bij de ui, overgiet met de bouillon en breng aan de kook.
Laat de soep nog ongeveer 25 zachtjes koken.
*
Mix de soep tot een gladde massa. Vind je de soep nog iets te dik, voeg dan nog een beetje kokend water of bouillon toe en laat nog even inkoken.
Mijn voorkeur is om de soep iets dikker te maken.
Bereidingswijze chips
Verhit een hoge pan met een ruim bodem zonnebloemolie.
Was de aardperen en droog ze goed.
Snij met een mandoline flinterdunne schijfjes van de aardpeer.
Schep voorzichtig 1 schijfje aardpeer in de hete olie om te testen of de olie heet genoeg is.
Schep daarna voorzichtig de andere schijfjes in de olie en bak ze goudbruin. Haal de chips uit de olie en laat even uitlekken op een stukje huishoudpapier.
Leg net voor het serveren enkele chips op de soep.
Smakelijk !
2 thoughts on “Soep van geroosterde aardpeer en zoete aardappel”