Ze lijken een beetje op een jojo speeltje en daarom hebben ze deze koekjes in Australie ook effectief YO-YO cookies genoemd. Zien ze er niet om op te eten uit? 🙂
De koekjes zijn net wolkjes als je er in bijt … zo luchtig, zo licht en zo gemakkelijk om te maken. Geen hele resem aan ingredienten … gewoon boter, poedersuiker, bloem en puddingpoeder dat zijn de standaard ingredienten voor YO-YO cookies.
De koekjes worden steeds volgens een vast receptuur gemaakt, met de vulling kan je variëren zoveel je wilt … van een bommetje met chocolade of een simpele vanillecrème. Ik wilde iets lekker fris voor een beetje evenwicht te hebben tussen al dat zoets dus is het een frambozenvulling geworden. De koekjes zijn op een wip en een flik klaar en zo ook de vulling … boter mengen met suiker, verse frambozen pletten en deze bij de boter mengen … meer is het niet.
Ingrediënten koekjes
- 180gr boter
- 67gr poedersuiker
- 125gr zelfrijzende bloem
- 62gr patisseriebloem
- 65gr vanille puddingpoeder
- vanille essence
Ingrediënten vulling
- 100gr frambozen
- 40gr boter (op kamertemperatuur)
- 130gr poedersuiker
- vanille essence
- citroensap
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Beleg een bakschaal met een vel bakpapier.
Doe de boter, poedersuiker en vanille essence in een mengkom.
Klop even los tot een mooi romig mengsel.
Voeg de bloem en puddingpoeder toe en meng tot een stevig deeg. Van uitzicht ziet het er misschien enorm plakkering uit, maar dat is het zeker niet.
Verdeel het deeg in 2 hoopjes en rol beide uit tot een worst, snij hiervan dunne plakjes en rol elk plakje tot een mooi bolletje. Leg dit bolletje op de bakplaat en duw iets platter met je vingers. Het koekje zal bij het bakken niet veel groter worden dus je hoeft niet al te veel plaats tussen de koekjes te laten.
Doe hetzelfde met het overige deeg.
Bak de koekjes ongeveer 10 a 12min in de oven tot ze licht goudbruin zijn.
Ze zullen nog heel zacht aanvoelen als je ze uit de oven haalt maar bij het afkoelen zullen ze iets harder worden.
Laat de koekjes volledig afkoelen alvorens je ze vult.
Voor de vulling, plet de frambozen.
Meng deze met de boter en poedersuiker. Breng op smaak met vanille essence en een beetje citroensap.
Als dit mengsel iets te slap is, kan je deze even laten opstijven in de koelkast (niet te lang anders wordt dit te hard).
Doe ongeveer een koffielepeltje van de frambozenvulling op een koekje en duw hierop een tweede koekje. Doe hetzelfde met de overige koekjes.
Bewaar de koekjes koel.
Smakelijk !!